Nederland U18 krijgt boost van overtime zege op gastland Servië


Nederland U18

Nederland U18 heeft vandaag de tweede rustdag in Belgrado, waar onze mannen gisteren een enorm belangrijke zege boekte op gastland Servië. In een duel waar de strafbank regelmatig Oranje gekleurd was, pakte Oranje in overtime heel stiekem de zege. Wellicht een gestolen overwinning, maar dat maakte de vreugde er niet minder om. Jelle Kronenburg, Tycho Houben en Jay Huisman spraken met Ed Versteeve. Conclusie: het vertrouwen is er om ‘all the way’ te gaan en promotie naar IIA af te dwingen.

HEERLIJK GEVOEL

Amper twaalf uur na de overwinning op Servië, heerst er nog steeds een lekker gevoel bij Tycho Houben. “De wedstrijd was hard! Er werd agressief gespeeld door Servië en iedereen stond op scherp. Door alle straffen die we tegen kregen -sommigen onterecht- viel de 1-0. In de kleedkamer, tussen de periodes door, werd iedereen door elkaar opgepept. Toen Jelle en ik de 1-1 scoorden, waren we los. De sfeer na afloop was geweldig, want dit was één van onze belangrijkste wedstrijden die we moesten deze winnen. Dat we dat hebben gedaan is natuurlijk fantastisch.” aldus de Capitals-speler die tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnenschoot.

Tycho Houben Nederland U18
Foto: A. Okkema, Capitals Leeuwarden

Ook Jay Huisman vond dat Oranje zich goed staande had gehouden in de heksenketel. “Ik vond dat we goed speelden en ook de sfeer in onze bank was goed. In de derde periode moesten we er vol voor gaan, om de gelijkmaker te maken en gingen we op zoek naar de winst.” laat de forward van Zoetermeer Panters weten. Jelle Kronenburg had ook een duidelijke visie over het duel van gisteren. “We waren beter dan Servië, maar we hadden veel te veel straffen. Te veel domme straffen, maar ook straffen die nergens op sloegen. Dat zal dan misschien te maken hebben met het thuisvoordeel van de tegenstander. Dan kom je 1-0 achter tijdens een penalty-kill en dan weet je dat je in die laaste periode moet gaan komen. We maken op een lekker moment -en weer in ondertal- de 1-1 en als Delaney dan op die manier de overtime winner scoort, is dat geweldig! We wilden deze wedstrijd zo ontzettend graag winnen en als dat dan lukt? Echt een heerlijk gevoel, kan ik je zeggen!” klinkt het lachend met een Haags accent.

Nederland U18 België U19

De Servische toeschouwers waren overigens wat minder gecharmeerd van de Nederlandse overwinning. “Na de wedstrijd was er bij de Nederlanders natuurlijk een goede sfeer. De Serviërs waren er niet zo van gediend dat we wonnen, want sommige spelers kregen een bierdouche. De cooling down moesten we onder begeleiding doen. Dat is dan een minder leuke kant op zo’n avond.” zegt Huisman.

BESLISSENDE WEEKEND

De zege op Servië is een prachtige stap naar de bovenste plaatsen, maar een ‘zekerheidje’ voor goud is het natuurlijk nog niet. Nederland speelt morgen tegen Kroatië en speelt bij winst zondag om het goud tegen China. Maar ook Servië ligt nog op de loer als het van China wint. Kronenburg ziet het wel zitten. “Ik denk dat onze kracht is dat we een écht team zijn en dat we hard voor elkaar willen werken.” Huisman verwacht nog twee pittige wedstrijden voor Oranje als afsluiter van het toernooi. “Ik verwacht dat beide teams hard zullen komen, want Kroatië speelt tegen degredatie en China speelt ook nog mee voor de gouden medaille.”

Jay Huisman
Foto: Robert Bos

Bij Houben is de bewustwording van de hele ploeg iets dat hem opvalt. “Kroatië en vooral China zijn twee teams die we niet moeten onderschatten. Door hard te werken zoals gisteravond en als een team te blijven spelen, zullen we ook kunnen winnen van Kroatië en China. Iedere winst brengt ons dichter bij goud en hier zijn we ons allemaal van bewust.”

ERVARING

Huisman en Kronenburg speelden dit seizoen al BeNe League en ook Houben is met Eerste Divisie ervaring op zak gewend om fysieker en sneller spel tegen te komen. Bij Huisman komt dat af en toe wel van pas. “Die ervaring helpt wel, zeker in een duel als gisteren. Maar toch hou je altijd wel een beetje spanning, dat zag je bijvoorbeeld bij mijn penalty shot gisteren.” Houben geniet van het WK, dat natuurlijk een prachtige ervaring oplevert. “In Leeuwarden speel ik in de Eerste Divisie en om dan met deze jongens op dit niveau mee te kunnen spelen is top. Alles gaat een stapje sneller en harder, dat leerzaam en vooral leuk is!”

Kronenburg refereert aan wat hij van zijn coaches en ploeggenoten in Den Haag heeft geleerd. Het komt hem handig van pas. “Ik heb veel geleerd van Chris Eimers, Janusz Janikowski en ook een beetje van Marco Kronenburg” zegt hij met een knipoog. “Ook wat ik heb geleerd van de BeNe League spelers van HIJS helpt mij dit toernooi in bepaalde situaties de juiste keuzes te maken.”

PROGRAMMA

Nederland U18
De selectie van Nederland U18 in Belgrado

De mannen treden morgen om 13:00 uur aan tegen Kroatië en zondag om 16:30 uur tegen China, dat met gastland Servië op het menu het zwaarste programma heeft op papier. Nederland U18 gaat het weekend in als nummer twee, met een punt voorsprong op de Serviërs en een punt achterstand op China.

Team GP W OTW L OTL PTS +/-
China 3 3 0 0 0 9 +7
Nederland 3 3 1 0 0 8 +4
Servië 3 3 0 0 1 7 +6
Kroatië 3 1 0 2 0 3 -1
Australië 3 0 0 3 0 0 -7
België 3 0 0 3 0 0 -9
Previous Tilburg Trappers ontmoet met Selber Wölfe een oude bekende
Next Boston plaatst zich voor play-offs en lijkt thuisvoordeel niet meer te kunnen ontgaan