‘BeNe League mogelijk met zeven clubs van start’


ERA Renomar HYC BeNe League
Foto: Kurt Tops

Zondag 8 maart 2020 werden de laatste wedstrijden van de BeNe League gespeeld. De kwartfinales van de competitie zaten erop, de halve finales zouden het weekend erop gespeeld worden. Dat was het moment dat het Coronavirus de nieuwe realiteit werd voor onze ijshockeysport. Een pandemie waarvan we nu weten dat het einde nadert, of het voorlopige einde. Vooruitkijken dus. Hoe staat de BeNe League er nu, bijna vijftien maanden later, voor? Eén ding is duidelijk: het rommelt aan veel kanten. Dusdanig dat er een reëel scenario is waarbij er slechts zeven ploegen aan de start van de competitie verschijnen.

Devils Nijmegen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

BENE LEAGUE: NIJMEGEN EN HEERENVEEN?

Zoals bekend is Nijmegen afgelopen januari failliet verklaard door de fraudepraktijken van de toenmalige penningmeester. Daarop besloot Nijmegen een nieuwe stichting op te zetten, met als doel terugkeer naar de BeNe League bewerkstelligen. Het zal wellicht een wenkbrauw hebben doen fronsen, maar in het feit zelf doet Nijmegen niets verkeerd. Al decennia lang is er de mogelijkheid om na een faillissement een doorstart te maken op het hoogste niveau. Krankzinnig? Zeker. Maar voor die regelgeving is de bond verantwoordelijk. Zij hebben het decennia lang (oogluikend) toegestaan. Dat het nieuwe Nijmegen Wolves terug wil keren naar de BeNe League is te begrijpen. En ook altijd mogelijk geweest.

Nijmegen Wolves Logo
Artwork: Tom de Groot, copyright Nijmegen Wolves

UNIS Flyers Heerenveen dan. Zij hebben in november haar stichting ‘Stichting Eredivisie Friesland Flyers 2014’ laten ontbinden bij de Kamer van Koophandel. Technisch gezien kun je dan van een faillissement spreken. Ook zij willen uiteraard een doorstart maken op het hoogste niveau, de BeNe League. Verschil met Nijmegen is dat het achter de schermen opheffen van deze stichting in schril contrast staat met de logisch ophef rond het faillissement van de Devils.

DECENNIA LANG KON ALLES

Leg het menig sport maar uit. Failliet gaan en weer terugkeren op het hoogste niveau. Really? Ja. Bij ijshockey wel. Om welke reden dan ook, gingen er in het (recente) verleden ijshockey clubs failliet. Maar nagenoeg allemaal hebben ze te maken met een te grote broek aantrekken in verhouding tot de realiteit. Wegvallen van sponsors, niet terug kunnen vallen op jeugdwerking, veel te hoge salarissen aan (import)spelers en/of coaches. Zelden is er een club omgevallen, omdat de financiële huishouding netjes op orde was. Te veel afhanklijkheid van dunne lijntjes waarop gebalanceerd werd qua inkomsten. Die met het wegvallen ervan, of tegenvallende resultaten waardoor nodige inkomsten gemist werden, voor acute problemen zorgden.

UNIS Flyers Heerenveen Mechelen Golden Sharks
Foto Debra Schotanus, DS Photography

Maar geen nood: wie failliet ging als stichting of club, kon zo weer aansluiten op het hoogste niveau. Er is in het ijshockey geen sprake van een licentiesysteem of -commissie. Leden kregen toestemming om lid te worden van IJshockey Nederland (voorheen NIJB) en konden zo weer instromen onder een andere naam, onder een andere stichting. Het is alsof je als club de luier volpoept, vervangt en weer verder gaat met een lach op het gezicht.

HERVORMINGEN

Het wegvallen van Dordrecht, Den Bosch, en Eindhoven vanwege financiële problemen of tegenvallers had reden moeten zijn om het huidige systeem tegen het licht te moeten houden. Natuurlijk: er werden vanuit de BeNe League regels opgesteld voor doorstroom uit eigen jeugd, of het minderen van imports. Het afgelopen anderhalve Coronajaar, had een moment moeten zijn om alle procedures nog eens tegen het licht te houden en te gaan werken, samen met de clubs, aan een toekomstbestendige ijshockey sport.

ijshockey CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Dat is in het geval van de licenties niet tijdig gebeurd. En dus wilden Nijmegen en Heerenveen aanspraak maken op het recente verleden. Waarin zij toegang willen tot IJshockey Nederland via een lidmaatschap en vervolgens een licentie voor de BeNe League. Natuurlijk is een moment van invoering altijd een noodzakelijk en goed moment, omdat het de geloofwaardigheid van de sport en vooral de financiële kaders vast omlijst. Op initiatief van de clubs is gehamerd op zo’n systeem, dat er nu dan ook echt lijkt te komen. Inclusief sancties als niet aan de licentie-eisen tegemoet gekomen worden.

AFWIJZING NIJMEGEN

“Het bestuur van IJshockey Nederland heeft zich de afgelopen weken beraden op de aanvraag van Nijmegen en is tot de conclusie gekomen dat er op dit moment onvoldoende aanknopingspunten zijn om de nieuwe stichting toe te laten als lid bij IJshockey Nederland. Zo wordt er onder andere niet voldaan aan de noodzakelijke lijn “Ambitie vanuit stabiliteit”. Wat er met die ambitie bedoeld wordt, wordt niet toegelicht in het bericht van de bond. Op basis van een aanname zul je dan moeten denken aan financieel verantwoord beleid en een gezonde jeugdwerking.

Houkes Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

In Nijmegen kan men niet bogen op een heel grote jeugdafdeling, al heeft men daar wel een heel voorzichtig begin mee willen maken. En ongetwijfeld zal het presenteren van nieuwe aanwinsten als Bruijsten en Veres én het opnieuw presenteren van oud-Devils spelers de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Daar heeft Nijmegen het sentiment tegen met betrekking tot té grote uitgaven doen in de financiële huishouding. Als je dan Mitch Bruijsten als eerste presenteert, die recent nog bij Trappers speelde, dan snap ik het sentiment ‘daar gaan we weer’ of ‘niets geleerd zeker?’ wel van mensen.

HEERENVEEN WÉL LID

De Flyers uit Heerenveen kunnen wél rekenen op het lidmaatschap van de bond vanuit een nieuwe stichting. Dat betekent overigens niet dat de licentie voor de BeNe League in kannen en kruiken is. Die staat daar los van. Het terugtrekken van de Stichting Eredivisie Friesland Flyers 2014 zou, als je de intenties van het nieuwe licentiesysteem mag geloven, niet ontkomen aan één of meerdere sancties. Welke deze zouden zijn voor Heerenveen is vooralsnog niet bekend, evenmin als het definitieve toetreden tot de BeNe League.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: UNIS Flyers Facebook

Wat de Friezen wél hebben is een jeugdvereniging en -werking die op orde is. Eén van de vereisten voor het lidmaatschap, of de zogenoemde Ambitie vanuit stabiliteit’. Blijft staan dat de manier waarop men dit geruisloos af heeft willen handelen, richting collega-bestuurders niet heel sjiek de friemel te noemen is.

NIJMEGEN TER ZIELE?

Vanavond is er de Algemene Ledenvergadering van IJshockey Nederland. Daarin worden lidmaatschappen bekrachtigd. Dat die van Nijmegen is afgewezen lijkt het (voorlopige) einde te kunnen zijn van het ijshockey in de Keizerstad. De volgende ALV staat namelijk in december op de rol. Een volgend moment om lidmaatschappen toe te staan. De vraag is of Nijmegen daar op kan en wil wachten, gezien de ambities richting de BeNe League die dan al op stoom is geraakt. Ook Heerenveen is nog niet zeker van een licentie. Dus zou het zomaar kunnen dat er zeven teams aan de BeNe League (kunnen) gaan deelnemen.

Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Duidelijk is wel dat je Heerenveen en Nijmegen af lijkt te kunnen schrijven voor de volgende editie van de Ron Berteling Schaal. Afgaande op de ranking van de laatst gespeelde BeNe League is het niet ondenkbaar dat deze tussen CAIROX HIJS Hokij en Snackpoint Eaters Limburg gespeeld zal worden.

Hoe je het ook went of keert: alle perikelen zijn niet best voor het ijshockey. Ergens moet er een punt komen te staan, in plaats van een komma die al decennia lang is gedoogd. Licenties zijn een belangrijk instrument, financiële transparantie is belangrijk, maar zeker ook jeugdwerking. Maar nóg meer dan alles is eenduidig bestuur en beleid onmiskenbaar een sleutel voor het succes. Duidelijkheid is nodig en hard ook. En daar hebben we decennia lang, en ook met de huidige samenstelling van het deels nieuwe bestuur, veel te weinig van gezien.

 

Previous Tampa Bay sneakt langs Carolina en pakt 2-0 voorsprong
Next Montreal blijft op stoom, Colorado en Vegas bieden spektakel