Comeback Heerenveen nipt mislukt, Liège op matchpoint


Foto: Dirk Unverferth

Wedstrijd drie in de finale van de BeNe League tussen Bulldogs de Liège IHC en Unis Flyers Heerenveen werd er een tot op het scherpst van de snede. In een bijna uitverkocht Médiacité werd het publiek een spannende wedstrijd voorgeschoteld. Uiteindelijk zegevierde de thuisclub met 4-3.

LEES OOK: Sprong assist en goal, Ovechkin NHL-record, Leafs verliezen met 7-2

Bulldogs de Liège IHC – Unis Flyers Heerenveen 4-3 (stand in de series 2-1)

Een flitsende start van Liège zorgde binnen vijf minuten voor de voorsprong. Bulldogs captain Jordan Paulus kreeg de puck vanaf de boarding aangespeeld door Michael Distate en hij ging draaide zich langs de verdediger van Heerenveen en met een slapshot eindigde de puck ‘where mama hides the cookies’. Bryan Henry kreeg in de achtste minuut een penalty voor tripping en was het daar niet mee eens. Hij haalde zijn gram door na de straf waar hij in duel ging met twee Flyers spelers aan de boarding achter de goal.

Kreeg de puck zowaar in de schoot geworpen en met een wrap around kon hij de 2-0 scoren. Het was nog niet gedaan voor de Walen. Want nog geen minuut later scoorde Luik ook de 3-0. Weer een duel wat aan de boarding werd gewonnen door Bryan Henry. Hij gaf de assist op de inkomende Bryan Kolodziejczyk en die scoorde five hole bij Heerenveen goalie Martijn Oosterwijk. Zou er dan toch zoiets bestaan in het ijshockey als busbenen? De schoten verhouding in de eerste periode was duidelijk in het voordeel van de Walen met zestien om vijf. Heerenveen herstelde zich echter prima in de tweede periode. Liège goalie Troy Passingham had het een stuk drukker in de tweede periode. Heerenveen kwam dan ook halverwege de tweede periode verdiend op het vernieuwde scorebord te staan.

Comeback Heerenveen

Trevor Hunt gaf een mooie crosspass naar de op links op snelheid liggende Mike Collard. Werd zijn eerste schot nog geblokt bij zijn tweede was het wel raak. Bryan Henry kon de wedstrijd daarna definitief in het slot gooien want hij ging twee keer alleen op Martijn Oosterwijk af. Poging een ging net over de lat, poging twee werd een glove save voor Oosterwijk. In deze periode van de wedstrijd hield de Friese goalie zijn team in de race. Anderhalve minuut voor tijd kregen de Flyers een powerplay omdat Bulldog Frank Neven naar de ‘Sin Bin’ mocht met een boarding straf.

Helaas liep die verkeerd af voor de Friezen. De opbouw voor een Friese aanval werd wreed verstoord door Milan Jurik. Hij pikte de puck van een Friese stick af en kon opstomen naar de goal en met een wrister scoorde hij de puck in de winkelhaak. Tussenstand na veertig minuten 4-1.

#37 Milan Jurik Foto: Dirk Unverferth

In de derde periode liet Heerenveen er geen gras over groeien. Vanaf face-off duurde het twaalf seconden en de puck lag in het Luikse netje. Op de powerplay kon Tom Speel twee keer aanleggen. Schot een werd geblokt schot twee lag in het net. Vier minuten later werd het alweer wat stiller in het Médiacité. Een line wissel kwam Liège duur te staan. Frits Doop gaf een lange pass vanuit het verdedigingsvak op de voluit schaatsende Jasper Nordemann en die scoorde met een hard en laag schot de aansluitingstreffer.

Schrik in de hal

Loris Darques kwam na een duel hard in de boarding terecht. De verzorger riep in eerste instantie om een nek brace maar de verdediger kon gelukkig op eigen kracht het ijs nog verlaten. Hij hield wel een op drie plaatsen gebroken sleutelbeen over aan de impact. Liège kreeg daardoor een vijf minuten powerplay. De Flyers penalty kill en Martijn Oosterwijk zorgde ervoor dat de kansen die de Walen kregen niet konden worden benut. Tweeënhalve minuut voor tijd haalde Flyers coach Mike Nason de goalie van het ijs om zo de extra aanvaller in te brengen.

Het leverde bijna de gelijkmaker op. Een schot van de Friezen leek in het hoekje langs de paal van de goal te verdwijnen maar Troy Passingham kon met zijn legguard de gelijkmaker in de slotseconden voorkomen. Zaterdag game vier in een waarschijnlijk vol Thialf. Haalt Heerenveen game vijf eruit of gaan de mannen uit Liège met de cup aan de haal?

Previous Sprong assist en goal, Ovechkin NHL-record, Leafs verliezen met 7-2
Next Connor McDavid zestig goals, Pittsburgh wint in Colorado