De definitieve doorbraak van Daniel Sprong is aanstaande


Hallo ijshockeyfans. Nee, ik keer niet terug bij Face-Off. Het gaat goed met mij en het gezin, maar wat ik altijd deed voor ons platform kan niet meer. Uiteraard volg ik de sport nog redelijk op de voet en pak ik heel af en toe een wedstrijdje dichtbij huis mee. Maar! Iets verder van huis staat onze nationale geweldenaar in de NHL nagenoeg dagelijks op het ijs.

Daniel Sprong kende een onzekere zomer en een ietwat onzekere seizoenstart. Na het tekenen van zijn contract was hij vaker healthy scratch dan hij wilde. Maar sinds eind oktober is Sprong vaste waarde. Op lijn vier. Met gemiddeld elf minuten ijstijd. Zijn definitieve doorbraak is aanstaande. Of beter gezegd: volledig in gang gezet.

THE NAME IS DANIEL SPRONG

Steeds vaker duikt de naam van Daniel Sprong op. Op lijstjes. Bij journalisten. Bij commentators. Sprong is één van de ‘fan favourites’ in Seattle. In het andere Washington (voor de niet kenners: Seattle ligt in de staat Washington) staat zijn foto maar al te vaak in de Social Media uitdingen van de club. Sprong is hot. En niet zo’n beetje ook. Waar hij in de eerste tien duels liefst zes keer gescratched werd door coach Hakstol, is hij sinds 25 oktober niet meer uit de line-up weggeweest. Hij prikte direct een goal binnen en leverde twee assists in het met 5-1 gewonnen duel tegen Buffalo.

Tekst gaat verder onder de video

UITSTEKEND KERSTRAPPORT

Onze landgenoot is ontketend. Inmiddels kan Sprong een uitstekend rapport overleggen tijdens de champagne en oliebollen vanavond. De 25-jarige Amsterdammer was nog nooit zo productief als dit seizoen. Zijn beste seizoen was het split seizoen tussen Pittsburgh en Anaheim. In 2018/2019 noteerde hij 23 punten (14G, 9A) tegen -16. Het verbleekt bij de cijfers die hij dit seizoen noteert op indrukwekende wijze:

Tekst gaat verder onder de foto

Daniel Sprong is bezig aan een fantastisch seizoen

CRITICASTERS DE MOND GESNOERD

Lange tijd was er veel kritiek op het defensieve spel van Sprong. De Nederlander ‘zou alleen maar kunnen aanvallen’. Scepsis die ook in eigen land doorklonk. Waar trots plaatsmaakte voor hoon. Sprong rekent er dit seizoen keihard mee af. Hij creëert meer turnovers dan giveaways, blockt schoten en gooit er voldoende hits tegenaan. De mooiste statistiek? Als de lijn van Sprong (met Tanev en Geekie) op het ijs staat is het 14-4 in het voordeel van de mannen in het donkerblauw. Als we een mooi voorbeeld van zo’n turnover moeten opzoeken? Onlangs tegen Vancouver Canucks. Kijk zelf maar.

Tekst gaat verder onder de video

‘DING DONG DANIEL SPRONG’

In het duel met (uitgerekend) Anaheim Ducks verkreeg Sprong een nieuwe ‘nickname’ op Social Media. Als de Nederlander scoort is het sinds die wedstrijd ‘Ding Dong Daniel Sprong’, zoals Everett Fitzhugh eruit knalde. De goal was overigens prachtig. En de game winner.

Tekst gaat verder onder de video

Sprong ligt goed in de groep, goed bij de trainer en heel goed bij de fans. Hij valt op met zijn goede spel in beide zones en gebruikt zijn dodelijkste wapen, zijn schot, ook op de power play unit. Hij is statistisch gezien de beste speler in de NHL als het gaat om spelers die elf minuten of minder ijstijd hebben. Afgelopen nacht scoorde Sprong zijn elfde goal. En alhoewel Seattle met 7-2 verloor van Edmonton, speelde de aanvaller bijna 18 minuten. Zijn beste ijstijd dit seizoen.

TROTS OP SPRONG IS TERECHT

De trots die wij hebben als het over Daniel Sprong gaat is terecht. Laten we hopen dat hij zijn goede lijn doortrekt en komend seizoen een nog veel vastere waarde gaat worden in de NHL. Dan zullen sommige ploegen en coaches zich nog wel eens achter de oren krabben. En dat is voor een speler uit het kleine Nederland machtig mooi. Ik roep vol overtuiging: ‘Go Spronger!’

Ik wens jullie allemaal een heel fijne jaarwisseling met een sportief en vooral gezond 2023!

Previous Duitsland verslaat Oostenrijk, shutout Slowakije tegen Letland
Next Canada wint van Zweden, USA verslaat Finland