Ottawa Senators het is weer tijd voor de play-offs


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Ottawa Senators onder de loep.

LEES OOK: Vancouver Canucks vele defensieve nieuwe krachten

Terugblik seizoen 2022-2023

De Ottawa Senators waren vorig jaar veldvulling in de Atlantic Division. Met een 39-35-8 eindigden ze teleurstellend zesde en eenentwintigste in de League. En dat resultaat was vooral te wijten aan het grote aantal tegengoals. De verdediging leek op gatenkaas en het aantal winstpartijen had dan ook fors hoger kunnen uitvallen als er meer zekerheid in de defensie was geweest. In Ottawa wordt al lang door de bijna 20.000 fans uitgekeken naar een play-off-ronde. In 2017 waren de Senators voor het laatst aanwezig in de play-offs en de fans in het Canadian Tyre Centre smachten naar nieuw succes.

Het management wil dat het team meer grip krijgt op haar defensie om zo de lawine aan tegengoals van vorig jaar te voorkomen. Daarnaast moet ook het scorend vermogen toenemen over de breedte van alle vier de aanvalslijnen. Er ontbrak afgelopen seizoen namelijk nog wat diepte bij de Senators. Wat gaan ze in Ottawa komend seizoen veranderen om goal controle te krijgen en de aansluiting voor de play-offs te vinden?

belangrijkste angetrokken spelers

Dominik Kubalik, forward

De 27-jarige aanvaller moet de vuurkracht van Ottawa verder vergroten. In 81 wedstrijden voor de Detroit Red Wings kwam hij vorig seizoen tot 45 punten (twintig goals en 25 assists).

Dominik Kubalik Foto: Instagram Dominik Kubalik

Vladimir Tarasenko, forward

Vladimir Tarasenko behaalde vorig jaar 50 punten (achttien goals en 32 assists) in de 69 wedstrijden die hij voor de St. Louis Blues en de New York Rangers speelde. Deze 31-jarige goaltjesdief moet het vertrek van Alex DeBrincat opvangen. Hij heeft voor één jaar getekend.

Joonas Korpisalo, goalie

Daar waar Tarasenko voor meer doelpunten moet gaan zorgen, is de enorme investering in Joonas Korpisalo als nummer een goalie (20 miljoen voor een vijfjarig contract) een defensieve versterking. Minder tegengoals zal de boodschap van het coaching team luiden voor deze nieuwe doelman. Hij behaalde vorig seizoen in zijn 39 wedstrijden voor de LA Kings en de Columbus Blue Jackets een goals against gemiddelde van 2.87 en een .915 savings percentage.

Zittende goalie Anton Forsberg zal er alles aan doen om ook het doel te mogen verdedigen en zo hebben de Senators twee goalies die op het scherpst van de snede zullen moeten trainen en presteren.

Zack MacEwen, forward

Hij tekende een driejarig contract en moet letterlijk gewicht in de aanvalsschaal gaan leggen (hij is 1 m 89 en weegt 103 kilo). Zack MacEwen zal zijn brute kracht vanuit de derde of vierde lijn gaan tonen. Vorig seizoen behaalde hij slechts tien punten (vier goals en zes assists) in 56 wedstrijden voor de Philadelphia Flyers en de LA Kings. Waarom hij toch als een echte gladiator wordt gezien? Met 66 penaltyminuten in 56 wedstrijden vergroot hij letterlijk de slagkracht van de Senators.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Alex DeBrincat, forward

De talentvolle 25-jarige aanvaller had nog een contractjaar open staan maar liet Ottawa weten dat niet te zullen verlengen na 2023-2024. Dat was voor het management van de Senators reden genoeg om hem te ruilen en de Red Wings uit Detroit hapten direct toe. Hij tekende in Detroit een meerjarige miljoenendeal en moet daar de aanvalsleider worden.

 Cam Talbot, goalie

De 36-jarige veteraan vertrekt voor één jaar naar de LA Kings nadat hij in 36 wedstrijden voor de Senators tot een 2.92 GA per wedstrijd kwam en een 0.898 SP liet noteren.

spelers die minuten kunnen gaan maken

Egor Sokolov, forward

Met zijn 23 jaar is Sokolov zo langzamerhand toe aan een echt NHL-seizoen vanuit de derde of vierde lijn. In zeventig AHL-wedstrijden behaalde hij 59 punten (21 goals en 38 assists) en werd MVP van zijn AHL-team (Belville Senators). Hij speelde ook nog vijf wedstrijden voor Ottawa (één goal, één assist).

Egor Sokolov Foto: Instagram Egor Sokolov

Ridly Greig, forward:

Maakt serieus kans op in de selectie van de Senators te komen. De 20-jarige Ridley Greig speelt met flair en lijkt klaar voor speelminuten in de NHL.

Professional Try-out contract

Josh Bailey, forward

de 33-jarige veteraan van New York Islanders mag via een try-out proberen een contract af te dwingen bij de Senators. Speelde al sinds 2008 bij de Islanders.

Gaan de Senators naar de play-offs?

De Senators hebben dus meer goal controle nodig. Met Joonas Korpisalo moet dat achterin geregeld worden. Of Anton Forsberg de sterke stand-in zal blijken, hangt vooral van zijn fysieke gesteldheid af. Verdediger Jakob Chychrun kwam vorige jaar tijdens het seizoen over van de Coyotes en is nu het hele seizoen beschikbaar om die verdediging sterker te maken. De 271 tegengoals van vorig jaar hangen als het zwaard van Damocles boven de play-off kansen van de Senators voor komend jaar. Het negatieve doelsaldo van -10 moet een ruim positief saldo worden. Hun missie: de play-off droogte stoppen. Rookie Jake Sanderson 21 jaar, kreeg een contract voor acht jaar en levert hem 64.4 miljoen dollar op.

tekst gaat verder onder de foto

#85 Jake Sandersons Foto: Instagram Jake Sandersons

vermoedelijke lijnen

Brady Tkachuk – Tim Stutzle – Claude Giroux
Dominik Kubalik – Josh Norris – Vladimir Tarasenko
Mathieu Joseph – Shane Pinto – Drake Batherson
Parker Kelly – Mark Kastelic – Zack MacEwen

Jake Sanderson – Jakob Chychrun
Thomas Chabot – Artem Zub
Erik Brannstrom – Travis Hamonic

Joonas Korpisalo
Anton Forsberg

Previous Vancouver Canucks vele defensieve nieuwe krachten
Next EG Diez dendert met jong talent de BeNe League binnen