Lokomotiv Yaroslavl; het vliegtuigongeluk dat de ijshockeywereld schokte


Lokomotiv Yaroslavl KHL

7 september; het is een datum die inktzwart in de ijshockeygeschiedenis gebrand staat. Het is de dag dat de complete ploeg van Lokomotiv Yaroslavl verongelukt in 2011. Het vliegtuig van de ploeg stort direct na het opstijgen neer.

DUEL TEGEN MINSK

Lokomotiv stapt in het vliegtuig om voor het uitduel in de KHL tegen Dinamo Minsk. Direct na de start gaat het gruwelijk mis en slaat het JAK-42 toestel tegen de grond. Winger Alexander Galimov overleeft in eerste instantie de crash. Maar hij overlijdt vijf dagen later aan zijn zeer ernstige verwondingen.

Lokomotiv Yaroslavl KHL

ENIGE OVERLEVENDE

Crewmember Alaxander Sizov overleeft wonder boven wonder als enige deze tragedie. “Bij het opstijgen wist ik eigenlijk direct dat het foute boel was. Het vliegtuig maakte niet voldoende hoogte. Ik weet nog dat ik keihard geraakt ben door spullen, maar daarna werd alles wazig en leef je in een roes. Je bent alleen bezig om te overleven, maar je weet dondersgoed dat er heel veel doden zijn. Ik heb nog geprobeerd om een collega te redden van een stuk vliegtuig dat in brand stond, maar dat was al te laat.” zo sprak Sizov een maand na de ramp.

De Ploeg

Door de ramp werden veel ploegen geraakt. Het hardst natuurlijk Lokomotiv, maar veel spelers waren bijvoorbeeld ook in de NHL actief geweest. En zo hebben veel spelers, coaches, begeleiders en fans allemaal wel iemand aan boord van het ramptoestel, die zij hebben zien spelen, of als teamgenoot kende.

De complete lijst van spelers en begeleiders van Lokomotiv Yaroslavl die omkwamen bij de ramp:

 • Vitaly Anikeyenko
 • Yury Bakhvalov
 • Aleksandr Belyayev
 • Mikhail Balandin
 • Aleksandr Vasyunov
 • Josef Vasicek
 • Aleksandr Vyukhin
 • Aleksandr Galimov
 • Robert Dietrich
 • Pavol Demitra
 • Andrei Zimin
 • Marat Kalimulin
 • Aleksandr Karpovtsev
 • Aleksandr Kalyanin
 • Andrei Kiryukhin
 • Nikita Klyukin
 • Igor Korolyov
 • Nikolai Krivonosov
 • Yevgeny Kunnov
 • Vyacheslav Kuznetsov
 • Stefan Liv
 • Jan Marek
 • Brad McCrimmon
 • Sergey Ostapchuk
 • Vladimir Piskunov
 • Karel Rachunek
 • Evgeny Sidorov
 • Karlis Skrastins
 • Ruslan Saley
 • Pavel Snurnitsyn
 • Daniil Sobchenko
 • Ivan Tkachenko
 • Pavel Trakhanov
 • Igor Urychev
 • Gennady Churilov
 • Maksim Shuvalov
 • Artyom Yarchuk

Lokomotiv Yaroslavl KHL

7 september 2011; de dag dat het internationale ijshockey in shock raakt en een topteam verliest.

#RIPLokomotiv

Previous Klingberg loodst Dallas langs Vegas in 1-0 zege
Next Nieuwe website BeNe League is live