“Het ijshockey in Nederland en België is véél te klein voor een wedstrijdje ver plassen.”


IJshockey Ed Versteeve Face-Off

Het zal de fanatieke(re) ijshockeyliefhebbers niet zijn ontgaan: er zijn geen interviews meer met spelers en coaches van Heerenveen. Sinds de hervatting van de ijshockeycompetities heeft het bestuur van UNIS Flyers Heerenveen besloten om Face-Off een boycot op te leggen. Als reden voeren de Friese bewindslieden aan dat Face-Off herhaaldelijk het woord faillissement heeft geuit in stukken waar de samenvoeging van twee stichtingen moest worden benoemd. Voor Ed Versteeve, nog revaliderend na zijn hartinfarct van september jl, tijd om via een ingezonden brief op deze ‘sanctie’ te reageren.

Beste sportvrienden,

Allereerst wil ik velen van jullie bedanken voor alle blijk van aandacht en medeleven. Afgelopen vrijdag heb ik mijn eerste ijshockeywedstrijd sinds mijn infarct als toeschouwer weer kunnen beleven. Ik heb veel ijshockeyliefhebbers van Den Haag en Geleen weer kunnen zien en spreken. Ik heb met volle teugen genoten. Ondanks dat ik nog een tijd verder moet herstellen, voel ik mij geroepen om te reageren op de boycot richting Face-Off vanuit Heerenveen.

Cor Machielsen kreeg 28 januari bij het duel Den Haag – Heerenveen te horen dat er geen interviews gegeven werden door de Friezen en dat er een boycot was. Tim van der Meulen, het meest bekend als stadionspeaker in Thialf, mocht de mededeling brengen bij Cor. Het bleef echter niet bij de ontzegging van de interviews. Ook de toegang tot (de ijshockeyhal) van Thialf is ons ontzegd. De boycot zal vervallen als er een gesprek is gevoerd tussen Cor Machielsen en ondergetekende aan Face-Off zijde en Henk Hoekstra en Gerrit Huisman aan Flyers-kant.

Laat ik aan duidelijkheid niets te wensen over laten: er komt geen gesprek. Op geen enkele wijze zie ik daar het nut van in. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik geen zin heb in overleg met een voorzitter die klaarblijkelijk vindt dat het eigen gelijk halen, boven regels en afspraken staan. Geen afspraken met mij overigens, maar wel met zeven andere ijshockey verenigingen in Nederland en België. A afspreken om vervolgens B en C te doen vanwege mazen in de reglementen? Dat gaat er bij mij simpelweg niet in.

Ondanks dat het mij persoonlijk niet raakt op dit moment vanwege mijn herstel vind ik de boycot richting Face-Off niet alleen absurd, maar vooral nutteloos. Elke exposure voor ijshockeyspelers, coaches en supporters is belangrijk. Misschien zelfs juist nu wel. Clubs hebben het twee jaar ontzettend moeilijk gehad. De band met de coach en spelers van Heerenveen vanuit Face-Off is over het algemeen uitstekend. Het is zonde dat het Face-Off podium voor hen is weggehaald door de eigen organisatie. Als er één ding is dat wij altijd nastreven? IJshockey het podium geven dat de sport verdient. Met name de spelers en de coaches.

Wanneer kritische geluiden op deze manier gepareerd (boycot) worden is een gesprek overbodig. Je kunt het prima fundamenteel oneens zijn met elkaar of kritiek niet terecht vinden. Dat mag en houdt mensen scherp. En wanneer zelfreflectie leidt tot een herziening van inzicht kun je daarnaar handelen. Maar het ijshockey in Nederland (en België) is véél te klein voor schoolpleinopstootjes of een wedstrijdje ver plassen. Daar pas ik voor. Ik wens iedereen een hele fijne en spannende ontknoping van dit ijshockeyseizoen. Wie weet zien we elkaar in de volgende ijshockeyjaargang weer!

Ed Versteeve
Hoofdredacteur Face-Off

Previous Geleen verslaat zowel Leuven als Mechelen in druk weekend
Next Tilburg Trappers walsen over TecArt Black Dragons Erfurt heen