Dag 1 Girls Only Hockey Weekend in Maaseik


Foto: Peter Marjolee

Gisteren ging het Girls Only Hockey Weekend van start in Maaseik. De IIHF vraagt de komende tijd veel aandacht voor de promotie van het ijshockey onder vrouwen. Meisjes, meiden en vrouwen van alle leeftijden zijn welkom tijdens het weekend.

PRACHTIGE SFEER

Het is de zevende editie van het evenement, en Larissa Haverkorn -international bij de Oranje dames- is er alle edities bij geweest. ,,Er heerst echt een heel mooie sfeer in zo’n weekend, dat zie je vandaag ook weer terug. Er wordt heel veel gelachen, maar ook wel serieus gespeeld.” zegt de pas 16-jarige speelster die meedoet met het team van Puck Diva’s.

Ook Britt Wortel is een bekend gezicht tijdens het weekend. De Zandvoortse ontbrak slechts één maal vanwege een trainingstage in Zweden. ,,De sfeer is elk jaar opnieuw onwijs goed. Het is zo’n leuke mix; van ervaren speelsters, tot speelsters die nog nooit een wedstrijd hebben gespeeld. Iedereen helpt elkaar en we lachen veel.” aldus de defender die met Oranje inmiddels vijf keer op een WK stond.

Foto: Peter Majolee

NIEUWE AANWAS

Het weekend staat volledig in het teken van het op de kaart zetten van de ijshockeysport bij meisjes. ,,Ten opzichte van de laatste editie zijn er weer veel meiden bijgekomen, ook veel kleintjes. Dat is natuurlijk fantastisch, want daar gaat het om.” zegt de Zoetermeerse die volgende maand 17 jaar wordt.

,,Het is heel gek eigenlijk. Zelf ben ik ook nog niet heel oud, en toch kijken die meiden een beetje tegen mij op. ‘Jij bent mijn voorbeeld’ zeggen ze dan, en dan willen ze op de foto.” zegt de tweevoudige WK ganger.

Voor Wortel ligt het net iets anders, want naast speelster is de 20-jarige verdedigster ook als teambegeleidster actief dit jaar. ,,Je ziet dat er heel veel meiden terugkomen tijdens het weekend, en dan zie je dat ze in een jaar weer gegroeid zijn. Er is ook veel nieuwe aanwas en die probeer ik dan ook te coachen.”

Foto: Peter Marjolee

BELANGRIJK VOOR DE SPORT

Dames ijshockey is bezig aan een opmars, dat merkt ook Haverkorn. ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik erbij ben. Het is ontzettend leuk dat de teams gemixt worden en iedereen iets van elkaar kan leren op deze manier. Iedereen ontwikkelt zich op een leuke, recreatieve manier.”

Wortel vult aan: ,,In mijn team (Angels On Ice, red) zitten twee meiden die nog nooit een wedstrijd gespeeld hebben, of überhaupt eens hadden getraind. Maar er zit ook een meid bij die gedwongen moest stoppen op haar veertiende. In haar tijd en in haar regio waren alleen maar jongensteams waar ze niet bij mocht aansluiten. Nu is ze weer begonnen, dat vind ik prachtig.”

VROUWEN EN IJSHOCKEY

,,Wij werken net zo hard als iedere ijshockeyspeler.” aldus Wortel. Ik vind het raar dat er met een scheef oog gekeken wordt naar dames ijshockey. Het niveau wordt steeds beter, en als we nou de aanwas ook op orde krijgen komt het goed. Daar zit mijn rol tijdens deze editie; coachen, enthousiasmeren, plezier maken, en natuurlijk van elkaar leren en beter worden.” zegt de Zandvoortse die tijdens het seizoen in Limburg woont.

Net als de mannen, is de media aandacht voor het ijshockey bij de vrouwen ver te zoeken. ,,Ten eerste is ijshockey de leukste sport die er is. Daarom is het jammer dat er niet veel meer meiden nu al aan ijshockey doen. Dat komt nu wel een beetje los, maar kijk naar ons WK in Zuid-Korea bijvoorbeeld. Daar is amper aandacht voor in de media. Dat werkt ook niet mee, want vrouwen kunnen prima ijshockey spelen.” zegt Haverkorn.

Om dat te illustreren, laten we Nicole Court nog maar even ‘aan het woord’:

Stand na de eerste speeldag

Alhoewel plezier maken met elkaar veruit het hoogst in het vaandel staat, wordt er ook gestreden om de GOH Cup in competitieverband. De voorlopige koploper is Puck Diva’s, dat op dertien punten staat na vijf duels. Hockey Chicks staat tweede, op drie punten van de Diva’s

De complete tussenstand:

1 Puck Diva’s 5 4 1 0 13 10-5
2 Hockey Chicks 5 3 1 1 10 10-5
3 Only G 5 2 3 0 9 9-2
4 Chicks with Sticks 4 1 3 0 6 4-2
5 Bitches on ice 4 1 1 2 4 4-8
6 Angels on Ice 4 1 1 2 4 2-7
7 Chicks on Fire 4 1 0 3 3 2-5
8 Hockey Girls Rock 5 1 0 4 3 4-9
9 The Mighty Chicks 4 0 2 2 2 5-7
De koplopers na dag 1: Puck Diva’s
Foto: Peter Marjolee
Previous Goal en assist Sprong: Penguins winnen 6-2
Next Wesley Zoutman debuteert bij A21 Academy