Slordig Nederland moet hun meerdere erkennen in Spanje


Een slordig Nederland zal in de laatste twee wedstrijden op het IIHF wereldkampioenschap U20 nog vol aan de bak moeten wil het een medaille veilig kunnen stellen. Tegen Spanje maakte de Nederlanders veel te veel slordige fouten en die werden afgestraft door de Spanjaarden.

LEES OOK: Sprong verliest met Seattle, Ovechkin in illuster rijtje met 800 goals

Nederland – Spanje 2-5

Aan het begin van de wedstrijd was het nog wat aftasten. Spanje had een paar kansjes meer dan Nederland. Maar in de zevende minuut krijgt Nederland een powerplay maar het lukte niet om de score te openen. Dat deden de Spanjaarden wel. Na die powerplay van Nederland brak Mikel Zuniga uit en omspeelde Chay Schults (Tilburg Trappers) alsof die er niet stond en Mees van Wingerden (Islanders Hockey Club Nashua) kon Zuninga ook niet achterhalen zodat de Spanjaard alleen voor goalie Jowin Ansems (Tilburg Trappers) verscheen. En die kans liet Zuniga niet liggen. Vier minuten voor het einde van de eerste periode sloeg Nederland wel toe met de gelijkmaker. Pablo Guerra ging de fout in voor Spanje. En Lennart Vosmer (Flyers Heerenveen) kreeg de puck en schoof het bevroren rubber heel makkelijk langs de Spaanse goalie Julio Rapun de goal in.

Toch ging Oranje niet met een gelijke stand aan de thee. Lennart Vosmer kreeg in dezelfde minuut als zijn goal een tripping penalty. En na een minuut op de powerplay schoot Pablo Tello door een mêlee van spelers op de goal en was Jowin Ansems kansloos. De schotenverhouding in de eerste periode was net zoals bij de twee voorgaande wedstrijden in het voordeel van de tegenstander. Vijftien om vijf in het voordeel van de Spanjolen.

Te veel straffen?

In de tweede periode moest Nederland dus in de achtervolging. Maar dat werd lastig gemaakt door meteen twee straffen achter elkaar te pakken. Frits Doop (Heerenveen Flyers) en Floris Vooren (Tilburg Trappers) konden de Sin Bin in na elkaar. In die totaal vier minuten powerplay wist Spanje de 3-1 te scoren. Daniel Garcia wist na een rebound door de Oranje goalie de lege hoek te vinden. En het werd nog erger. In minuut 28 gaf Lode Arts (New Hampshire Jr. Monarchs) een cadeautje weg. Spanje zei gretig dank je wel via Nicolas Huerta en voor de vierde keer lag de puck in het Nederlandse net.

In minuut 32 was het Tom Speel (Heerenveen Flyers) die met werkelijk een prachtige one-timer de stand wat dragelijker maakte naar 4-2. Op de powerplay met een assist van Frits Doop sloeg Speel toe. De schotenverhouding was in de tweede periode al een stuk beter dan in de eerste. 14-om-13 in het voordeel van Spanje.

Nederland begon zeer voortvarend aan de derde periode. Na zeven minuten was de schotenverhouding al 4-0 in het voordeel van Oranje. Een straf van Daniel Garcia voor tripping bracht Nederland op de powerplay en zouden ze dan de aansluitingstreffer kunnen maken. Helaas kon Nederland niet profiteren. Met nog tien minuten te gaan was de schoten op doel verhouding 8-om-1 in het voordeel van de Nederlanders. Het tweede schot van de Spanjaarden in de derde periode was ook meteen raak. Nicolas Huerta kreeg in de neutrale zone op eigen helft de puck en kon zo doorschaatsen het Nederlandse verdedigingsvak in. Met een simpele schijnbeweging stuurde hij een verdediger het bos in en hij kon uithalen en over de schouder van goalie Jowin Ansems sloeg de puck in het doel. 5-2 was de stand met nog acht minuten te gaan. Het lukte Nederland niet meer om in de derde periode de wedstrijd spannender te maken. De derde periode was de beste van Nederland. 14-om-2 schoten in het voordeel van de Nederlanders maar de Spaanse goalie Julia Rapun hield zijn doel schoon in de derde periode.

 

Previous Sprong verliest met Seattle, Ovechkin in illuster rijtje met 800 goals
Next Vierde nederlaag op rij voor Calgary en Detroit