Boek review: Blood Feud, de rivalry between Red Wings and Avalanche


Omdat de NHL de ijsarena’s tussen juli en september sluit voor het publiek, biedt FACE-OFF tijdens de zomerstop ijshockeyalternatieven om de summerbreak door te komen. Nadat vorige maand een kijkje werd genomen in de keuken van de Boston Bruins. Staat Jordan Martens deze maand stil bij één van de beroemdste, beruchtste en bloedigste vetes uit de geschiedenis van de NHL. Namelijk die tussen de Detroit Red Wings en de Colorado Avanlanche.

LEES OOK: Book review: Boston Bruins, If these walls could talk

Bloed op het ijs, Detroit Red Wings versus Colorado Avalanche

Blood Feud, the inside story of pro sports’ nastiest en best rivalry of its era van sterreporter Adrian Dater uit Denver is een spannend geschreven boek. Je maakt niet alleen op geweldige wijze de play-off series tussen beide teams in de jaren negentig en de jaren zero’s mee. Je krijgt ook een aantal fraaie biografieën van de betrokken coaches en spelers. Schrijver Adrian Dater is er of zelf bij geweest of spreekt de hoofdrolspelers rechtstreeks:  je komt via dit boek daar waar je normaal nooit naar binnen mag en je zit op het puntje van je stoel wanneer je de wedstrijden, vechtpartijen, kleedkamerclashes, contractonderhandelingen en de persconferenties als lezer ervaart.

Het boek begint met één van de smerigste hits uit de laatste 40 jaar NHL-geschiedenis. Claude Lemieux (Avalanche) ramt Kris Draper (Red Wings) op een onbewaakt ogenblik van achteren en zorgt ervoor dat Draper met ongekende snelheid en kracht vol op de rand van de boarding bij de bank van zijn eigen Wings klapt.

tekst gaat verder onder de YouTube video

 

Kris Draper wordt na de hit van Lemieux met meerdere botbreuken in zijn hoofd en een zwaar bebloed aangezicht afgevoerd.

The war on the icerink

Die actie is het startsein van een kettingreactie van gedenkwaardige clashes tussen de coaches, de spelers, fans en de pers uit Denver en Detroit. Fans die ’s nachts spelers uit hun slaap houden, verslaggevers en presentatoren die in kranten en tijdens radio- en televisie-uitzendingen het publiek ophitsen en spelers en zelfs de bevolking van beide steden op schokkende wijze beledigen… Als het ooit echt oorlog is geweest in de NHL dan was het wel van 1994 tot 2008 tussen deze twee teams.

Darren McCarty(Red Wings) neemt rigoureus wraak op Claude Lemieux (Avalanche)

Mike Vernon (goalie Red Wings) in gevecht met Patrick Roy (goalie Avalanche)

Coaches and Goalies unleashed

Je maakt zelfs mee hoe de legendarische Scottie Bowman (coach Red Wings) op de parkeerplaats ruzie maakt met Claude Lemieux (Avalanche). Of hoe diezelfde Bowman probeert zijn spelers op de bank te houden wanneer zij het ijs op willen om de Avalanche-goalie Patrick Roy te grazen te nemen nadat hij het ijs op stoof om een Red Wing-speler van achteren aan te vallen. Dat bleek niet nodig. Red Wing-goalie Chris Osgood zag wat Roy van plan was en sprintte ook zijn goal uit, blokte Roy vlak bij de bank van de Red Wings en vloerde hem met een paar flinke klappen.Dat was het tweede gevecht dat Roy van een Red Wings-goalie verloor en dat was in 1998 de ommekeer. De Wings worstelden zich letterlijk onder de druk van de Avalanche uit.

Manager melt down

We zitten ook eerste rang wanneer general manager van de Avalanche Pierre Lacroix geconfronteerd wordt met de opstand van zijn selectie tegen het contract dat hij voor zijn eigen zoon heeft geregeld en vervolgens emotioneel breekt en zijn zoon naar de LA Kings ziet vertrekken. Centraal in het verhaal staan toch de onvoorstelbare clashes die niet alleen prachtig hockey, onvoorstelbare uitslagen en extreem bloederige hits opleverden. Samen met de mooie portretten van Red Wing-coach Scottie Bowman (succesvolste coach ooit in de geschiedenis van de NHL), de licht ontvlambare Avalanche-coach Marc Crawford en diverse topspelers maakt het dit boek tot een echte pageturner. Hier gaat Crawford (links), gesteund door zijn team uit zijn dak tegen de spelers van de Red Wings en hun coaches.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Alan Lessig, The Detroit News

Top of the bill hockey

Maar het boek laat ook zien hoe mooi en goed er gehockeyd werd. En hoe zwaar het leven van de spelers en coaches soms is. De prachtige goals en de stevige hits van Peter Forsberg van de Avalanche. De geweldige reddingen van Avalanche-goalie Patrick Roy. Het schitterende spel van Red Wing-legende Steve Yzerman. De goals en technische hoogstandjes van left-winger Brandan Shanahan. En de fluwelen touch van de Russian five uit Detroit. Het komt allemaal voorbij in dit boek.

Dus, heb je zin in een heftig, spannend en ontroerend ijshockey-avontuur tijdens deze hete zomermaanden? Blood Feud, the inside story of pro sports’ nastiest en best rivalry of its era geeft je precies wat je wenst van ijshockey. Strijd, drama, techniek, brute kracht en een  Stanley Cup aan het einde van het gevecht. Veel leesplezier!

Kijktip voor de liefhebbers. Het prachtige hockey van de play-off strijd tussen de Colorado Avalanche en de Detroit Red Wings uit 1996.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Het boek is bij Bol.com als paperback voor 14,99 te verkrijg en als ebook voor 10,99 euro. Het is bij amazon.nl 17,60 (11,00 euro 2e hands) en voor 7,60 als ebook via Kindle beschikbaar. Levertijd is ongeveer twee dagen.

Previous Selectie Nederlandse dames ijshockey WK China bekend
Next Documentary review: All or Nothing Toronto Maple Leafs