Daniel Sprong is gestegen in de pikorde van coach Laviolette


Daniel Sprong

Face-Off zit al jaren kort op de ontwikkelingen rond Daniel Sprong. Tijd voor een terugblik op de prestaties van onze landgenoot in de Sprong Show. Een periode waarin Sprong niet alleen zijn kans pakte, maar ook steeg in de pikorde bij coach Laviolette. Waarom? Dat maakte de trade tussen Washington en Detroit van dinsdag duidelijk.

SPRONG NIET GETRADE, TWEE CONCURRENTEN WEL

Nadat Sprong zich zeven duels ‘mocht bewijzen’ tijdens de schorsing van Tom Wilson, bleef hij in de line-up staan toen Wilson terugkwam. Ook toen Lars Eller eraf lag en terugkwam, bleef hij staan. Niet de Nederlander, maar eerst Richard Panik en later Jakub Vrana werden eruit gehaald. Ok, de Amsterdammer keek één duel toe. Maar dat had een achterliggende reden.

PANIK IN PANIEK, VRANA KRIJGT ER VAN LANGS

Richard Panik zag de bui steeds meer hangen met de naderende trade deadline. En wie Peter Laviolette hoorde praten over Jakub Vrana en de reden waarom hij hem ernaast had gezet? Wist ook dat hij wel eens het haasje zou kunnen zijn. De coach was snoeihard in zijn oordeel.

Het aanzien van Sprong steeg met de week. En alhoewel de Nederlander misschien niet een goal stretch had als twee weken geleden, is er geen moment twijfel geweest bij de Caps. Om nog maar te zwijgen van de achterban. De supporters omarmden Sprong steeds meer in Washington, zagen zijn spel verbeteren en de speeltijd toenemen.

TWEEDE LIJN

De afgelopen duels speelde hij op de tweede lijn met Conor Sheary en Lars Eller. In het duel met Boston Bruins (8-1 winst) bleek andermaal dat de Nederlander zich lekker voelt in the District. De mooiste ’team goal’ van de avond was de tic-tac-toe goal waar Sprong zijn snelheid liet zien. En vanuit het verdedigingsvak kwam. Een mooi voorbeeld dat zijn end-to-end game steeds meer verbetert.

Als we naar dit seizoen kijken tot nu toe? Washington speelde 42 wedstrijden. Sprong speelde in 30 duels mee. Dat is dus 71% van alle duels. Zijn gemiddelde ijstijd was 11:10 minuten. De laatste zeven duels stond hij gemiddeld bijna 14 minuten per duel erop.  Zo hoog zat onze landgenoot nog niet eerder. De Nederlander noteerde zeven goals, zes assists, goed voor dertien punten. Zijn +/- rating staat op +7. Komende nacht staat hij nagenoeg zeker weer op het ijs tegen Philadelphia.

Daniel Sprong

Sprong weet dat hij niet kan verslappen, want de concurrentie is moordend. Ook met het aantrekken van de Oostenrijkse veteraan Michael Raffl heeft hij er weer een concurrent bij. Maar hij kan wel mooi zeggen dat hij twee van zijn concurrenten van het ijs heeft gespeeld. Letterlijk van het ijs. Zij vertrekken naar Detroit, terwijl Sprong in de Capital One Arena blijft. De Amsterdammer heeft ook nog eens zijn leeftijd mee met (net) 24 jaar. En dat heet plat gezegd ‘stijgen in de pikorde.’

 

Previous Top-9 NHL binnen zes punten van elkaar
Next Sprong en Washington winnen opnieuw, Nashville sloopt Tampa Bay