Assist Sprong, Detroit verslaat Boston, weer 10 goals tegen Sharks


Dag 26 van de NHL had vijftien wedstrijden waarbij Daniel Sprong een assist had bij de overwinning op Boston. De Edmonton Oilers de slechtste seizoenstart hebben sinds 1993. De Sharks weer tien tegentreffers moesten incasseren en shutouts voor Vegas, Los Angeles en Vancouver.

LEES OOK: Sprong verliest met Detroit van Florida, tien goals Vancouver

Edmonton Oilers – Nashville Predators 2-5

De gifbeker is in Edmonton diep en nog lang niet leeg. De Oilers kunnen rond Thanksgiving al uitgeschakeld zijn voor de play-offs als de resultaten niet snel beter worden. Nashville-scherpschutter Ryan O’Reilly (hattrick) en Filip Forsberg (drie assists en een goal) waren de uitblinkers bij de Predators. Jack Campbell had voor de Oilers 29 saves en haalde daarmee als één van de weinigen een voldoende. Bij de Oilers is de verdedigingslinie al enkele seizoenen een probleem maar nu beginnen de aanvalslinies ook uit vorm te raken: van de 35 schoten wist Nashville-goalie Kevin Lankinen er 33 te keren.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Arizona Coyotes – Winnipeg Jets 3-5

Na drie nederlagen op rij stegen de Jets in Arizona naar grote hoogte. Via de Zwitserse aanvaller Nino Niederreiter (hattrick) en verdediger Brenden Dillon (twee goals en een assist) was Winnipeg na een fraaie comeback niet meer te achterhalen. Voor de Coyotes scoorden Lawson Crouse, J.J. Moser en Liam O’Brien.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Detroit Red Wings – Boston Bruins 5-4

Voor de Wings-fans was het een ouderwetse “hockeytown-night”. Detroit trakteerde Boston op de eerste nederlaag van het seizoen. De Wings zetten de Bruins voortdurend onder druk maar kwamen toch steeds op achterstand (2-0 en 3-2). Toen in periode drie Dylan Larkin de Wings langszij schoot (3-3), gaf dat Detroit vleugels. Binnen vier minuten bogen de Wings een 3-2 achterstand om naar een 5-3 voorsprong. David Pastrnak bracht met de vierde Bruins-treffer de spanning terug.

De penalty’s in de negentiende minuut voor diezelfde Pastrnak (tripping) en Charlie Coyle (holding) zorgden ervoor dat Boston-coach Jim Montgomery zijn goalie Linus Ullmark niet van het ijs kon halen. Vijftien seconden voor tijd verloor Boston-captain Brad Marchand weer eens zijn zelfbeheersing en pakte twee penalty’s tegelijk voor cross-checking en roughing. De winst zat in de tas van de Wings. Daniel Sprong kwam tot dertien minuten ijstijd, had drie shots on goal en noteerde een minus een.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Ottawa Senators – Tampa Bay Lightning 4-6

In Ottawa waren Brayden Point (hattrick en een assist) en Nikita Kucherov (goal en vier assists) de grote helden voor Tampa Bay. Zij waren met vier van de zes treffers en vijf van de zes assists van grote invloed op de zwaar bevochten overwinning op de Senators. Brady Tkachuk leverde voor Ottawa met twee goals en een assist flink weerstand maar dat was niet genoeg. Senators-goalie Joonas Korpisalo stond drie goals op 20 schoten toe. Hij werd in de tweede periode van het ijs gehaald en vervangen door Anton Forsberg. Die deed het niet beter; drie goals op zeventien schoten.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Philadelphia Flyers – Los Angeles Kings 0-5

Met een 5-0 zege verpletterden de Kings de Flyers en zo verlengden L.A. zijn ongeslagen status tijdens een uitwedstrijd. De Kings hebben nu zes keer achter elkaar gewonnen op vijandig ijs. Daarmee evenaren ze de Leafs en de Predators die dat aan het begin van het 2018-2019 seizoen presteerden. De Flyers staan weer met beide beentjes op de grond en mogen goalie Cal Petersen (26 saves) danken dat het geen nederlaag met dubbele cijfers werd. Kings goalie Cam Talbot pakte met 26 saves een fraaie shutout. Quinten Byfield was met drie assists de drijvende kracht achter de Kings-overwinning.

tekst gaat verder onder de YouTube video

St. Louis Blues – Montreal Canadiens 6-3

In St. Louis werden de Canadians bont en blauw gespeeld en stonden zo met lege handen na drie periodes. Jordan Kyrou en Brayden Schenn leverden voor de Blues beide een goal en twee assists. De derde uitblinker bij de Blues was goalie Joel Hofer (30 saves). De shorthanded-goal van Alexey Toropchenko gaf St. Louis een allesbeslissende 4-2 voorsprong drie minuten voor het einde van de derde periode. Vanaf dat moment waren de Canadians definitief gezien.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Toronto Maple Leafs – Buffalo Sabres 4-6

Weer een nederlaag voor de Toronto Maple Leafs. Ondanks drie treffers van Auston Matthews (zijn derde hattrick dit seizoen) stonden de Leafs met lege handen. Met het scorend vermogen is in Toronto niets mis maar de verdediging is een absolute achilleshiel bij de Leafs. Buffalo sabelde Toronto vooral via Alex Tuch (twee goals) en JJ Peterka (goal en een assist) tegen het ijs.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Washington Capitals – Columbus Blue Jackets 2-1

Capitals-goalie Charlie Lindgren keerde naar 22 dagen afwezigheid weer terug van een blessure. En wat een verschil een doelman kan maken. Nadat Lindgren zes wedstrijden moest laten lopen, pakte hij in deze wedstrijd meteen 34 saves. De veertien reddingen in periode drie waren daarbij doorslaggevend in de krappe 2-1 overwinning van Washington. Tom Wilson en Sonny Milano scoorden de twee treffers die de Capitals de vierde overwinning in vijf wedstrijden bezorgden. Ook al oogt het nog stroef, Washington lijkt op weg terug naar de top van de NHL. Jackets-doelman Elvis Merzlikins had 27 saves waaronder een bijzonder fraaie toen hij NHL-legend Alex Ovechkin in een één-op-één duel van het scoren afhield.

tekst gaat verder onder de YouTube video

New York Islanders – Carolina Hurricanes 3-4 OT

In New York gedroegen de Hurricanes zich als de Vuurvogel die uit zijn as herrijst. Na een ogenschijnlijk onoverbrugbare 3-0 achterstand rechtte Carolina zijn rug. Met orkaankracht schaatsten de Hurricanes voorbij aan de Islanders en daardoor kantelde de wedstrijd volledig. Na de 3-3 in periode drie van Hurricane Jesperi Kotkaniemi was het tijd voor overtime. Sebastian Aho versloeg daar New York-goalie Ilya Sorokin met de allesbeslissende 4-3.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Chicago Blackhawks – Florida Panthers 5-2

Met superstar-rookie Connor Bedard in topvorm walsten de Blackhawks over de Florida Kittens want Panthers waren ze in Chicago zeker niet. Bedard scoorde voor de derde achtereenvolgende keer en Chicago-goalie Petr Mrazek noteerde 38 saves voor de Blackhawks. Taylor Hall scoorde zijn eerste goal voor Chicago. Voor de Panthers was de wedstrijd na periode twee eigenlijk al voorbij toen Florida-goalie Anthony Stolarz (19 saves) de 4-0 moest incasseren.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Minnesota Wild – New York Rangers 5-4 SO

In Minnesota stopte de overwinningsreeks van de Rangers (zes winstpartijen op rij) na shootouts. Minnesota beëindigde juist een reeks nederlagen (vier op een rij). Mats Zuccarello had met een goal en een assist voor Minnesota een belangrijk aandeel in de zwaarbevochten overwinning. Daar was wel een goalie wissel voor nodig. Wild-goalie Filip Gustavsson stond drie goals uit vier schoten toe voordat hij vervangen werd  door Marc-Andre Fleury, die dertien saves noteerde op veertien schoten. Bij de Rangers was goalie Jonathan Quick de uitblinker met 36 saves.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Seattle Kraken – Calgary Flames 3-6

In Seattle ging de Kraken kopje onder in de vuurzee van de aanvallers van Calgary. De Flames zetten daarmee een punt achter een reeks van zes nederlagen.  Mikael Backlund was met twee treffers de grote man voor Calgary. Seattle had vooral last van het spelen in ondertal. De penalty’s die Kraken-spelers Jared McCann en Eli Tolvanen kort achter elkaar pakten, verzwakten de Kraken dusdanig dat de Flames niet meer te achterhalen waren.

tekst gaat verder onder de YouTube video

San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins 2-10

In San José is de crisis compleet. Voor de tweede keer op rij tien (!) tegentreffers en nu elf (!) nederlagen uit elf wedstrijden. Pittsburgh superstar Sidney Crosby speelde wedstrijd 1200 en leverde een assist. Teamgenoot Bryan Rust was de grote man bij de Penguins: drie assists en een goal. De NHL heeft met de Sharks een zorgenkindje in de competitie. Voor de tegenstanders is het eerder een trainingspartijtje dan een NHL-wedstrijd. De matig presterende Penguins konden dus naar hartenlust oefenen en het doelsaldo oppoetsen. De haaien van San José hebben een reddingsboei nodig.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Vancouver Canucks – Dallas Stars 2-0

In Vancouver pakte Thatcher Demko (27 saves) voor Vancouver Canucks een mooie shut-out met de 2-0 overwinning op Dallas. Elias Pettersson en Pius Suter scoorden voor de Canucks. Stars-goalie Jake Oettinger had 26 saves.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Vegas Golden Knights – Colorado Avalanche 7-0

In Vegas pakten de Knights de weekendjackpot: een 7-0 shut-out tegen de Avalanche. Met deze verpletterende overwinning onderstrepen de gouden ridders nog maar eens hun topvorm en benadrukken ze hun ambitie: de beste van de NHL zijn. De twee uitblinkers van de afgelopen play-offs waren nu ook weer de goudhaantjes voor de Knights. De aanvallers uit Colorado beten hun tanden stuk op de 41 (!) saves van Vegas-goalie Adin Hill (Mountain zou een passender achternaam zijn). Captain Mark Stone leidde de aanvalstroepen met twee goals (twee keer short handed) en twee assists naar de fraaie overwinning tegen de Colorado. Goalie Alexandar Georgiev had 27 saves voor Colorado die nu drie van de laatste vier wedstrijden hebben verloren.

Previous Mechelen pakt eerste overwinning, Diez wint ook in Den Haag
Next Shutout Heerenveen tegen Liege, Geleen wint weer na achterstand