Den Haag beslist bekerfinale tegen Heerenveen in overtime

Op de dag van de klassieker in het voetbal vond ook de bekerfinale in het ijshockey plaats. In de Uithof speelden UltimAir HIJS Hokij Den Haag tegen de Unis Flyers Heerenveen. Een gelijkwaardige wedstrijd werd beslist in overtime. Op de powerplay maakte Jay de Ruiter de game winning goal.

ULTIMAIR HIJS HOKIJ DEN HAAG – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-1 OT

In de eerste vijf minuten was het vooral aftasten van beide teams. Een schot op doel van Den Haag en Heerenveen had precies aan het eind van die vijfde minuut het eerste schot op doel. Notabene na een foute pass van Den Haag. Maar Brett Magnus stond weer op de juiste plek. De doelmannen zouden zorgen dat er heel weinig gescoord werd. Vooral in de eerste periode waren er weinig kansen voor beide teams. In de tweede werd het iets spannender. Vooral halverwege de wedstrijd. Heerenveen kreeg een 4-on-3 voor een dikke minuut. Maar Brett Magnus maakte twee grote kansen voor de Friezen onschadelijk. Den Haag dook bij tijd en wijle ook op voor Martijn Oosterwijk maar hij deed hetzelfde als zijn kompaan aan de overkant.

Heerenveen drew First Blood. In minuut 47 kreeg Den Haag verdediger Ernesto Klem een cross-checking penalty. Een schot van Roope Nikkila schampte de Haagse lat. Een minuut later lag de puck dan toch achter Brett Magnus in het Haagse net. Mike Collard gaf voor en via de schaats van Jasper Nordemann was de Haagsche goalie kansloos. Nog geen twee minuten later lag ook achter Heerenveen goalie Martijn Oosterwijk een puck in het net. Maar daarvoor had Heerenveen een hele grote kans op de 2-0 via Heerenveen captain Trevor Hunt. Maar Brett Magnus maakte weer een uitstekende save. In de tegenstoot was het net geen offside voor Den Haag en op het juiste moment wist Justin Evers een pass te geven op Björn Borgman en de verdediger haalde verwoestend uit. Na de 1-1 kregen beide teams nog kansen. Maar zoals al eerder vermeld de goalies lieten zich niet meer passeren.

Straf in overtime maakte het verschil.

De wedstrijd ging in overtime beslist worden. Na twee minuten en vijftig seconden kreeg Henri Ruotsalainen een tripping penalty. Met nog een dikke twintig seconden te gaan op de powerplay was het Jeffrey Melissant die Jay de Ruiter vond vrijstaand aan de linkerflank na aanname van de puck die op de tape gepasst werd haalde hij uit en de puck sloeg in de rechterbovenhoek binnen. Den Haag was bekerwinnaar 2023.