Foutjes kost Trappers uitwinst bij Memmingen Indians


Foto: Alwin Zwibel

Vrijdagavond, anderhalve week na de clean sweep op de Höchstadt Alligators stond ECDC Memmingen Indians voor Tilburg Trappers op het programma. Omdat het thuisvoordeel bij de Indians ligt, werd het eerste duel in de kwartfinale ook in Memmingen afgewerkt. Niet alleen Tilburg Trappers beleefde in de eerste ronde een clean sweep, ook Memmingen rekende eenvoudig af met hun tegenstander Herner EV. Het beloofde een spannende ontmoeting te worden. De (halve Duitse) Tsjechische, Hongaarse en Finse spelers voorkwamen een Tilburgs feestje. Deze (halve) imports waren goed op dreef en zorgden na overtime voor een 4-3 winst op de Tilburgers

MISTAKES

Tilburg Trappers klapte er direct vol op. Hoewel de eerste kans voor Memmingen was, had Trappers in de eerste periode de betere kansen. Alleen wanneer Trappers risico’s nam en daardoor fouten maakte, werd Memmingen pas echt gevaarlijk. Na de openingsfase hielp een powerplay, de Indianen op een 1-0 voorsprong. De Tsjechische ex DEL speler Jaroslav Hafenrichter knalde met een snoeiharde onetimer de puck binnen.

Vervolgens leek Trappers redelijk aangeslagen te zijn. Dat liet zich blijken dat Trappers minder risico’s nam en daardoor minder gevaarlijk werd. Uiteindelijk in de slotfase met 13 seconde op de klok te gaan, knalde Brett Bulmer de puck in de rechterhoek binnen. Daardoor werd de stand weer gelijkgetrokken, gezien het spelbeeld een terechte tussenstand.

Brett Bulmer. Foto: Dirk Unverferth

PENALTYSHOT

In de tweede periode waarin het net als in de eerste periode gelijk opging maakte Tilburg Trappers naarmate de tweede periode veranderde steeds meer foutjes. Die foutjes moesten ook rechtgezet worden. Het rechtzetten van zo’n fout werd in de 28e minuut bijna genadeloos afgestraft. Tijdens een offensieve fase kwam de puck bij een indiaan terecht die alleen en later vergezeld met een medespeler op Ruud Leeuwesteijn afstevende. Giovanni Vogelaar gooide roet in het eten en het één-tweetje eindigde niet in het net. Echter mocht Indians wel een penaltyshot nemen omdat het één-tweetje werd verstoord door een overtreding. De Tsjechische Duitser Peter Pohl mocht het penaltyshot nemen maar Leeuwesteijn verstoorde het indianenfeestje door de puck te stoppen.

Een dikke minuut na de gemiste penaltyshot was het een andere Tsjech die wél tot scoren kwam. Matej Pekr drukte na een ontzettende mooie pass af en zette zijn team op een 2-1 voorsprong. Vervolgens lukte het de Tilburgers niet om net als in de tweede periode de aansluitingstreffer te scoren.

Ruud Leeuwesteijn. Foto: Andreas Klupp

BUZZER BEATER

Trappers ging in het slotstuk op zoek naar de aansluitingstreffer. In de openingsfase van dat slotstuk na de laatste dweil schoot Trappers niet met scherp. Uiteindelijk werd er wel op goal geschoten maar dan was het vooral op goal en niet erin. Pas elf minuten voor tijd tijdens een man-meer-situatie wist Trappers weer te scoren. Wederom was het Bulmer die zijn team en de meegereisde fans liet juichen. Vervolgens twee minuten later, ook tijdens een powerplay werd er weer gescoord. Deze keer was het een doelpunt voor Memmingen. De Hongaarse Duitser Donát Péter was trefzeker en zette zijn team op voorsprong.

Richting de slotfase van de wedstrijd waarin iedereen wel dacht dat de winst in Memmingen zou blijven voltrok er zich een situatie zoals je ze (bijna) alleen in films ziet. Met 0,02 seconde op de klok, met een empy net knalde Ties Van Soest de gelijkmaker binnen. Vervolgens werd er door de indianen geprotesteerd. Het arbitrale kwartet was van mening dat de goal binnen de tijd viel en keurde het doelpunt goed. Daardoor werd er overtime afgedwongen.

#46 Ties van Soest Foto: Arie Leeuwesteijn

OVERTIME

Overtime leek hét moment voor de bezoeker te zijn om toe te slaan en de cruciale uitwinst te behalen. Als Tilburg Trappers naar de halve finale wil, zullen ze minimaal één keer uit moeten winnen. De mentale tik die 0,02 seconde voor tijd door Ties van Soest werd uitgedeeld deed blijkbaar niets met het zelfvertrouwen van de gastheren. Nog geen minuut in overtime of de Finse Duitser Alec Ahlroth die compleet ongedekt richting de goal van Leeuwesteijn kon schaatsen, tikte de puck binnen. Wederom een defensieve slordigheid die leidde tot een tegendoelpunt. Tilburg Trappers had de wedstrijd kunnen winnen en daardoor ’thuisvoordeel’ terug kunnen krijgen. Dan hadden ze alleen nog maar game 2 en 4 (thuisduels) moeten winnen om verder te komen in de strijd om de Oberliga titel.

Zondag speelt Trappers thuis tegen Memmingen Indians. Deze pot moeten ze winnen ander staat dinsdag Memmingen in eigen huis op ‘matchpoint’.

Previous Boston haalt uit, top drie NHL blijft winnen
Next Islanders winnen 'Battle of New York', Sprong verliest