San Jose Sharks winnen NHL Draft en hebben de eerste keuze


Foto: Instagram Macklin Celebrini

De San Jose Sharks hebben de nummer een keuze in de 2024 Upper Deck NHL Draft na het winnen van de NHL Draft Loterij. Zij hebben het eerste recht om Boston University center Macklin Celebrini te selecteren. Chicago krijgt nummer twee en Anaheim nummer drie.

LEES OOK: Nummer een draft pick, Connor Bedard naar Chicago

Gaat Macklin Celebrini als eerste gekozen worden?

De Sharks, die met 18,5 procent de beste kans hadden om de loterij te winnen, zouden voor het eerst in hun geschiedenis de nummer een keuze winnen. Ze hadden drie keer nummer twee gekregen en kozen Pat Falloon, 1991, Andrei Zyuzin, 1996 en Patrick Marleau, 1997. De draft van 2024 zal worden gehouden in de Sphere in Las Vegas. De eerste ronde is op 28 juni, met rondes 2 tot en met 7 op 29 juni. De loterij, gehouden in de studio’s van NHL Network in Secaucus, New Jersey, bestond uit de zestien teams die zich niet hadden gekwalificeerd voor de Stanley Cup Playoffs van 2024.

De kansen voor de zestien teams waren gebaseerd op de omgekeerde volgorde van de reguliere seizoensstand. De top elf teams in de loterij kwamen in aanmerking om de nummer 1 keuze te ontvangen. Alleen de nummers een en twee werden bepaald door de loterij. De overige teams werden ingedeeld op basis van hun positie in de stand. Keuzes 17-32 zullen worden bepaald door de resultaten van de playoffs.

De San Jose Sharks, die als 32e eindigden in de NHL, zouden de nummer een keuze kunnen gebruiken om center Macklin Celebrini te selecteren, die nummer een was in de laatste ranglijst van Noord-Amerikaanse schaatsers van NHL Scouting. De 17-jarige (1 meter en 82 centimeter, 88 kilo), is een linkshandige centre bij Boston University in Hockey East, is de jongste speler in de NCAA Division I dit seizoen en de jongste die de Hobey Baker Award heeft gewonnen, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste NCAA-speler.

tekst gaat verder onder de video

Grier werd gevraagd of hij al had besloten om Celebrini te selecteren met de nummer een keuze. “Ik zou denken van wel,” zei Grier. Hij is zeventien maar hij heeft al een heel stevige bouw en ik denk dat hij al een professionele houding en mentaliteit heeft. Ik heb met coach Jay Pandolfo bij Boston University gesproken, en Pandolfo zei dat ze hem soms van het ijs moeten halen na een training. “Ik denk gewoon dat het is hoe hij het spel speelt denken we dat hij op een goede plek is (om NHL-klaar te zijn).”

de top twee

Celebrini stond op de tweede plaats onder NCAA-spelers met 32 doelpunten en derde met 64 punten in 38 wedstrijden voor de Terriers, en werd genoemd tot Hockey East Rookie of the Year en Player of the Year, samen met Jack Eichel (2015), Paul Kariya (1993) en Brian Leetch (1987) als de enige spelers die de prijzen in hetzelfde seizoen hebben gewonnen. Celebrini verdiende ook de Tim Taylor National Rookie of the Year Award. “Macklin Celebrini heeft een opmerkelijk eerste seizoen gehad bij Boston University,” zei Dan Marr, directeur van Central Scouting NHL. “Hij bezit die zeldzame mogelijkheid kansen te creeëren, terwijl hij zichzelf steeds beter maakt.”

Andere mogelijkheden om te kiezen zijn; verdediger Artyom Levshunov van de Michigan State University, de Big Ten Defensive Player of the Year en Freshman of the Year, heeft het hele seizoen op nummer 2 gestaan in de laatste ranglijst van Noord-Amerikaanse schaatsers van Central Scouting. De 18-jarige rechtshandige schutter (1 meter 88 centimeter, 95 kilo), de derde jongste speler in het collegehockey, stond Nationaal op de tiende plaats onder alle verdedigers met 35 punten (negen goals, 26 assists) in 38 wedstrijden. Hij leidde de Big Ten met een plus 27.

tekst gaat verder onder de foto

foto: Instagram Artyom Levshunov

“Levshunov is een zeer begaafde offensieve speler, goed op de powerplay en hij weet de tape op de stick te vinden van het team.” zei Adam Nightingale, coach van Michigan State. “Hij hecht echt waarde aan mee verdedigen. Levshunov is niet perfect, omdat jonge spelers daar nog in moeten groeien, maar ik denk dat hij met zijn hoofd weet waar hij mee bezig is.”

2024 NHL DRAFT ORDER

  1. San Jose Sharks
  2. Chicago Blackhawks
  3. Anaheim Ducks
  4. Columbus Blue Jackets
  5. Montreal Canadiens
  6. Utah
  7. Ottawa Senators
  8. Seattle Kraken
  9. Calgary Flames
  10. New Jersey Devils
  11. Buffalo Sabres
  12. Philadelphia Flyers
  13. Minnesota Wild
  14. San Jose Sharks (van Pittsburgh Penguins)
  15. Detroit Red Wings
  16. St. Louis Blues

* De overgebleven posities zullen worden bepaald door de resultaten van de Stanley Cup Playoffs.

Previous Rangers en Avalanche doen het in overtime
Next Florida overklast Boston, comeback Vancouver