Sprong wint met Detroit van Colorado, ‘Battle of Hudson’ voor de Rangers


Dag 127 van de NHL had elf wedstrijden waarbij Daniel Sprong in overtime won van Colorado met Detroit. De ‘Battle of the Hudson’ een prooi werd voor de Rangers en het ging er stevig aan toe bij Carolina tegen Florida.

LEES OOK: 50 goals Matthews, Boston doet het in overtime tegen Edmonton

Carolina Hurricanes – Florida Panthers 1-0

Zet maar vast in je agenda, 16 maart: rematch in Florida; gloves will be off. De kracht van de Panthers is ook hun zwakte. Naast begenadigde spelers hebben de roofkatten uit het Zuiden ook een straatvechtersmentaliteit. Die bracht ze vorig jaar ver maar juist daardoor verloren ze de finale van de Stanley Cup. Ook in deze wedstrijd raakten de Panthers weer eens hun zelfbeheersing kwijt. In een bloedspannende wedstrijd trokken de Hurricanes na een late fraaie treffer van Sebastian Aho aan het langste eind. Dat de zure katers het na het laatste fluitsignaal nodig vonden om weer eens te gaan matten, verraadt gebrek aan discipline.

tekst gaat verder onder de video

De Hurricanes zien ze graag komen: onder aanvoering van Jordan Staal vloog menig katje tegen het ijs. Matthew Tkachuk maakte dat allemaal niet meer mee: die was in periode één al na vijf minuten uit de wedstrijd gebeukt door een stevige hit van Carolina-winger Andrei Svechnikov. Na afloop moesten de Panthers bij de kleedkamer van de Hurricanes worden weggehouden. De Panthers kregen een koekje van eigen deeg. Wordt ongetwijfeld vervolgd op 16 maart.

tekst gaat verder onder de video

Detroit Red Wings – Colorado Avalanche 2-1 OT

Detroit coach Derek Lalonde vreesde voor wat hij noemt de “elite decisionmakers” uit Colorado: Nathan MacKinnon en Cal Makar. MacKinnon bewees maar weer eens dat die vrees terecht was. Door puck verlies van Daniel Sprong (ruim negen minuten ijstijd, twaalf shifts, twee shots on goal en een minus een) kreeg Colorado puck bezit en MacKinnon rondde de turnover fraai af (zijn 93e punt van dit seizoen). Maar wederom was het Alex Lyon (30 saves, 0.968%) die in optima forma de Wings door de wedstrijd sleepte. In periode drie scoorde Detroit-superstar nummer een Dylan Larkin de 1-1. Hij gaf vervolgens in overtime de beslissende assist op Detroit-superstar nummer twee: Patrick Kane. Met zijn befaamde Kanemagic vuurde hij een torpedo in het doel van Colorado. De tweede overtime-overwinning van Detroit op rij was een feit. De Wings doen nog volop mee voor de play-offs.

tekst gaat verder onder de video

New Jersey Devils – New York Rangers 1-5

De Rangers are back on track for… the hunt for the Stanley Cup. Na een korte mindere fase rollen de handhavers uit the Big Apple weer alles en iedereen op die in hun weg staat. De arme duivels zagen hun hellevuur al snel gedoofd worden door Alex Lafreniere (twee goals) en Artemi Panarin (drie assists). The third musketeer from New York was goalie Igor “de verschrikkelijke” Shesterkin. Met 39 saves en een 0.975% leverde hij weer een topwedstrijd.

tekst gaat verder onder de video

Ottawa Senators – Dallas Stars 4-1

De topploegen in de NHL hebben het zwaar. De verschillen zijn niet groot en een nederlaag is nooit ver weg. Zo liepen de Dallas Stars tegen een zeperd aan in Ottawa. Josh Norris (twee goals) en Drake Batherson (twee assists) waren de invloedrijkste Senatoren op het ijs.

tekst gaat verder onder de video

Pittsburgh Penguins – Montreal Canadiens 4-1

De ijsvogels hadden een heerlijke avond voor hun thuispubliek. Wat de Habs ook probeerden, op één momentje na vonden ze altijd reuzepinguïn en Pittsburghgoalie Tristan Jarry (30 saves en een 0.968%) op hun weg. Veteraan Kris Letang (twee goals) en Drew O’Connor (goal en assist) waren voor Pittsburgh de hofleveranciers.

tekst gaat verder onder de video

Tampa Bay Lightning – Washington Capitals 3-5

Ondanks het verlies van T.J. Oshie (onbekende blessure) wisten de Capitals de zorgen van Tampa te vergroten. De emptynet-goal voor Washington van Connor McMichael (twee goals) kwam uit een slimme assist van Alex Ovechkin.

tekst gaat verder onder de video

St. Louis Blues – New York Islanders 4-0

Ook coach Patrick Roy kan het tij niet keren voor de Islanders. De Bluesbrothers gaven bij een 0-0 stand in periode twee een flitsgalavoorstelling. Binnen 32 seconden (!) scoorden Pavel Buchnevich (hattrick) en Brandon Saad (goal) drie keer.  Goalie Jordan Binnington pakte voor St. Louis met 38 saves een fraaie shut-out. De Islanders kunnen wel wat scorend vermogen gebruiken.

tekst gaat verder onder de video

Calgary Flames – Boston Bruins 3-2 OT

Dat de Bruins zijn opgericht door brandweerlieden was niet te merken in Calgary. De vlammen grepen wild om zich heen en de spelers uit Boston hadden de grootse mogelijke moeite ze te blussen. De absolute uitblinker voor Calgary was goalie Jakob Markstrom. Hij maakte eerst een grote blunder. Ver uit zijn goal passte hij de puck in de stick van Bruin-center Charlie Coyle: 1-1 in periode één. Maar toen werd Markstrom de vuurspuwende draak die alle beren likkend aan hun brandwonden de bietenbrug opstuurde. Met 32 saves (kijk vooral zijn reddingen in overtime nog een keer terug!) scoorde hij een 0.941%. Teamgenoot Nazem Kadri (goal en assist) was verantwoordelijk voor de overtime-winner.

tekst gaat verder onder de video

Seattle Kraken – Vancouver Canucks 5-2

And another one bites the dust: ook de Canucks konden hun toppositie niet echt waarmaken deze speelronde. De Kraken grepen deze wedstrijd aan om nog een beetje zicht te houden op een wild-card plekje. Jared McCann (goal en drie assists) en Jordan Eberle (twee goals en een assist) waren de sterkste inktvissen op de ijszee.

tekst gaat verder onder de video

Vegas Golden Knights – Toronto Maple Leafs 3-7

De Leafs kunnen ook zonder een lawine aan goals en assists van de Nylander-Matthews-trein een stortvloed aan goals produceren. Het gemak waarmee Vegas van het ijs werd geveegd, verraadt een combinatie die Toronto succes kan brengen tijdens de play-offs: zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen. Over kwaliteit hoeven we het niet te hebben, de Leafs hebben dat by the buckets in huis. De glitterridders uit Vegas werden afgeschminkt door met name Mitch Marner (twee assists) en Max Domi (twee goals). Zelfs als de Knights worden vernederd is hun aanvaller Jonathan Marchessault niet te stoppen: goal en assist.

tekst gaat verder onder de video

Los Angeles Kings – Nashville Predators 1-4

Timing is everything. Ook in hockey. De L.A. Kings speelden in periode drie bij een 2-1 achterstand met nog ruim drie minuten op de klok al met een empty net. Degene die dat plan heeft bedacht, mag terug naar de Universiteit voor tactiek. Binnen enkele seconden verspeelden de gevallen engelen de puck en schoof Colton Sissons de 3-1 binnen. Een minuut voor tijd scoorde Jeremy Lauzon voor de roofdieren uit Nashville ook de 4-1 via een empty net-situatie. Die treffer maakte de tactische blunder van de botoxadel uit L.A. nog wat pijnlijker: game over.

Previous 50 goals Matthews, Boston doet het in overtime tegen Edmonton
Next Hattrick Jay Huisman bij winst Tilburg op Herne