Geleen zes punten weekend, verlies Heerenveen in strijd om plek twee

Bene League

Op zondag vijf februari waren er drie wedstrijden in de BeNe League. Zoetermeer versloeg op visite Leuven, Liège walste in veertig minuten over Mechelen heen en Heerenveen liep tegen een dure nederlaag aan in strijd om de tweede plek met Den Haag. Want het verloor op bezoek in Geleen.

CHIEFS LEUVEN – ZOETERMEER PANTERS 1-5

De eerste periode werd gekenmerkt doordat beide teams drie straffen kregen en beide goalies hun doel schoon van bevroren rubber hielden. Zowel Keanu Evers voor Leuven als Villehart Kuusamo voor Zoetermeer pakten alle schoten. In de tweede periode was dat wat anders. Berry Donders en Tobie Collard scoorde beide een goal veertig seconden na elkaar. Dat was halverwege de wedstrijd. Nog voor het einde van de tweede periode scoorde de bezoekers uit Zoetermeer nog twee keer. Attila Birke en Tobie Collard met zijn tweede goal van de avond. Dat zette na veertig minuten een 0-4 tussenstand op het bord. In de laatste periode kwam dan ook Leuven op het scorebord te staan. Ezekiel Estrada kon van dichtbij dan eindelijk Panters goalie Villehart Kuusamo passeren op de powerplay. Maar het slotakkoord was toch echt voor Berry Donders die dertig seconden na de treffer van de Chiefs de 1-5 maakte. Tevens was dat ook met een man meer op het ijs. En zo nam Zoetermeer de drie punten in de tas mee terug naar Nederland.

#31 Villhart Kuusamo Foto: Robert Bos

SNACKPOINT EATERS LIMBURG – UNIS FLYERS HEERENVEEN 6-2

De eerste straf van de wedstrijd was voor Flyer Jasper Nordemann. En daar kon Mordy Munichman van profiteren. Een schot van afstand door Nick Verschuren werd door Munichman van richting veranderd zodat Flyers goalie Martijn Oosterwijk kansloos was. Na de openingstreffer was het even flinke schrik op Glanerbrook. Mitch Koumans klapte op medespeler Munichman en daarna tegen de boarding en bleef roerloos liggen op het ijs. Met een brancard werd hij van het ijs afgehaald. Maar “gelukkig” viel het redelijk mee. Halverwege de wedstrijd liep Mitch weer rond. Heerenveen maakte het al snel weer spannend door de 1-1 te maken binnen 39 seconden na aanvang van de tweede periode. Een turnover eindigde via Henri Ruotsalainen achter Geleen goalie Deniz Mollen.

In een tijdsbestek van 84 seconden werden er drie goals gescoord. De 2-1 voor Geleen kwam vanaf rechts met een schot door Cody Van Lierop en de puck plofte zo de verre hoek in achter de Flyers goalie. Een dikke minuut later kon Tom Marx een 180 graden draai maken en zo de puck bezorgen bij Nick Guiney die vrij stond bij de twee paal en Guiney zorgde daarmee voor de 3-1. Meteen na de face-off dacht Deniz Mollen wel alle tijd te hebben achter de goal om de puck rond de boarding te spelen. Foutje bedankt. Het leverde das Anschlusstor voor Heerenveen op. Die werd gescoord door Dennis Sikma.

Save the best for last

Bij aanvang van de derde periode kreeg Heerenveen de uitgelezen kans om de gelijkmaker te produceren namelijk anderhalve minuut een 5-on-3. Goalie Deniz Mollen dacht een cadeautje is genoeg en hield zijn doel verder schoon op de penalty kill samen met de drie Eaters spelers. Met nog tien minuten te gaan was het Tom Marx die op snelheid coast to coast ging en zo de 4-2 kon maken. Drie minuten voor tijd schoot Nick Verschuren op het doel van de Flyers en tot ieders verbazing lag de puck ineens in het net. Tom Marx prikte in de laatste speelminuut ook nog een empty netter binnen zodat Geleen een uitstekend weekend achter de rug heeft en waarin Tom Marx dus vier goals wist te scoren.

#11 Tom Marx Foto: Rob Creemers

LIEGE BULLDOGS IHC – MECHELEN GOLDEN SHARKS 8-2

Al in de eerste minuut scoorde Liège de openingsgoal. Olaf-jan Schoningh schoot de opener achter debuterende Mechelen goalie Tibe Palinckx. De topscoorder van de BeNe League Bryan Henry scoorde de 2-0 waarna Schoningh zijn tweede van de avond maakte. Deze goal was vanaf een powerplay. En hij zorgde daarmee voor een 3-0 tussenstand. Voor de eerste zoemer ging was het 3-1. Wie anders dan Verners Egle zette de Mechelaren op het bord. In de tweede periode gaven de Bulldogs echt gas. In een tijdsbestek van vijftien minuten moest Mechelen vijf goals incasseren. Twee keer Milan Jurik, Bryan Kolodziejczyk, Oscar Delbrassine en Jordan Paulus zorgden voor de 8-1. De nieuwe coach van Mechelen Janis Sprukts laste een time-out in. Het hielp wel want daarna in 25 minuten speeltijd wisten de Bulldogs niet meer te scoren. Ben van den Bogaert deed dat nog wel voor de Sharks. Zodat de eindstand 8-2 was.

#37 Milan Jurik foto : Robert Bos