Winter classic voor 47.313 toeschouwers in T-Mobile park Seattle


Dag 78 en 79 van de NHL hadden tien wedstrijden waaronder de Winter classic tussen Seattle en Vegas voor 47313 toeschouwers.

LEES OOK:  Hattrick Panarin, 600 assists Karlsson en wedstrijd 600 McDavid

Minnesota Wild – Winnipeg Jets 2-3

Minnesota-goalie Marc André Fleury speelde zijn jubileumwedstrijd: 1000 NHL-games! Fleury treed daarmee toe tot een exclusieve club van goalies die de grens van 1000 wedstrijden hebben gehaald: Patrick Roy, Roberto Luongo en Martin Brodeur. De wedstrijd zelf eindigde voor Fleury en zijn teamgenoten in mineur. In periode drie verloor Minnesota de wedstrijd. Via goals van Jetengines Vladislav Namestnikov (2-2) en Dominic Toninato (2-3) boog Winnipeg in periode drie  een 2-1 achterstand om in een 2-3 overwinning.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Detroit Red Wings – Boston Bruins 3-5

Voor de Bruins was Charlie McAvoy weer hersteld en leverde met drie assists een ferme bijdrage aan de knock-out voor Detroit. Collega-beer Trent Frederic was met twee treffers en een assist man of the match voor Boston. Bij de Wings is het tijd om een tussentijdse balans op te maken na de eerste drie maanden. Het doel was weer play-off waardig te worden. Technisch directeur Steve Yzerman zag brood in het aantrekken van Patrick Kane in een fase waarin de Wings volop meededen voor de play-offs en een goed ingespeeld team waren geworden. Kane stelt niet teleur maar blinkt niet uit. Sinds zijn komst pakken de Wings meestal drie tot zes tegentreffers en scoren ze er vaak niet meer dan twee of drie. Dat was voor zijn komst precies andersom. De technische staf heeft het gepresteerd om Kane zo slecht in te passen dat het team uit balans is en dat geldt voor elke lijn en voor elke goalie.

De wedstrijd tegen de Bruins is exemplarisch voor het verval in het spelmanagement van Detroit. In no time schaatsten de Beren uit Boston de Wings naar een 2-0 achterstand. Met hard werken vocht Detroit zich terug tot  2-2. Vervolgens misten de Wings weer een reeks kansen (vooral lijn 1 en 2) en verspeelden ze bij twee empty net-situaties op knullige wijze de puck. Weer een onnodige nederlaag. Weer vijf tegentreffers. Wings-grootverdiener  Alex DeBrincat noteerde een -2 ondanks een assist. sinds de komst van Kane is Daniel Sprong met Joe Veleno en Robby Fabbri naar de vierde lijn gezet.

De productiviteit van die lijn is evenredig gedaald met de daling van hun ijstijd. Bij DeBrincat is de productiviteit nog harder gedaald sinds Kane met hem in de eerste lijn speelt. Hetzelfde geldt voor center en captain Dylan Larkin. Die is naar de tweede lijn teruggezet. Het resultaat van dit teammanagement: chaos op het ijs en onnodig veel puntverlies. Detroit speelt met vuur en de play-offs verdwijnen langzamerhand aan de horizon.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Ottawa Senators – Buffalo Sabres 5-1

De ruime nederlaag van de Sabres is extreem geflatteerd. Niet de wingers en de centers van Ottawa waren de uitblinkers in deze wedstrijd. De superstar on ice was Senator Anton Forsberg. Hij pakte met 45 (!) saves de winst in deze wedstrijd.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Pittsburgh Penguins – New York Islanders 3-1

Ondanks het feit dat Matt Martin (New York)  John Ludvig (Penguins) na zeven seconden spelen met enkele rake tikken tegen het ijs kreeg, waren het de Islanders die uiteindelijk knock-out gingen. De ijsvogels pikten daardoor alweer voor de zesde keer op rij punten uit de sneeuw. Lars Eller (twee goals) en goalie Alex Nedeljkovic (37 saves) waren de stars of the game in steeltown Pittsburgh.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens 4-3

Bij een 2-0 achterstand voor Tampa sloeg plots de bliksem in; vier unanswered goals van Tampa weer licht in de duisternis van Florida. Scherpschutter Nikita Kucherov (goal en een assist) was het powerhouse voor Tampa. Canadian Nick Suzuki dimde met de 4-3 in periode nog even het licht maar donker werd het niet meer. De punten bleven in het Zuiden.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Anaheim Ducks – Edmonton Oilers 2-7

Edmonton veroorzaakte met deze zege een kleine olieramp aan de West-Coast. Nadat eerst de LA-Kings huilend naar hun moeders waren gestuurd, werden gisteren de eenden met Edmonton Oil besmeurd. Leon Draisaitl was met een treffer en twee assists de uitblinker voor Edmonton.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Calgary Flames – Philadelphia Flyers 4-3

Calgary-stars Blake Coleman en Dennis Gilbert (beiden een goal en een assist) staken de hens in de vleugeltjes van Philadelphia. De punten bleven in Canada.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Colorado Avalanche – San Jose Sharks 3-1

Met de Ducks en de Blackhawks vormen de Sharks op dit moment de zwakste broeders van de NHL. Maar waar het bij de Ducks en de Blackhawks lekker prijs schieten is, is het bij de Sharks andere koek. Ook gisteren deden ze niet onder voor hun tegenstander. Sterker, de lawine kwam pas in periode drie op gang. Toen liep Colorado van een 1-1 tussenstand uit naar de 3-1 overwinning. Colorado-spelers Valeri Nichushkin (goal en assist) en Nathan MacKinnon (twee assists) deden de haaien de das om.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Dallas Stars – Chicago Blackhawks 8-1

Wat doet Chicago eigenlijk nog in de NHL behalve kanonnenvoer zijn voor de tegenstander? Als er niet snel en fors wordt geïnvesteerd in het team en de trainersstaf dan is dit seizoen voor de Blackhawks binnen een maand helemaal over. Mason Marchment (hattrick en een assist) en Tyler Seguin (goal en twee assists) waren de grootse sterren van Dallas. Connor Bedard had voor Chicago een assist.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Seattle Kraken – Vegas Golden Knights 3-0

Plaats van handeling voor de winter classic was dit jaar het T-Mobile Park, thuishaven van baseballploeg Seattle Mariners. In een werkelijk oogverblindend fraai decor werden de glitterridders fijn geknepen tussen de tentakels van de Kraken. De grootste kracht kwam van Seattle-goalie Joey Daccord. Hij pakte met 35 saves de eerste Winter Classic-shut out in vijftien jaar. Ruim 47.000 toeschouwers zagen in het uitverkochte stadion hoe Vegas elke periode verder de diepzee in werd getrokken om vervolgens te verdrinken en deze Classic als verliezer te eindigen. Voor de Knights zijn de gouden dagen op dit moment even voorbij; vijf van de laatste zes wedstrijden werden verloren. Op het ijs was Seattle-winger Eeli Toivanen met een goal en een assist de gevaarlijkste speler van deze prachtige openingswedstrijd van het jaar 2024.

Previous Hattrick Panarin, 600 assists Karlsson en wedstrijd 600 McDavid
Next Sprong goal en assist voor winst Detroit, McDavid 900 punten als vijfde snelste speler ooit