NHL Preview: Montreal Canadiens


Montreal Face Off

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Jeroen de Groot laat zijn licht schijnen op de Montreal Canadiens. 

Afgelopen seizoen: Montreal begon het seizoen met negen overwinningen in de eerste tien wedstrijden (9-0-1) onder coach Michel Therrien. Dit legde een stevige basis voor de titel in de Atlantic Division.

Ondanks de geweldige start, liep het in november en december een stuk minder soepel. Het betekende dat de druk op Therrien toe nam, mede doordat de ontevredenheid onder de fans groeide. Na de 4-0 nederlaag in Boston op 12 februari, werd Therrien uit zijn functie gezet en werd Claude Julien als coach aangesteld.

In de resterende 24 wedstrijden werden er 16 gewonnen (16-7-1), wat winst in de Atlantic Division betekende.  Hierdoor kreeg Montreal thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs.

In de eerste ronde van de play-offs stonden de Habs tegenover de New York Rangers. Het werd een spannende eerste ronde, die tot game five gelijk op ging.

In het zesde duel boog Mats Zuccarello een 1-0 achterstand, om naar een 2-1 voorsprong, waarna Derek Stepan in de de derde periode aan alle onzekerheid een einde maakte. Exit Montreal na ronde één.

Aangetrokken/Vertrokken: 

Jonathan Drouin kwam op 15 juni in een trade met Tampa Bay Lightning voor top prospect Mikhail Sergachev. Verdediger Karl Alzner, één van de meest gewilde free agents, tekende een contract voor vijf jaar. David Schlemko kwam van Vegas Golden Knights in een trade. Misschien wel de surprise in het circis was het aantrekken van vleugelspeler Ales Hemsky. Hij speelde afgelopen seizoen slechts 15 wedstrijden voor Dallas Stars door een heupblessure en tekende voor 1 jaar.

Ook vertrokken er spelers uit het Bell Centre. Andrei Markov speelde op de first line met Shea Weber, maar Markov kon het niet eens worden met Montreal Canadiens over een nieuw contract. Alexander Radulov werd vorige zomer uit de KHL teruggehaald door Montreal, maar tekende nu voor vijf jaar bij Dallas Stars. Alexei Emelin werd door Vegas Golden Knights gekozen tijdens de expansion draft. Van Nathan Beaulieu werd gevreesd dat hij door Vegas ‘gestolen’ zou worden. Hij werd hij getrade voor een derde ronde draftpick van de Buffalo Sabres.

Vooruitblik: Aangezien Alex Galchenyuk het nieuwe seizoen begint als vleugelspeler, zal er een First Line Center aangetrokken moeten worden. Mocht dit lukken en Carey Price het hele seizoen fit blijven,  dan zullen de Montreal Canadiens een favoriet voor het winnen van de Atlantic Division zijn. Verdedigend staat dit team als een huis.

Keep an eye on: Jonathan Drouin: scoorde vorig seizoen 21 goals in 73 wedstrijden. Zal dit seizoen bij Montreal meer speeltijd krijgen, 30 goals moet mogelijk zijn voor deze zeer getalenteerde vleugelspeler. Met Karl Alzner heeft Montreal een geweldige stay at home verdediger in huis gehaald. Alzner is een penaltykill specialist. Captain Max Pacioretty heeft een prima seizoen achter de rug met 35 goals en 32 assists. Nu Drouin bij de club gekomen is, heeft Pacioretty een geduchte concurrent voor een plek op de first line van Montreal.

Voorspelling: De Atlantic division gaat dit seizoen spannender worden dan de laatste vijf seizoenen.  Buffalo, Toronto en Tampa Bay zijn duidelijk sterker geworden. Een plekje in de playoffs is zeker haalbaar voor Montreal. Maar even ‘op de slofjes’ de titel opeisen is er niet meer bij. De concurrentiestrijd kan losbarsten!

Previous GIJS Groningen verslaat Leeuwarden Capitals in oefenduel
Next NHL Preview: Anaheim Ducks