Geleen, Den Haag en Neuwied staan op matchpoint


Drie wedstrijden in de eerste ronde van de play-offs in de BeNe League op vrijdag 8 maart. Geleen won op bezoek bij Diez, Den Haag had overtime nodig tegen Leuven en Neuwied versloeg Herentals met shootouts.

LEES OOK: Herentals wint laatste wedstrijd van Mechelen en mag tegen Neuwied in de play-offs

EG Diez-Limburg – Snackpoint Eaters Limburg 3-5 (stand in de series 1-0 Eaters)

Geleen begon uitstekend op bezoek in Diez waar coach Jeffrey van Iersel ooit trainer was toen Diez nog in de Oberliga speelde. Na de eerste twintig minuten was de stand 1-3 in het voordeel van de Eaters. Ongeveer op de helft van de eerste periode kwam Geleen met wat fortuin op een 1-0 voorsprong. Een schot vanaf de blauwe lijn door Lander Paulissen stuiterde via de goalie tegen een Neuwied verdediger aan en Jesse Noblesse was er als de kippen bij om de puck over de lijn te duwen. Een powerplay goal via de stick van Lars van Sloun die een schot van Bradley Forrest van richting veranderde.

Ook de 3-0 viel op de powerplay. Yevgen Fadyeyev mocht op zijn gemak een rondje van de zaak maken werd niet aangevallen en plaatste de puck mooi in de verre hoek. In de laatste minuut van de eerste periode kwam Diez ook op het scorebord. Op de powerplay was het David Lademann die Jason Lavallee bij de tweede paal aan zag komen stormen en Lavallee wist met een one timer de Duitse Limburgers van de nul af te halen. Lavalee trof ook meteen aan het begin van de tweede periode ‘Das Anschlusstor’. Vanuit het midden kon hij wederom met een one timer de puck in de winkelhaak schieten.

Maar een breakaway shorthanded tussen Ben Duperreault en Lars van Sloun eindigde via van Sloun achter Diez goalie Markus Ekholm Rosen. 2-4 na veertig minuten. Zeven minuten voor tijd werd het weer spannend in Diez. Wederom een aansluitingstreffer voor Diez. Puckverlies door de Eaters leverde een schot op van Mike Kristic. En die sloeg binnen waar ‘mamma hides te cookies.’ Maar wederom een shorthanded goal in de slotminuut voor de Eaters bezorgde de Nederlandse Limburgers de 1-0 voorsprong in de series. Fadyeyev kon scoren na goed voorbereiden werk van Bradley Forrest.

tekst gaat verder onder de samenvatting

EC Die Bären 2016 e.V. Neuwied – Heylen Vastgoed HYC 3-2 SO (stand in de series 1-0 Bären)

Binnen twee minuten pakte Neuwied de voorsprong. Kirill Klujev kon profiteren op een frommel assist van Kirill Litvinov. De volgepakte tribunes in Neuwied deden het stadion laten trillen bij de 1-0. Misschien had het trillen van het stadion te maken dat daarna wat plexiglas op het ijs viel waardoor de wedstrijd enige minuten stil lag. Een straf voor Alexander Vasilyev kwam Herentals duur te staan. Op de powerplay was het Janeck Sperling die bij de tweede paal op een assist van Juuso Rajala met een one timer de 2-0 liet aantekenen.

Chad Piccart en Jacques de Ceuster gingen op de uitbraak en de Ceuster wist de puck in het doel te laten verdwijnen. De aansluitingstreffer was daar. Maar verder dan de 1-2 kwam Herentals niet. Het moest dus gaan gebeuren in de derde periode. Tien minuten voor tijd kreeg Herentals de beloning van de aanvalsdrift in de derde periode. Op de powerplay na een straf voor Neuwieds Brett Magee voor tripping was het een slimme assist van Alexander Vasilyev op Emiel Goris en die wist de trekker over te halen en goalie Jan Guryca te verslaan. In overtime waren de beste kansen voor Herentals maar Bären goalie Guryca hield stand. Het duel ging beslist worden met shootouts. Roope Juhani Niskanen HYC 1-0, Juuso Rajala Bären 1-1. Alexander Vasilyev HYC 2-1, Jeff Smith Bären 1-2. Mitch Morgan HYC 2-1, Janeck Sperling Bären 2-2. Ben Coolen HYC 2-2, Maximilian Wasser Bären 3-2.

tekst gaat verder onder de foto

#82 Maximilian Wasser Foto: Website Die Bären Neuwied

UltimAir HIJS Hokij Den Haag – Chiefs Leuven 4-3 OT (stand in series 1-0 HIJS)

Den Haag moest het zonder een aantal vaste krachten doen in verband met wat straffen na afloop van de wedstrijd om het landskampioenschap afgelopen zondag tegen Heerenveen. Dat het niet geolied liep was te merken. Er waren wat lijnshuffles geweest en de Haagse mannen wisten elkaar niet meteen blindelings te vinden. Binnen vier minuten kwam Leuven op voorsprong. Een schot van Lukas Tambeur stuiterde met een boogje via Boris Kolyasnikov binnen.

Een opbouw van achteruit voor HIJS tussen Jordy van Oorschot en Kyle Brothers eindigde met de puck aan de boaring voor Brothers maar met een backhand pass wist hij de inkomende Joy Turpijn te vinden en die zei dank u wel en scoorde de 1-1. Bij de 2-1 toen HIJS op voorsprong kwam was het Tobie Collard die Joy Turpijn vrij voor de goalie zette. En Turpijn deed een forehand backhand move en zette daarmee Leuven goalie Jesse Lievens op het verkeerde been.

De derde periode was aanvankelijk voor Leuven die twee keer scoorden en zo de 3-2 voorsprong pakte. Vanaf puckdrop eindigde een tiental seconden later in het Haagse net. Wederom met een boogje omdat de puck via via het net in ging. Degene van Leuven die hem het laatste raakte was Maksim Tsaplin. Maar nog geen dikke minuut later lag ook de 3-2 achter Brett Magnus in het net. Leuven sneed door de verdediging heen en een schot vanuit het midden door Alec James verdween in de linker beneden hoek. Maar lang hoefde de Haagse supporters niet te vrezen want Bjorn Willemse wist op de powerplay al snel de 3-3 te maken. Zijn eerste schot eindigde haast in de tribunes, maar zijn tweede was raak. Net zoals de 3-2 van Leuven verdween het schot van Willemse in de beneden hoek.

vijf minuten powerplay

Den Haag kreeg nog vijf minuten op de powerplay door een check to the head penalty en een game misconduct voor Maksim Tsaplin van Leuven. Maar de penalty kill en goalie Jelle Lievens van Leuven bleven op de been. Dan maar toeslaan in overtime voor een van de twee teams. En dat werd Den Haag. Van achteruit zocht Jordy van Oorschot het aanvalsvak op en legde de puck terug op de instormende Joey Oosterveld die half vallend de game winning goal scoorde en zo Den Haag op een 1-0 in een best of three schoot.

#3 Joey Oosterveld Foto: Robert Bos

 

Previous Tilburg sweept Bad Tolz en staat in de kwartfinale play-offs
Next Nijmegen neemt eerste horde tegen Leeuwarden