Liège pakt BeNe League cup na shutout in game vier

Bulldogs de Liège IHC werd de winnaar van de BeNe League door in de series af te rekenen met Unis Flyers Heerenveen. Behoudens de eerste periode in game drie waren beide teams aan elkaar gewaagd. Bij wedstrijd vier maakte de special teams van Luik het verschil in samenwerking met goalie Troy Passingham.

Unis Flyers Heerenveen – Bulldogs de Liege IHC 0-3

De Belgen kwamen vol gas uit de kleedkamer en dat was te merken ook op het ijs. Flyers goalie Martijn Oosterwijk liet weer zijn dat hij een van de beste Nederlandse goalies is op dit moment. Hij kon gelijk vol aan de bak want na een dikke vier minuten ontstond er een 5-op-3 door twee straffen voor Heerenveen. En ook toen deed de penalty kill van Heerenveen in samenwerking met Martijn Oosterwijk hun werk voortreffelijk. Toch lukte het Heerenveen pas het eerste schot op doel te lanceren na tien minuten. Daarna kwam Heerenveen beter in de wedstrijd en werd de eerste periode afgesloten met 0-0 en een schoten verhouding van zeven om dertien in het Belgische voordeel.

Dat Heerenveen niet wist te scoren in de beginfase van de tweede periode was echt ongelofelijk. Een aantal grote kansen werden door de Luikse defensie en goalie Troy Passingham met enige kunst en vliegwerk voorkomen.

Troy Passingham foto : Bulldogs de Liège

Vier minuten voor het einde van de tweede periode werd dan de ban doorbroken. Eerst kreeg Heerenveen een grote kans door Lars den Edel maar die ging via de schouder van Passingham niet de goal in. En op de breakaway na die kans was het de samenwerking tussen Cedric Delmarche en Bryan Kolodziejczyk die uiteindelijk de 1-0 betekende. Delmarche gaf een backhand pass op snelheid en met een slap shot scoorde Kolodziejczyk. In de slotminuten van de tweede periode kregen beide teams nog grote kansen. Maar het lukte niet om beide grote kansen te verzilveren. De schoten verhouding in periode twee was elf om zestien wederom in het Belgische voordeel.

Wat kon Heerenveen nog in de derde periode?

De derde periode begon met kansen voor beide teams. En in minuut vijftig moest Bryan Henry naar de strafbank voor slashing. Eerst stopte Troy Passingham nog twee grote kansen voor de Flyers maar een face-off werd verloren in het verdedigingsvak van de Belgen. Jordan Paulus won die face-off en op de breakaway shorthanded wisten Milan Jurik en Yoren de Smet met een 2-op-1 op het Flyers doel af te gaan. Het was Yoren de Smet die scoorde met een lage harde schuiver. Met nog een dikke twee minuten te spelen kon Olaf-jan Schoningh voor de Walen de ‘Sin Bin’ in na een tripping penalty. Flyers coach Mike Nason besloot voor een time-out te gaan. Martijn Oosterwijk naar de kant te halen en 6-on-4 te gaan spelen. Dat liep helaas voor de Friezen verkeerd af. Een poke check aan de boarding zorgde ervoor dat Bryan Henry de eindstand op 0-3 kon zetten door de empty netter te scoren.

De Belgen pakte daarmee vier prijzen dit seizoen. Belgisch kampioen, de Belgische beker, de Inter Regio Cup en de BeNe League. Het is de eerste keer dat Liège de BeNe league wist te winnen.