Anaheim moet gaan beslissen wat het met Sprong wil


Face-Off zit al jaren kort op de ontwikkelingen rond Daniel Sprong. Elke week blikken we terug op de week van onze landgenoot in de Sprong Show. Onze landgenoot stapte in het heen en weer bootje tussen Anaheim en San Diego, maar nam afgelopen nacht ‘wraak’ door op de eerste lijn zijn visitekaartje af te geven bij de Ducks.

WEER TERUG NAAR ANAHEIM

In de Sprong Show van vorige week sloten wij af met ‘Kalenderjaar 2019 heeft nog één wedstrijd op het programma voor Daniel Sprong. Op oudjaarsdag mag hij in Tucson, Arizona proberen het jaar scorend te eindigen.‘ Dat liep anders, want diezelfde avond werd Sprong weer richting Anaheim gehaald. NHL analisten voorspelden de Amsterdammer op de eerste lijn, maar Dallas Eakins posteerde hem voor het duel met Vegas op de tribune. De Ducks verloren met 5-2 en de aanvallende achilleshiel werd eens te meer duidelijk. 22 schoten vs 5 in periode één. Het uitduel tegen Arizona leverde opnieuw een tribuneplek op voor Sprong. Dit keer verloor Anaheim met 4-2. De dag erna (3 januari) mocht de Nederlander weer vertrekken naar San Diego. Fans, in zowel Amerika als Nederland, begrepen er niks van. In twee stints bij de ploeg uit California speelde hij één duel en was hij driemaal een scratch.

OPNIEUW EEN ASSIST VOOR DE GULLS

Sprong Gulls vs Condors

Met aardig wat vlieguren in de benen mocht Sprong afgelopen vrijdagnacht met San Diego in eigen huis aan de bak tegen Bakersfield Condors. De Nederlander noteerde opnieuw een assist op de gelijkmaker van Sam Carrick. Verloren werd er met 3-2, maar Sprong noteerde (net als bij zijn laatste AHL-duel tegen Grand Rapids) een punt. Het betekende punt nummer 20 (7G, 13A), waarmee hij nu op de tweede plek staat van de ploeg. Chris Mueller leidt de dans met 23 punten, maar had daar zeven duels meer voor nodig dan de Dutch Duck (33 om 26).

EXTRA STATISTIEKJES

Een opvallende statistiek is ook dat niemand het doel van opponent vaker onder vuur neemt dan Sprong: 89 schoten verlieten zijn stick in 26 duels. Mueller vuurde 54 keer op het doel. En ja, mensen zullen altijd kijken naar de +/- rating van Sprong, nu op -7. Mueller is echter de slechtste van alle Gulls met -20. Just saying. Je kunt op basis van statistieken ook alles dood analyseren natuurlijk. Leuk weetje: de top-3 point leaders bij de Gulls, hebben allemaal een – rating achter hun naam staan. Ook Chris Wideman kan geen positieve +/- overleggen.

Top3 San Diego Gulls

EN NOG MAAR EENS EEN RECALL

Als het niet serieus was, dan zou je het tafereel van het heen en weer gegooi met Sprong lachwekkend kunnen noemen. Maar! De dag na het duel met Bakersfield mocht Sprong voor de derde keer in twaalf dagen naar Anaheim.

Tekst gaat onder de tweet verder

Maar nu zou het wel eens menens moeten worden. Coach Eakins liet Sprong meetrainen op de eerste lijn met Getzlaf. En zo kwam de Nederlander vannacht in eigen huis in actie tegen Nashville Predators. Op de eerste lijn. En Anaheim profiteerde van het aanvallende talent van de Amsterdammer. Sprong gaf de assist, toegegeven niet zijn mooiste ooit, op de 1-0 en prikte zelf op de power play de 3-2 voorsprong binnen.

Tekst gaat onder de video verder

Nadat een 4-2 voorsprong werd weggegeven, pakten de Ducks de zege na shootouts. Sprong stond ruim zestien minuten op het ijs, had een goal en een assist en een +/- van +2. Een geslaagde revanche dus.

EAKINS: MAKE YOUR MIND UP!

Fans van de Ducks lieten zich horen op Social Media en hadden lovende woorden voor het optreden van Daniel. ‘Eindelijk viel de puzzel offensief in elkaar’ of ‘Sprong was het ontbrekende stukje op de power play.’ Maar ook ‘Je kunt hem echt niet nog een keer terugsturen naar San Diego’ viel te lezen. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, maar het goede optreden van vannacht smaakt naar meer. De Ducks leverden 47 schoten af op het doel, waaronder een 21-4 periode, en scoorde twee power play goals. For the record: er zijn slechts twee teams slechter dit seizoen met een man meer op het ijs.

Tekst gaat onder de tweet verder

Dallas Eakins moet de komende tijd maar eens beslissen wat hij nu precies wil. Sprong kan wellicht defensief beter worden, maar kijk nou eerst eens wat hij wél kan. En dat wordt niet (voldoende) op waarde geschat. Ook Eakins zijn oude protegés van San Diego, die hij veelal de voorkeur geeft, zijn statistisch gezien niet altijd even best. Als we het dan toch over statistieken moeten hebben iedere keer, is onderstaand gegeven wel een mooie.

Tekst gaat onder de tweet verder

WHAT’S NEXT?

Sprong Orange Duck

Dat is lastig inschatten, maar laten we ervan uitgaan dat Sprong in ieder geval tot het weekend in Anaheim blijft. Dan spelen de Ducks dinsdag op woensdag thuis tegen Columbus en donderdag op vrijdag thuis tegen Dallas. Sprong heeft in ieder geval een basis gelegd voor een langer verblijf, maar… Zal daar wel op door moeten pakken om het ongelijk van Eakins te bewijzen. Wij hopen van harte dat hij de komende twee duels de netten aan flarden schiet en zo een denkbeeldige middelvinger op kan steken naar iedereen die aan hem twijfelde.

Previous Goals Zwarthoed en Wielenga in belangrijke winst op directe concurrent
Next Connor McDavid verslaat Toronto Maple Leafs