Heerenveen op matchpoint na winst in Den Haag


Foto: Robert Bos

De eerste halve finale in de BeNe League werd gespeeld op vrijdagavond tussen Den Haag en Heerenveen. Het werd weer een 50/50 wedstrijd die beslist werd door details. Dit keer trok Heerenveen aan het langste eind.

LEES OOK: Sprong assist, Edmonton wint in Boston, tien goals Dallas

ULTIMAIR HIJS HOKIJ – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-2

De wedstrijd begon met wat vertraging in verband met wat flikker lichten in de hal. Den Haag mistte naast de drie lang geblesseerden Bartek Bison, Alan van Bentem en Jurryt Smid ook nog Ernesto Klem, Donny van Musscher en Bjorn Borgman. Bij de Friezen ontbraken Marc Nijland en Dave van den Bos. Heerenveen had geen zin om na de nederlagen in de beker en om het landskampioenschap weer het onderspit te delven. Dat lieten ze blijken om er kort op te zitten. Dat resulteerde ook in drie straffen in de eerste periode voor de Friezen.

Na de eerste straf voor Henri Ruotsalainen voor interference scoorde Heerenveen de 0-1. Op 3:33 kwam Ruotsalainen uit de strafbank en twaalf seconden later lag de puck achter HIJS goalie Brett Magnus. Victor Nordemann speelde de puck aan de boarding met een poke check hard richting Ruotsalainen en hij kon met een backhander de puck neerleggen voor Roope Nikkilä en die schoot met een one-timer de puck top shelf.

In de tweede periode ging Den Haag op jacht naar de gelijkmaker. Die viel in minuut 29. Op rechts kreeg Chad Niddery de puck, die hem doorspeelde naar Joey Oosterveld en die werd strak verdedigd maar een block achter het net van Heerenveen door Niddery zorgde dat Oosterveld vrij kwam en die kon de puck naar de vrijstaande Bjorn Willemse plaatsen en Willemse liet die kans niet liggen en passeerde Flyers goalie Martijn Oosterwijk.

Welke kant valt het kwartje dit keer op?

Aan het begin van de derde periode kreeg Heerenveen twee straffen vlak achter elkaar. Goalie Martijn Oosterwijk voor tripping en Henri Ruotsalainen voor interference. Wat resulteerde in een 5-on-3 voor Den Haag van bijna anderhalve minuut. Met goed verdedigend werk van de Heerenveense penalty kill en uitstekend keeperswerk van Martijn Oosterwijk bleef het 1-1. De derde penalty van Den Haag werd drie maal scheepsrecht voor de Flyers. Twaalf minuten voor tijd gingen Roope Nikkila en Henri Ruotsalainen op de heen en weer met zeker vier a vijf keer naar elkaar overspelen. Terwijl HIJS goalie Brett Magnus een beweging over links verwachte speelde Ruotsalainen de puck naar rechts waar Nikkila het bevroren rubber in de korte lege hoek kon schuiven.

Daarna moest Den Haag nog twee keer op de penalty kill maar verdedigend stond het goed. Met aan het eind nog een dikke minuut zonder goalie en met een extra aanvaller lukte het Den Haag niet om de stand gelijk te trekken en Heerenveen niet om de puck in het lege doel te krijgen. Desalniettemin staat Heerenveen op matchpoint en zal Den Haag aan de bak moeten zondag in Thialf in de jacht op de triple of gaat Heerenveen het verhaaltje van vorig jaar herhalen toen ze de finale haalden en de BeNe League wonnen. Wordt dus zeker vervolgd.

#19 Roope Nikkila Foto: Robert Bos
Previous Sprong assist, Edmonton wint in Boston, tien goals Dallas
Next Calgary lijdt duur puntverlies in strijd om play-offs