NHL Draftwatch: U.S. National Program terug na zwak jaar


DraftWatch Face-Off

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Vandaag kijken we naar wat het Amerikaanse ontwikkelingsprogramma dit jaar te bieden heeft.

Wat is The Program?

In de Verenigde Staten zijn ze dol op sportprestaties, want niks is leuker dan als King Kong op je borst te kloppen en zeggen dat je het beste land ter wereld bent. Maar daar moet je natuurlijk wat voor doen, en dat is wat de VS heeft gedaan. De Amerikanen steken elk jaar heel veel geld in het ontwikkelen van atleten. Zo ook in het ijshockey. In Plymouth, Michigan, is het U.S. National Training Development Program (US NTDP) gevestigd. Scouts van het US NTDP gaan het hele land door om de beste jonge Amerikanen te verzamelen. Ze spelen samen op verschillende niveau’s, zoals in de USHL (Amerikaanse equivalent van de CHL), op internationale toernooien en zelfs tegen universiteiten (waar de spelers tussen de 18 en 24 jaar oud zijn). Alles is aanwezig om de optimale ontwikkeling te bieden aan jonge talenten. En dit werpt zijn vruchten af! Spelers als Patrick Kane, Phil Kessel en Auston Matthews zijn slechts een paar namen die al door het US NTDP zijn gekomen.

Teleurstellend 2017

De afgelopen lichting van The Program was een zwakkere. En dat bleek op het podium van de afgelopen Entry Draft; Josh Norris was de enige die gekozen werd in de eerste ronde. Hij ging als negentiende naar San Jose Sharks. Ter vergelijking: in 2016 waren er drie spelers met een US NTDP-verleden die in de top 10 werden gekozen (Matthews, Matthew Tkachuk en Clayton Keller).

Nieuwe toppers

De deceptie van 2017 zal na de komende zomer echter snel vergeten zijn, want The Program zal in 2018 weer veel talent gaan leveren. We gaan de namen die je sowieso moet kennen even langs. Ook zullen we een paar namen geven die zomaar kunnen verrassen.

Bode Wilde

We beginnen op de blauwe lijn en daar kan je niet om Bode Wilde heen. Hij is de zoon van voormalig skiester Fiona Wilde. Daardoor stond Bode vroeger ook vaak op de latten, maar hij besloot toch om de schaatsen aan te trekken. En dat lijkt goed uit te pakken voor hem! Hij is een grote verdediger die in alle situaties uit de voeten kan. Zijn aanvallend instinct is dit seizoen naar boven komen drijven en dat maakt scouts alleen maar enthousiaster. In 24 duels voor The Program was hij al goed voor drie goals en veertien assists. En omdat hij een rechtshandige verdediger is (welke zeldzamer zijn dan linkshandige), zal er nog eens extra belangstelling zijn voor hem op Draft Day. De verwachting is dat hij in de top tien naar het podium in Dallas zal worden geroepen.

Oliver Wahlstrom

Oliver Wahlstrom is misschien wel de meest spraakmakende naam van deze groep. Een paar jaar terug werd hij een internetsensatie door een lacrosse-achtige goal te scoren tijdens een shoot-out in TD Garden, de thuishaven van Boston Bruins. Wahlstrom is een speler die zowel als centre als op de vleugel uit de voeten kan. Hij is een echte goaltjesdief en zijn puck skills zijn, sinds die befaamde dag in TD Garden, alleen maar beter geworden. Dit seizoen is hij al goed gebleken voor achttien goals en zeventien assists in 24 duels voor het Amerikaanse programma. De verwachting is dat hij in de bovenste helft van de eerste ronde zal worden gekozen.

Joel Farabee

Wanneer Wahlstrom het net weer heeft gevonden, zal hij meestal meteen naar Joel Farabee schaatsen om hem te bedanken voor zijn goede pass. Hij is een complete speler. Hij is een spelmaker die al volwassen is in zijn defensieve spel, maar weet ook vaak genoeg zelf te scoren. Dan kan het misschien een nadeel te zijn om een sniper als Wahlstrom op je lijn te hebben, want daardoor zien we Farabees schot minder dan we zouden willen. Desondanks is de vleugelaanvaller al goed gebleken voor zestien goals en dertien assists in 24 wedstrijden. En als kers op de taart draagt hij ook nog de ‘C’ op zijn borst voor de Amerikanen. De uit Cicero, New York,-afkomstige aanvaller zal waarschijnlijk in dezelfde regionen als Wahlstrom zijn naam horen tijdens de aankomende NHL Draft.

Namen om te onthouden

Naast Wilde, Wahlstrom en Farabee zijn er nog twee namen die je in het achterhoofd moet houden voor de komende draft. Als eerste kijken we naar Mattias Samuelsson. Net als Wilde is hij een reus op de blauwe lijn, en Samuelsson gebruikt zijn lichaam ook regelmatig. En net als Wilde kan hij aanvallend gezien zeker wat toevoegen, waardoor ook Mattias zomaar zijn naam in de eerste ronde kan horen.
De tweede naam is K’Andre Miller, nog zo’n een grotere en sterke verdediger. Zijn offensieve spel is nog niet helemaal uit de verf gekomen tot dusver, maar scouts zien de potentie. Daarnaast is hij al zeer ontwikkeld in zijn positiespel, iets wat op zo’n jonge leeftijd bijzonder is.

Previous Pak slaag voor Montreal, hattrick Duclair en nederlaag Tampa Bay
Next Tilburg Trappers wint moeizaam van Preussen Berlin