Liège wint in Zoetermeer, Herentals, Heerenveen naar halve finale


Op zondag 13 maart wederom drie wedstrijden in de kwartfinales van de play-offs in de BeneLeague. Liège moest winnen van Zoetermeer om wedstrijd drie te bewerkstelligen. Geleen moest Heerenveen verslaan en Mechelen zou moeten winnen van Herentals.

LEES OOK: McDavid vliegt, Markstrom negende shutout, Carolina koploper

Heylen Vastgoed HYC – Mechelen Golden Sharks 7-1

Na een moeilijke wedstrijd op zaterdag voor HYC die desondanks werd gewonnen met een late powerplay goal. Ging men in de tweede wedstrijd duidelijk over Mechelen heen. Ondanks een 0-1 voorsprong voor de Sharks door een goal van Alain Maescalck in de negende minuut. Ook van deze goal konden de Mechelaren niet lang genieten want twintig seconden later lag de 1-1 al in het net. Nick Verschuren was de juiste man op de juiste plek om een assist van Mitch Morgan binnen te schieten. En twee seconden voor het einde van de eerste periode kreeg Mechelen een dreun te verwerken. Met een 2-1 achterstand door een goal van Ethan Skinner.

In de tweede periode werd er twee keer gescoord tussen minuut 30 en 32 door HYC. Ryan Shaw en Jordy van Dyck waren trefzeker. Tussenstand na veertig minuten was 4-1. In de laatste twintig minuten zorgde Ryan Shaw voor de hattrick door twee goals te scoren. Een keer shorthanded en een tijdens even strength. Een minuut voor tijd bepaalde Ethan Skinner de eindstand op 7-1. Zo gaan de Sharks door naar de Coupe de Lage Landen tegen de verliezer van Liège – Zoetermeer en gaat HYC door naar de halve finale van de play-offs.

#22 Ryan Shaw Foto: Kurt Tops

Snackpoint Eaters Limburg – Unis Flyers Heerenveen 1-4

Tijdens de eerste periode konden de mannen uit Geleen niet profiteren van vier minuten powerplay. Dat deed Heerenveen wel tien seconden voor het einde van de eerste periode. Shorthanded was het Riku Pitkanen die de 0-1 maakte. Na veertig minuten stond er 0-3 op het scorebord. Een goal van Kevin Nijland en Tom Speel zorgde voor de 0-3 na twee periodes. Het werd nog even spannend in Geleen toen Joey Geurts op de powerplay de 1-3 maakte na een penalty voor Trevor Hunt.

Vlak na de 1-3 konden de Eaters weer op de powerplay na een straf voor Niels van der Vossen. Maar wederom een Finse shorthanded goal zorgde voor de 1-4 eindstand. Dit keer was het Roope Nikkila die de puck achter Eaters goalie Rowan Delil schoof. Geleen gaat door naar de Coupe der Lage Landen en zal spelen tegen Chiefs Leuven en Heerenveen mag het gaan opnemen tegen Den Haag in de halve finale om het BeneLeague kampioenschap.

#19 Roope Nikkila Foto: Kurt Tops

Zoetermeer Panters – Liège Bulldogs Ice Hockey Club 2-4

Zoetermeer had zaterdag de Bulldogs verslagen en bij een nederlaag was het klaar geweest voor de bekerwinnaar uit België. Na de eerste periode stond er ook ‘gewoon’ 1-0 op het scorebord. Aanvoerder Ferenc Kocsis scoorde in de veertiende minuut de 1-0. Hij was er al snelste bij om een rebound achter Bulldogs goalie Troy Passingham te deponeren.  In de tweede periode zag je naarmate de wedstrijd toenam de mannen uit Wallonië wat vaker de aanval zoeken. Halverwege de wedstrijd viel dan ook de 1-1 en wist Liège na negentig minuten eindelijk te scoren tegen Zoetermeer goalie Tomislav Hrelja. Zeven minuten later scoorde men ook de 1-2. En dat was werkelijk een prachtige aanval die eindigde met een fantastische pass van Bryan Henry op Bryan Kolodziejczyk en die kon de puck van dichtbij binnen schieten.

Foutje bedankt?

In de derde periode gebeurde een opmerkelijk moment. Zoetermeer heeft in de Bene League de beste live stream en er hangt een scherm van drie bij twee meter waar de wedstrijd op te volgen is en waar herhalingen op te zien zijn. Een schot van Zoetermeer zorgde ervoor dat de puck via de schouder van Bulldogs goalie Troy Passingham omhoog stuitte en hij de puck kwijt was. De puck kwam voor de doellijn terecht en met zijn stick tikte hij de puck via zijn handschoen in het doel. Iedereen in de hal zag dat het een goal was behalve drie personen.

Het arbitrale trio besliste “NO GOAL”. Volgens de reglementen mag de scheidsrechter geen gebruik maken van beelden die in de hal aanwezig zijn. Het zou de 2-2 zijn geweest. Zoetermeer rechtte hun rug en scoorde toch even later de 2-2. Attila Birke scoorde de 2-2 op een assist van Giancarlo van Ulsen. Birke wist de puck met een boogje over de goalie te wippen en zo te scoren. Of het via via ging of een bewustje was is niet belangrijk. Deze goal telde namelijk wel.

Vijf minuten voor tijd wilde Tomislav Hrelja de puck vooruit spelen maar helaas kwam de puck bij Tomas Trnka terecht en die speelde niet in het blauw en geel. Trnka zette de Bulldogs op een 3-2 voorsprong. En in de slotseconden was het de verloren zoon Alexandre Bremer die een empty netter scoorde en zo de stand naar 2-4 tilde. Dinsdag 15 maart duel drie. Wie gaat er naar de Coupe de Lage Landen en wie gaat naar de halve finales?

Na de wedstrijd spraken wij met Zoetermeerders Chris Toonen en Tomislav Hrelja. En van Liège spraken we met Bryan Kolodziejczyk en Troy Passingham.

 

 

 

Previous McDavid vliegt, Markstrom negende shutout, Carolina koploper
Next Heritage Classic winst voor Buffalo, Colorado verslaat Flames