Boston plaatst zich voor play-offs en lijkt thuisvoordeel niet meer te kunnen ontgaan


Face-Off IJshockey NHL

Het reguliere seizoen loopt in de NHL naar zijn einde en bovenin de Atlantic Division zijn de kaarten al lang en breed geschud. Slechts één team heeft nog iets om voor te vechten en dat gevecht gaat tot de laatste speeldag ontzettend spannend blijven.

Boston Bruins lijkt gevecht voor plek twee te hebben gewonnnen

Met een voorsprong van zes punten op achtervolger Toronto, kan Boston zich gaan opmaken voor de clash met de Leafs waarbij de Bruins het thuisvoordeel genieten. Zowel Toronto als Boston hebben nog zes wedstrijden op het programma.

De echte spanning speelt zich af net onder de top drie, waar Montreal midden in een gevecht is verwikkeld met Philadelphia en Columbus, om het laatste felbegeerde playoff ticket te bemachtigen.

Power Ranking Atlantic Division

1 (1). Tampa Bay Lightning 1 (122 punten, 59-14-4, L10: 8-2-0, W1)

Het was weer een prima weekje voor de koploper, waarin onder meer van Boston werd gewonnen. Zaterdag werd er op bezoek bij de St. Louis blues nog wel met 4-3 verloren, maar maandag werd er in extremis gewonnen van de Boston Bruins. Met een 4-2 achterstand begon Tampa aan een lastige opgave, maar met nog 53 seconden te gaan wist Tampa Bay de wedstrijd nog in reguliere speeltijd te winnen (5-4). Tampa Bay captain Steven Stamkos wist zijn veertigste doelpunt van het seizoen te scoren in de openingsfase van de wedstrijd. Met zijn late doelpunt in de derde periode werd Anthony Cirelli de matchwinner.

2 (2). Boston Bruins (103 punten, 47-21-9, L10: 6-4-0, W1)

Het was ondanks de nederlaag in Tampa, een top week voor de Boston Bruins, die zich officieel wisten te plaatsen voor de playoffs. Na de nederlaag van Toronto in Philadelphia donderdag, heeft Boston met nog zes wedstrijden op het programma een voorsprong van zes punten op de Leafs. Zaterdag werd een gedenkwaardige avond voor verdediger Zdeno Chara. De veteraan scoorde zijn 200e doelpunt in de NHL, en is pas de 22e verdediger in de historie die deze mijlpaal bereikt heeft. Chara scoorde zijn bijzondere treffer tegen de Florida Panthers, in de met 7-3 gewonnen wedstrijd. Maandagavond stond de topper tegen koploper Tampa Bay Lightning op het programma. Het werd een geweldige wedstrijd waarin Boston mede door twee doelpunten van Brad Marchand, in de tweede periode uitliep naar een 4-2 voorsprong. Uiteindelijk wisten de Bruins de voorsprong niet vast te houden, en zagen Cirelli in de laatste minuut zelfs de winnende treffer voor Tampa scoren. Met drie doelpunten en twee assists, werd David Pastrnak woensdag de ster van de avond voor de Boston Bruins. De 6-3 overwinning op de New York Rangers betekende tevens de twaalfde thuisoverwinning op rij .

3 (3). Toronto Maple Leafs (97 punten, 45-25-7, L10: 4-4-2, OT1)

Met een aantal slechte weken achter de rug, lijkt het met Toronto eindelijk weer een beetje de goede kant op te gaan. Zaterdag stond Toronto tegenover de New York Rangers en, net als eerder dit jaar, bleek goalie Alexandar Georgiev de grote luis in de Toronto pels te zijn. Met 44 saves zorgde hij persoonlijk voor de 2-1 nederlaag in overtime voor de mannen van coach Mike Babcock. Twaalf doelpunten werden er maandag onderling verdeeld tussen de Leafs en Florida Panthers, met vier doelpunten van aanvaller John Tavares wist Toronto de punten in eigen huis te houden (7-5 winst). Woensdag stond een pittig duel op het programma in Philadelphia, waarin de Leafs een 2-0 voorsprong in de tweede periode zagen veranderen in een 2-3 achterstand. Uiteindelijk eindigde het duel in een 4-4 gelijkspel, waarna er in de shoot-out werd verloren. Door dit punt verlies bedraagt de achterstand op Boston inmiddels zes punten, en lijkt het een onmogelijke taak om die achterstand nog goed te maken met de resterende zes wedstrijden.

4 (4). Montreal Canadiens (90 punten, 41-29-8, L10: 5-4-1, L1)

Met drie punten voor zowel Max Domi, Brendan Gallagher als Tomas Tatar wist Montreal de Buffalo Sabres van zich af te houden. In een zeer onderhoudend duel werd er met 7-4 gewonnen. Zondag werd er in de race voor een playoff ticket , een belangrijk punt veroverd in de in overtime verloren wedstrijd tegen de Carolina Hurricanes (1-2). Dinsdag wist Montreal vijfmaal achter elkaar te scoren en werd Florida makkelijk aan de kant gezet. Opnieuw was Tomas Tatar goed voor drie punten (2G/1A). Tweemaal nam Montreal de leiding in het duel tegen wild-card concurrent Columbus Blue Jackets, maar de Habs konden in de tweede periode niet voorkomen dat de Jackets er met een 6-2 overwinning vandoor gingen. De goal van verdediger Jeff Petry was één van de zeldzame hoogtepunten voor de Canadiens.

5 (7). Ottawa Senators (60 punten, 27-44-6, L10: 4-6-0, L1)

Het blijft goed gaan met de Senators, ook deze week was wederom een prima weekje voor de Sens. Met de eerste goal van de wedstrijd en de gamewinner in overtime, was het de avond van het toptalent Brady Tkachuk. De Ottawa Senators wisten met 4-3 te winnen van de Edmonton Oilers. In het eigen Canadian Tire Centre werd maandag van Buffalo Sabres gewonnen, waar veteraan Craig Anderson met 33 saves ook nog een shutout pakte. De wedstrijd eindigde in een verdiende 4-0 overwinning voor Ottawa. Donderdag ging het mis tegen de Florida Panthers voorr Ottawa. Er werd met 5-2 verloren maar Brady Tkachuk wist zijn 20e doelpunt van het seizoen na een knappe pass binnen te schieten.

6 (6). Detroit Red Wings (68 punten, 29-38-10, L10: 5-5-0, W3)

De week begon prima voor de Detroit Red Wings, waar zaterdagavond in Las Vegas de lastige uitwedstrijd op de kalender stond. Anthony Mantha wist in reguliere tijd al een keer te scoren, in overtime vond hij na negentien seconden wederom het net waardoor Detroit er met twee punten vandoor ging.

Maandag vervolgde Detroit de California-roadtrip, waar San José de volgende tegenstander was. San José liet zich in eigen huis verassen door de opgeleefde Red Wings. Met een man minder op het ijs werd Christoffer Ehn met zijn derde doelpunt van het seizoen de matchwinner voor Detroit, dat met 3-2 wist te winnen. Donderdag ging Detroit op bezoek bij de Buffalo Sabres, in een vermakelijk duel wist Tyler Bertuzzi zich tot matchwinner te kronen (5-4).

7 (5). Florida Panthers (80 punten, 34-32-12, L10: 5-5-0, W1)

Voor Florida kan het seizoen niet snel genoeg eindigen, het was een week om snel te vergeten. Zaterdag werd er kansloos met 7-3 verloren van de Boston Bruins. Maandag ging het tegen Toronto al in de beginfase totaal mis, en werd na de 0-2 goalie Sam Montembeault al na zeven minuten naar de kant gehaald. Ondanks twee doelpunten van Jayce Hawryluk en Jonathan Huberdeau werd er met 7-5 verloren. Dinsdag wist Florida géén vuist te maken tegen de Montreal Canadiens, die zesmaal op rij wisten te scoren deze wedstrijd. Frank Vatrano wist aan het begin van de derde periode nog wel te scoren in zijn 200e wedstrijd, maar spannend werd de wedstrijd niet meer. Het resultaat was een dikke nederlaag voor de Panthers (1-6). donderdag viel er eindelijk weer eens wat te lachen in Florida, Ottawa Senators werden met een 5-2 nederlaag naar huis gestuurd. De grote man was wederom Jonathan Huberdeau die tweemaal wist te scoren.

8 (8). Buffalo Sabres (72 punten, 31-36-10, L10: 1-8-1, OT1)

Ook voor de Buffalo Sabres was het een enorm slechte week, waarin alleen maar verloren werd. Zaterdag knokte Buffalo zich van een 1-3 achterstand in de tweede periode terug tot 3-3 tegen Montreal. Uiteindelijk bleek Montreal over de langste adem beschikken, en werd er uiteindelijk met 7-4 verloren. Maandag bleek New Jersey goalie Cory Schneider nagenoeg onpasseerbaar, met 45 saves won hij de wedstrijd voor de Devils. Sam Reinhart bracht vroeg in de eerste periode nog wel zijn team op gelijke hoogte met zijn twintigste doelpunt van het seizoen. Na de gelijkmaker wist Buffalo niet meer te scoren, en werd er opnieuw verloren(1-3). Donderdag ging het in de thuiswedstrijd tegen de Red Wings tot het einde aan toe gelijk op, uiteindelijk werd er toch in overtime verloren(4-5).

Three stars of the week

1. David Pastrnak

Negen punten (4G/5A) in drie wedstrijden maar liefst voor de in bloedvorm verkerende David Pastrnak. In deze vorm kan Pastrnak met zijn Bruins ver in de playoffs komen.

2.Brad Marchand

Dat het goed gaat met de Boston Bruins is een feit, maar het duo Pastrnak en Marchand zorgen voor vuurwerk op de eerste lijn van Boston. In de drie gespeelde wedstrijden viel Marchand in aanvallend opzicht weer positief op met drie doelpunten en vier assists.

3. Tomas Tatar

Montreal aanvaller Tomas Tatar had een prima week met zijn Canadiens en met zes punten(3G/3A) was het ook op individueel vlak dikke mik. De van de Red Wings overgekomen aanvaller heeft de smaak te pakken.

Previous Nederland U18 krijgt boost van overtime zege op gastland Servië
Next Ritchie van Hulten - AHOUD Devils Nijmegen