Nederland U18 verliest twee uit drie op wk in Bulgarije

Afgelopen week speelde team Nederland U18 team in Bulgarije voor het wereldkampioenschap Divisie II Groep B. Waar het toernooi prima begon met een ruime overwinning op het gastland Bulgarije liep het achteraf toch op een teleurstelling uit met nederlagen tegen Kroatië en Spanje.

Bulgarije – Nederland 1-8

Op maandagavond 21 maart trad Nederland aan tegen het thuisland Bulgarije. Nederland won met 8-1. De enige tegengoal kwam op het bord na wat slecht uitverdedigen van Nederland. Maar niemand die daar om maalde. De beste man qua scoring die wedstrijd was Floris Vooren de forward van Devils Nijmegen. Hij scoorde een hattrick en gaf een assists. Goalie Thijs Kivits van Red Eagles ‘s-Hertogenbosch kreeg 21 schoten te verwerken en wist er twintig te stoppen.

#18 Floris Vooren Foto: Thijs de Witte

De concurenten speelde de vroege wedstrijd. Spanje werd met 5-0 verslagen door de Kroaten.

Kroatie – Nederland 8-1

Op dinsdagmiddag 22 maart moest Nederland aan de bak tegen Kroatië. Na de eerste periode was het nog steeds een wedstrijd. Kroatie scoorde in de dertiende minuut. En in de zeventiende minuut kreeg Nederland een powerplay maar men was niet bij machte om de stand gelijk te trekken met een man meer. Goalie van de Kroaten Teo Janjatovic Loncar bleek lastig te passeren. Ook na de tweede twintig minuten stond nederland op achterstand al had Nederland wel gescoord. Kroatie had de score uitgebouwd naar 0-3. Maar de in Zweden spelende bij Wings HC Mees van Wingerden scoorde de 1-3 voor de mannen in het Oranje. Dat was ook de pauze stand na de tweede periode.  Dat het nog maar 1-3 stond was te danken aan goalie Thijs Kivits die al 32 schoten op zich zag afkomen in veertig minuten.

#25 Thijs Kivits Foto: Thijs de Witte

Derde periode werd mission impossible

In de derde periode wisten de Kroaten nog vijf goals te scoren. Zodat de uitslag 1-8 werd. Beste mannen aan de kant van de Kroaten waren Karlo Marinkovico (2G, 3A) en Luka Bodiroga (2G, 2A). Bij dit resultaat was Kroatië al wereldkampioen. Want ook al verslaat Nederland Spanje en verliest Kroatie van Bulgarije, telt met gelijke stand het onderling resultaat en dat is dus altijd in het voordeel van Kroatië. Coach Dennis ten Bokkel gaf dat ook aan na afloop van de wedstrijd tegen Kroatië: ‘Het eerste wat in mij opkomt is dat IJshockey Nederland goed moet kijken waarom andere landen wel stappen maken en wij niet. Individueel hebben wij spelers die misschien wel meer kwaliteiten hebben. Maar die kwamen ook niet uit de verf omdat Kroatië dat als collectief niet toestond. Het is een goede ploeg met goede schaatsers. Je kunt zien dat veel spelers het hele jaar met elkaar spelen en daar halen ze voor het WK een paar jongens uit het buitenland bij. De ploeg staat gewoon heel goed en daar is aan gebouwd.’

Nederland – Spanje 1-3

Donderdag 24 maart de laatste wedstrijd van Nederland op dit WK in Bulgarije. Na de eerste periode was het eigenlijk ongelofelijk dat het nog maar 0-0 stond. Terwijl Nederland maar drie keer op het doel van Spanje schoot kreeg Tilburg Trappers U17 goalie Mendo van Dijk vijftien schoten te verwerken en hij stopte ze voorlopig allemaal. Tijdens de tweede periode werd er dan toch gescoord door de Spanjolen. In minuut 28 was van Dijk kansloos op een hard schot van Bosco Collado. Bij een 5-on-3 bouwde de Spanjaarden de voorsprong uit naar 2-0 doordat een rebound vanaf de legguard bij Hugo Casaus terecht kwam en hij kon het hoekje uitzoeken. Maar ook Nederland liet zich niet onbenut. Op een powerplay schoot Tim Schaasberg van IJCU Dragons Utrecht hard op het Spaanse doel en via een rebound kwam de puck bij Floris Vooren en die scoorde de aansluitingstreffer met de 1-2 en het was tevens zijn vierde goal van het toernooi. Beide teams waren gelijkwaardig in de tweede twintig minuten. Beide schoten vijf keer op de goal van de tegenstander.

Nederland probeerde de gelijkmaker te forceren in de derde periode tegen Spanje. Men kreeg voldoende kansen maar wisten de Spaanse goalie Roberto Mampel niet te passeren. De Spanjaarden deden dat nog wel een keer. Vijf minuten voor tijd gingen Pablo Mata en Dusan Cantabrana alleen op het Nederlandse doel af en Cantabrana wist Mendo van Dijk te passeren met een schot in de verre hoek. Een slotoffensief zat er niet meer in want in de laatste minuten pakte Nederland nog een penalty zodat men in de verdedging moest.

Wat moet er aan veranderen om weer mee te doen om het goud met de jeugd? De ‘kenners’ roepen het al jaren dat de jeugdopleiding achter loopt en dat het opleidingsinstituut CTO weer terug in het Nederlandse IJshockey noet komen. Maar is dat echter reëel gezien de financiële middelen?