Eredivisie 2023-2024 een seizoen om in te lijsten


Foto: Jolanda Simarro

Precies tien dagen geleden beleefde de Eredivisie 2024 haar adembenemende ontknoping. De Amsterdam Tigers pakten de titel na twee spannende duels tegen de Devils uit Nijmegen. Maar die zinderende finaleronde was niet het enige hoogtepunt van het afgelopen seizoen.

LEES OOK: Amsterdam kampioen eredivisie na winst in Nijmegen

Publiek de grote winnaar

Alle ijshockeyfans in Nederland moesten dit jaar tot de allerlaatste dag van het seizoen wachten om te weten wie als eerste het seizoen zou afsluiten. Vier teams (Leeuwarden, Zoetermeer, Nijmegen en Amsterdam) streden voor die eerste plek. Die strijd trok afgelopen seizoen meer bezoekers dan de jaren daarvoor en die fans kregen waar voor hun geld . Dat had een blijvend effect op de bezoekersaantallen. Hoe verder het seizoen vorderde hoe drukker het in de ijshallen werd. De play-offs waren wat dat betreft het hoogtepunt: bijna allemaal stijf uitverkochte wedstrijden. Via die vier teams staat Face-Off stil bij het succes van het afgelopen eredivisieseizoen.

Spelers dicht bij huis

Een belangrijke factor voor toegenomen belangstelling is de aanwezigheid van lokale sterspelers. Alle teams zetten in op een gezonde mix van een beperkt aantal import-spelers, ervaren krachten met roots bij de club en jong talent uit de regio. Neem de Zoetermeer Panters. De club zei de BeNeLiga gedag om meer aansluiting bij de regio te vinden. Tegen het einde van het seizoen zag je de grote Silverdome steeds voller raken. Tevens bood de club daardoor een local juwel als Sam Hayes na langdurig blessureleed de kans terug te keren in het Nederlandse ijshockey. De prachtige treffers die hij en zijn medeforwards Ferenc Kocsis en Dominykas Bisturys dit jaar scoorden, bewezen dat Zoetermeer en haar fans de competitie hebben verrijkt. Voorzitter Hans Toonen gaf begin dit jaar in het Algemeen Dagblad al aan dat de Panters heel bewust voor de Eredivisie hebben gekozen: “we hadden dit al jaren eerder moeten doen.”

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Zoetermeer biedt de fans nu een spannende competitie met derby’s en houdt ook nog clubmannen als Berry Donders en Bas Tammerijn aan boord. Dat zorgt weer voor een sterke binding met de achterban.

Capitals Leeuwarden

Ook de Capitals uit Leeuwarden wisten die mix op geweldige wijze uit te bouwen tot een succesteam. Een ervaren rot als David Bartos en de jonge talentvolle spelers Pim Meulen en Tristan Houben zijn exemplarisch voor de balans die Leeuwarden in haar team heeft. Door die selectie aan te vullen met enkele sterke krachten van buiten (o.a. Ratislav Veres) wist Leeuwarden de binding met de achterban in tact te houden en tegelijkertijd de stap naar de top te maken.

Voorzitter Pieter Poelsma was in gesprek met Face-Off vlak voor de tweede halve finale tegen de Devils: “Dit seizoen bewijst het succes van onze aanpak. We willen investeren in de jeugd en met ervaren spelers de ontwikkeling van de talenten versnellen. Geen gekke dingen doen maar investeren in het ijshockey op de lange termijn. We moeten dat met elkaar als clubs blijven doen. Daarom is de deal met het streamingplatform voor de Eredivisie een mooie volgende stap. De ijshallen stromen lekker vol, nu kunnen we dat ook buiten de ijshal gaan aanbieden.”

Live in de huiskamer

Leeuwarden en Zoetermeer waren de afgelopen jaar ook smaakmakers als het op de verslaggeving aankomt. De streamingkwaliteit die het media-team van de Capitals via Twitch liet zien, was voor velen ook buiten Leeuwarden een uitkomst. Voor- en nabeschouwingen in een fraaie setting en boeiend live-commentaar. Ook Zoetermeer ging verder dan alleen de beelden live streamen en zette een prima team met commentatoren en verslaggevers in op hun youtube-kanaal. Nu de Eredivisie de belangstelling voor dergelijke streamingactiviteiten weet te bundelen met een professionele partner kan het pionierswerk van de mediateams van Leeuwarden en Zoetermeer verder worden uitgebouwd.

Amsterdam Tigers vieren feest

De finalisten van dit seizoen zetten ook volop in op het versterken van de Eredivisie. Tigers voorzitter Jeroen Kwist: ”Sinds het vertrek uit de BeNeleague enkele jaren geleden heeft het technische team samen met management heel duidelijk het beleid vanuit de vereniging opgebouwd. Het is hun verdienste dat Amsterdam nu dit succes beleeft. Ze hebben zich hard gemaakt voor het ijshockey van de jongste teams tot aan het eerste. Zo hebben we kunnen werken aan een team dat uit jonge talentvolle locals bestaat in combinatie met ervaren clubmannen en enkele buitenlandse spelers die vanwege hun werk of studie in Amsterdam verblijven. De ervaren spelers investeren hun talent in de club door trainings- en begeleidingsactiviteiten. De jonge gasten spelen graag hier omdat er een stabiele competitieve competitie is waarin je voor volle ijshallen speelt. Een sterke competitie waar investeren in opleiden loont. Dat is wat ons betreft waar de Eredivisie voor staat.”

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Yolanda Simarro

Routiniers als Calvin Pohlman, goalie Jaimy Missler en Tobias Kathan werden door succescoach en Dutch Hockeylegend John Versteeg gekoppeld aan de jonge branie van Billy Grapperhaus en Lance van Duin met de titel als eindresultaat.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Vanwege die titel zag de Amsterdamse voorzitter afgelopen weekend zijn clubmensen het succes samen met de spelers en supporters vieren in de Jaap Edenhal ter afsluiting van het hockeyseizoen. Jeroen Kwist: “het is echt een kroon op het harde werk van de mensen, heerlijk om dat zo met iedereen te kunnen vieren. De Tigers leven weer volop in de stad, Amsterdam heeft het ijshockey en de club weer omarmt. Prachtig!”

Comeback Nijmegen Devils

De Devils hebben een ongelooflijke comeback achter de rug. Nadat de club vanaf scratch moest beginnen, wist het door de steun van vrijwilligers de weg naar boven te vinden. De verwachting was dat dit jaar benut zou worden om de organisatie te versterken, de selectie uit te breiden en vooral de jeugdopleiding weer op de rails krijgen.

De komst van Levi Houkes bleek het vliegwiel dat alles versnelde met een waanzinnig fraai seizoen als resultaat. Penningmeester Jeroen van Bergen sprak afgelopen week met Face-Off over het miraculeuze seizoen. “We zijn vorig jaar eerst bezig geweest de organisatie gezond te krijgen. Dat lukte met behulp van heel veel vrijwilligers. De ijshockeyschool werd een speerpunt in ons beleid om een langdurige stabiele partner van die Eredivisie te worden. Rob Delcliseuren Harry Hendriks hebben met hun trainers het fundament van de club versterkt. Toen Levi Houkes aan boord kwam merkten we hoe belangrijk zijn Nijmeegse roots en zijn grote netwerk zijn. Het lukte ons om in relatief korte tijd een goede mix tussen talenten als Floris Vooren, Jakub Corba en Eef Gerritsen jr. te kunnen combineren met ervaren topspelers als Nick de Jong, Mitch Bruijsten, Aaron McLeod en natuurlijk Levi zelf.

 tekst geet verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Daarbij konden we enkele steunpilaren als Derek Knetter en Martijn Geerlings bij de selectie houden. Die mix van talent en ervaring en de groei van de jeugdafdelingen zijn de basis van de wederopstanding. Ons doel was binnen een paar jaar de Triavium-Arena weer vol krijgen maar Nijmegen heeft ons dit jaar weer in het hart gesloten en de laatste zeven thuiswedstrijden waren stijf uitverkocht. Geweldig!

De Eredivisie is de plek waarin we verder willen. Door nuchter te blijven, talent en ervaring te combineren en veel jongens uit de regio aan de club te binden kunnen we sterk blijven. Dat zorgt voor een gezonde club en een mooie competitie. We kijken alweer uit naar komend seizoen!”

Dat komende seizoen zal Jordan Martens voor Face-Off vanaf de eerste puck-drop volgen en verslaan. Tot ziens in de ijshallen van de Eredivisie!

Previous 50 goals voor Zach Hyman en Sam Reinhart
Next Kings verslaan koploper Canucks, Vegas doet het in overtime