IJshockey Nederland zet Kemphanen BeNe League mes op de keel


Exit Kemphanen Eindhoven Face-Off

Als het bedrag van ruim €18.000 niet uiterlijk op woensdag 13 december is bijgeschreven op het bankrekeningnummer van IJNL wordt de club uit alle lopende competities gehaald.

De soap tussen IJshockey Nederland en de BeNe League tak van Eindhoven Kemphanen is op scherp gezet. De bond heeft de Brabantse club twee dagen de tijd gegeven om het lieve sommetje van bijna €18.000 euro te voldoen. Een bedrag dat voortvloeit uit 2014.

DE KWESTIE

Het ‘gedoe’ stamt uit 2014, een tijd waarin de competitie uit vier ploegen bestond. De Nederlandse eredivisie dreigde toe haar bestaan te verliezen, omdat de vier ploegen alleen wilden verder spelen als er een vijfde team aansloot. Dat werd Eindhoven, ook al kon het de contributie (geschat op €17.000) niet ophoesten. De deelname van Kemphanen redde daarmee het eredivisie seizoen, want de overige teams hadden de eis bij de bond neergelegd dat zij minimaal met vijf ploegen wensten te spelen.

DE BOND

Vanuit de bond is nu de jacht geopend op de oude schuld. Tijdens de jaarvergadering werd de bond gemachtigd om de middelen in te zetten, om de vordering kracht bij te zetten. In de brief die naar Eindhoven is gestuurd staat het volgende te lezen:

,,Dit wordt gevolgd door het eerder gemeldde ultimatum aan het bestuur van de Eindhovense club. Als er geen sprake is van betaling wordt Eindhoven ‘per direct uitgesloten van deelname aan de bekercompetitie’, ‘per direct uitgesloten van deelname aan het landskampioenschap van Nederland’ en ‘zal IJshockey Nederland de deelname van SSEIJ aan de BeNe League-competitie staken en wordt de kwestie voorgeleid bij de Tuchtcommissie voor een tuchtrechtelijke uitspraak.”

REACTIE VANUIT EINDHOVEN

Zojuist spraken wij Jan Willem van Stuyvenberg, voorzitter van de Brabantse BeNe League tak. ,,Ik vind dit niet heel erg netjes van de bond. Destijds hebben wij, terwijl wij financieel niet zo lekker gingen, de bond uit de brand geholpen door als vijfde team toe te treden tot de competitie. We wisten op voorhand al dat we daar sportief een rampseizoen mee zouden draaien. We hebben toen afgesproken, dat als we het bedrag niet op konden hoesten, dat dit niet voldaan hoefde te worden.”

Van Stuyvenberg vervolgt: ,,De jaren daarna hebben we altijd netjes contributie voldaan, ook al hadden wij met de club financieel de wind flink tegen in de zeilen. Overigens zijn er onlangs pas nieuwe regels door de bond opgesteld als het gaat om financiële achterstanden van clubs. De regels schrijven voor, om welk bedrag het ook gaat, dat de bond dan teams uit de league kunnen halen. Oude schulden zijn niet onder die nieuwe regels te scharen. Dus als ik tijdens het restant van dit seizoen niks zou betalen, dan hebben ze grond om ons eruit te kegelen. Maar sowieso niet om een door hen vastgestelde schuld uit 2014.

Even simpel gezegd: als ik nu 130 op de snelweg rij waar ik 120 mag, dan rij ik 10 kilometer te hard. Als men daar morgen een max snelheid van 60 kilometer van maak, rij ik er toch ook niet 70 te hard? Wij staan in ons volste recht, en hebben ook geen enkele intentie om dit bedrag te gaan voldoen.” sluit de voorzitter af.

Previous Sprong weer belangrijk voor Wilkes-Barre/Scranton
Next Lachen en huilen in New York, ruime zege Jets