Zoetermeer stunt in Liège, Herentals wint in Mechelen


Twee eerste play-offs wedstrijden en een tweede play-off wedstrijd in de BeneLeague. Den Haag ging op bezoek in Leuven, Zoetermeer ging naar Liège en Herentals mocht op bezoek naar Mechelen.

LEES OOK: Den Haag verslaat ruim Leuven, Heerenveen ontsnapt tegen Geleen

Liège Bulldogs Ice Hockey Club – Zoetermeer Panters 0-2

De nummer twee tegen de nummer zeven. Terwijl de Belgische bekerwinnaar nog in de euforie zaten van de bekerwinst liet Zoetermeer zien dat play-offs hockey ander hockey is dan een reguliere wedstrijd. In de eerste periode kregen beide teams te doen met twee powerplays. Maar beide goalies stonden sterk te keepen. Zowel Bulldogs goalie Troy Passingham als Panters goalie Tomislav Hrelja hielden hun doelen schoon.

#35 Tomislav Hrelja Foto: Robert Bos

Zoetermeer begon de tweede periode met het meeste puck bezit. Ze kwamen tot een aantal mogelijkheden maar konden deze niet benutten. Daarna werden ze weer teruggedrongen in de eigen verdedigingszone. Goalie Tomislav Hrelja moest weer een aantal keren reddend optreden op kansen voor de Walen. In minuut 28 leidde slecht uitverdedigen van Liège door hoog druk zetten van de Panters puck verlies op. Teris Wright won een duel aan de boarding, gaf een pass op Mike Collard en die kon in twee pogingen Troy Passingham van dichtbij verslaan. Na de 0-1 voerden de Bulldogs de druk op maar wat vooral opviel was dat Liège het probeerde met veel afstandsschoten maar Tomislav Hrelja gaf weinig rebounds weg.

Stunt in de maak?

Vroeg in de derde periode moest Bulldogs Boet van Gestel de Sin Bin in voor hooking. Maar Zoetermeer kon niet de voorsprong uitbouwen. Halverwege de laatste twintig minuten pakten de Panters twee straffen achter elkaar. Jesse Knoop voor roughing en Joy Turpijn voor hooking. Vier lange minuten op de penalty kill voor de Zoetermeerders. En dat deden ze voortreffelijk. Veel kansen werden er niet weggegeven aan de Belgen. De Bulldogs liepen zich echt stuk op de Panters. Anderhalve minuut voor tijd probeerde de Walen nog met de goalie eruit voor een extra aanvaller maar dat liep een seconde voor tijd spaak door een empty netter via Dean Versteeg.

Chiefs Leuven – UltimAir HIJS Hokij Den Haag 2-4

In Leuven was de tweede kwart finale tussen de Chiefs en Hijs Hokij. Na de 9-1 wedstrijd van afgelopen vrijdag dacht iedereen weer aan een walk over. Maar de Belgen zijn vaak een stuk sterker thuis. En dat bleek ook. Beide goalies hielden hun doel schoon waardoor de eerste periode werd afgesloten met 0-0.

De tweede periode was drie minuten oud, een powerplay voor de Chiefs en Iniaz Steyaert joeg van dichtbij de puck tegen de touwen nadat een schot niet goed verwerkt werd. Na zes minuten kwam terecht de 1-1 op het scorebord door Donovan de Zwart, die een schot van rechts in de rechterbovenhoek schoot.
In minuut dertig kreeg Chiefs Juuso Miettunen een dubbele straf van vier minuten en daar maakte de Hagenezen zeer goed gebruik van. Eerst was het Adam Logozzo die een pass van rechts aan de linkerkant er in schoot. En nog geen minuut later schoot Jurryt Smid via een one timer de 1-3 in het doel. De rest van de periode werd er niet meer gescoord.
Foto: Robert Bos
De derde periode werden gekenmerkt door veel straffen. En uiteindelijk werd er nog twee keer gescoord. In de zevenenveertigste minuut door Joey Oosterveld die een duel in de hoek won. Naar het doel reed en de puck in de linkerbovenhoek deponeerde. En in minuut vijfenvijftig scoorde Alec James namens de Belgen de 2-4 vanaf links na een pass van rechts. De rest van de periode probeerde de Chiefs het nog wel. Goalie Keanu Evers werd van het ijs gehaald maar er werd niet meer gescoord. De eindstand werd daardoor 2-4 en daarmee is Hijs Hokij de eerste club die naar de halve finale gaat. Zij kunnen zich alvast gaan opmaken voor een wedstrijd tegen Geleen of Heerenveen.

Mechelen Golden Sharks – Heylen Vastgoed HYC 2-4

De nummer zes Mechelen tegen de nummer drie Herentals trapten hun eerste play-off wedstrijd af in het Ice Skating Centre te Mechelen.  Beide teams speelden vanaf het begin om te winnen. Echter werd er pas gescoord na veertien speelminuten. De Hollandse Herentals aanvaller Nick Verschuren draaide vanaf rechts om de verdediger heen en verraste Sharks goalie Mike Gysbrechts in de korte hoek. Beide teams bleven aanvallend spelen zodat er een levendige play-off wedstrijd ontspon. Na twintig enerverende minuten ging HYC met een 0-1 voorsprong de eerste break in.

Het duurde tot na halverwege de tweede periode dat de mannen uit Mechelen dan eindelijk gelijk konden maken. Marek Ziarny wist Arne Waumans five hole te passeren. Lang konden de Sharks er niet van genieten want nog geen eens een minuut later lag de 1-2 in het netje aan de andere kant. Een afstandsschot viel via de paal binnen. Jordy van Dyck kon de treffer bijschrijven. Dat was ook de tussenstand na deze tweede periode.

Herentals beslist wedstrijd met powerplay goal

Tien minuten voor tijd kreeg het thuispubliek de gelijkmaker te zien waar het zo lang op hoopte. Moest eerst HYC goalie Arne Waumans met gestrekt been naar de hoek, iets later was hij kansloos op een schot van dichtbij door Stefaan Swemmen. Wie zou de wedstrijd in de laatste tien minuten naar zich toe trekken? Timo Dewin kreeg een hooking penalty voor zijn kiezen en Ryan Shaw profiteerde van de man meerderheid. Hij stond geheel vrij en kon zo de pass van Eathan Skinner binnen schieten met een one timer waarbij de Sharks goalie kansloos was. Shaw maakte de wedstrijd definitief af met een empty netter.

tekst gaat verder onder de video

Na de wedstrijd spraken wij met Kim Miettinen (Sharks), en Arne Waumans, Ryan Shaw van HYC.

Previous Den Haag verslaat ruim Leuven, Heerenveen ontsnapt tegen Geleen
Next McDavid vliegt, Markstrom negende shutout, Carolina koploper