Zoetermeer Panters blijft in BeNe League, Trappers nog in beraad


Zoetermeer Panters Tilburg Trappers
Foto: Robert Bos

Het rustige ‘naseizoen’ in het ijshockey, kreeg op woensdagavond een golf van verontwaardiging over zich heen. Op de Facebookpagina van het Eerste Divisie team van Smoke Eaters Geleen (hier te vinden) werd menig ijshockeyliefhebber verrast met de mededeling dat zowel Zoetermeer Panters als Tilburg Trappers Toekomstteam uit de BeNe League stappen en naar de Eerste Divisie afzakten. Voor de duidelijkheid: Smoke Eaters is onderdeel van de VJB en niet van de STEL (Stichting Topsport Eaters Limburg), waar Microz Eaters onder valt.

ZOETERMEER PANTERS: ‘VOLLEDIG ONJUIST’

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

In de openingsalinea van het stuk schrijft de auteur over het ijshockey in de Eerste Divisie. “Voor de clubs op de lagere niveaus is het logischerwijs bijna ondoenlijk om tot de eredivisie toe te treden. Sterker nog. Er denken steeds meer ploegen uit de BeNe Liga aan deelname aan de eerste divisie. Voor komend seizoen hebben bijvoorbeeld Zoetermeer en Tilburg besloten eerste divisie te gaan spelen. In Belgié nam Phantoms Antwerp een zelfde beslissing.”

Navraag leerde dat Zoetermeer Panters ‘gewoon’ in de BeNe League aansluit komend seizoen. “Er is op een aantal vlakken best wat onvrede geweest, maar we zijn nog steeds enthousiast over de BeNe League. Wij blijven dan ook gewoon aan boord van deze competitie. Het bericht is volledig onjuist.” verwijst Hans Toonen, voorzitter van de Panters, het verhaal naar het rijk der fabelen.

TRAPPERS NOG IN BERAAD

Trappers Toekomstteam
Foto: Robert Bos

Het toekomstteam van Tilburg Trappers is nog in beraad over deelname in de BeNe League, de competitie die in Tilburg wordt gezien als opstapje naar de Oberliga. René de Hondt reageert namens de Brabanders op de uitlatingen. “We zijn voornemens om BeNe League te gaan spelen met het Toekomstteam. Maar we kijken ook naar de optie om aan te sluiten bij de Eerste Divisie. Daarover is overigens nog geen beslissing genomen. Die denken wij op zeer korte termijn wel te nemen overigens.”

ANTWERP PHANTOMS: ‘WIJ KOMEN TERUG’

Antwerp Phantoms
Foto: Kurt Tops

Antwerp Phantoms doet voor komend seizoen een stap terug richting de Eerste Divisie in België. De ploeg uit Deurne wil het seizoen aangrijpen om de jeugdige spelers meer smoel te geven. “Dit is een weloverwogen beslissing,” stelt coach Gert Peeters. “Met te starten in Divisie 1, maken we evenwel reeds een keuze voor de toekomst om terug aansluiting te vinden met de grensoverschrijdende competitie. We gaan nog meer inzetten op de jeugd. Ik merkte dat de U19-spelers die dit jaar hun debuut maakten in de BeNeLiga niet evolueren zoals het hoort afgaand op hun potentieel.”

De Belgische ploeg heeft echter alle pijlen gericht op een (snelle) terugkeer naar de BeNe League. “Wanneer het nieuwe ijsbanencomplex er staat (aanvang seizoen 2021/2022), hopen we terug de stap te kunnen zetten”, aldus voorzitter Jan Pasmans. “In 2022 vieren we als club trouwens ons 50-jarig jubileum, dat zou dan ook een mooie terugkeer zijn.”

POSITIEF OVER DE BENE LEAGUE

Recent is er vanuit IJshockey Nederland overleg geweest met de Nederlandse deelnemers aan de BeNe League. “In dat overleg is naar voren gekomen dat iedereen nog steeds overwegend positief is over deze gezamenlijke competitie.” laat Danny Micola weten.

IN DE BASIS GOED

BeNe League Logo

In de BeNe League als geheel is nog veel te winnen, maar in de basis is de competitie op orde. Mede, of misschien vooral, door de deelnemende teams hebben de toeschouwers de afgelopen seizoenen een spannende strijd gezien. Waar eerst sprake was van een top-3, is er nu sprake van een top 6-7, met kort daarachter ploegen die zich ook doorontwikkelen. Wie herinnert zich de play-offs van de afgelopen twee seizoenen niet, waarin de strijd tussen Nijmegen en Geleen en de serie tussen Herentals en Geleen om je vingers bij af te likken waren? Of het afgelopen seizoen, waarin de mannen uit Leuven elke topploeg het vuur aan de schenen legde? En waarin de underdogs de favorieten versloegen? Het geeft eens te meer aan dat de league zeker bestaansrecht heeft.

Previous Transfer Talk: Mike Santaguida Bulldogs Luik
Next Zoë Barbier komend seizoen naar Malmö Redhawks