Nijmegen en Den Haag halve finalist, Leuven dwingt derde duel af tegen Herentals


Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto: Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Drie duels op de zondag in de play-offs van de BeNe League. Select 4-u Devils Nijmegen klopte voor de tweede maal de Bulldogs uit Luik, CAIROX HIJS Hokij pakte de tweede zege in Geleen en Chiefs Leuven dwong op knappe wijze een derde duel af tegen Herentals.

SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN – LUIK BULLDOGS 6-2
SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN WINT SERIE MET 2-0

Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

De Bulldogs uit Luik vochten voor de laatste kans in het Triavium in Nijmegen om de serie terug naar Luik te trekken. In de openingsfase zetten de Walen die missie kracht bij en drongen de Devils terug. Maar als een ‘Deviltje uit een doosje’ sloegen de Nijmegenaren ook in dit duel snel toe. In Luik waren het vier treffers, gisteren waren het er drie. Jurryt Smid opende de score na een knappe actie vanaf de linkerkant met een backhand, 90 tellen later was het opnieuw de verdediger die op de power play hard uithaalde voor de 2-0. Twintig tellen na de tweede goal tikte Wessel Copier de derde treffer binnen. Drie goals in twee minuten: stand 3-0 voor Nijmegen. Luik speelde opnieuw niet slecht en kreeg loon naar werken. Bryan ‘Kolo’ loste een schot op de paal, Jordan Paulus reageerde ‘mid-air’ attent. De captain van Luik was vlak daarna onfortuinlijk, toen hij het ijzerwerk teisterde naast Mollen.

Tekst gaat verder onder de foto

Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto: Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

In periode twee voerden de bezoekers de druk op en vroeg in het middenstuk kwamen zij dichterbij. Alexandre Bremer wist een strak wrist shot tegen de touwen de leggen. Kansen waren er opnieuw genoeg voor de Walen, maar Nijmegen-goalie Deniz Mollen keepte een berenpartij. Aan de andere kant was Tom Prodi ook alert op de inzetten van Nijmeegse zijde. Levi Houkes mikte ook nog eens snoeihard op de paal. Vlak voor de pauze pakte Jessyko Bernard een straf en mocht Nijmegen met een man meer aan periode drie starten.

Tekst gaat verder onder de foto

Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto: Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Dat voordeel benutte Devils volledig: Nick de Jong klopte Prodi na 32 tellen voor een 4-2 stand. Luik kwam, maar vond keer op keer Mollen op zijn pad. Ook Nijmegen kreeg kansen, maar benutte deze niet. Jeffrey Melissant deelde in de 57e minuut de K.O. uit. Na een prachtige individuele actie, schoot hij laag raak. Daarna werd aan beide zijden een goal afgekeurd, waarna Luik de emoties liet gaan in de vorm van straffen pakken. Jan Jarabek knalde ‘op zijn Jarabeks’ de 6-2 eindstand binnen met een slap shot. Nijmegen kan zich opmaken voor de halve finale tegen Heerenveen, de Bulldogs werden voor het eerst uitgeschakeld in de eerste ronde.

Tekst gaat verder onder de interviews

MICROZ EATERS LIMBURG – CAIROX HIJS HOKIJ 4-5
CAIROX HIJS HOKIJ WINT SERIE MET 2-0

Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Beide teams begonnen sterk aan de wedstrijd. Na 53 seconden spelen, krijgt Mitch Koumans een penalty voor hooking en kan Den Haag de eerste treffer scoren. Joey Oosterveld legt de puck klaar en Levi Boer werkt hem tegen het net. Vier minuten later ruikt Geleen zijn kans op de gelijkmaker en kan Lars Van Sloun de de 1-1- scoren op aangeven van Vadim Gyesbreghs en Yoren De Smet. We gaan de eerste keer rusten bij een gelijke stand 1-1.

Tekst gaat verder onder de foto

Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

De Eaters willen, en weten, dat het moet komen deze komende 40 minuten. Den Haag beginnen sterk aan de tweede periode en vijf minuten ver wordt Rowan Delil verslagen door Alan Van Bentem op assist van Justin Evers en Stace Van Bentem. HIJS voert de druk op en dat voelen ze in Limburg. Mordy Munichman pakt een penalty voor tripping en daar profiteert Zach Doerring van. Die zet de 1-3 op het bord. Geleen moet nu aan de bak en dat doen ze ook. Als antwoord op de derde goal van Den Haag, verschalken Marco Postma en Yan Turcotte de verdediging van de bezoekers en scoren de 2-3.

Tekst gaat verder onder de foto

Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

De Limburgers geven niet op, schaatsen hard, spelen snel, wat ook resulteert in fouten, Passes die slordig worden gegeven, of die niet of slecht worden aangenomen. Eaters laat redelijk wat kansen laten liggen door het ontbrekende samenspel. Toch weten Lars Van Sloun en Tom Marx nog een keer door de verdediging van Den Haag te breken en kan Yoren De Smet de 3-3 scoren voor de tweede dweilpauze.

Tekst gaat verder onder de foto

Microz Eaters Limburg CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

In de laatste 20 minuten moet het gebeuren voor beide teams. Ze komen verbeten en geconcentreerd weer op het ijs. In minuut 42 kan Den Haag toch weer Delil en de verdedigers verslaan met de 3-4. Mike van Oeveren kan langs de bank om de goal te vieren op assist van Marco Bommezijn. Wat niemand meer verwacht, gebeurt toch. Vadim Gyesbreghs en Tom Marx werken samen en Yoren De Smet scoort zijn tweede goal van de avond: 4-4. Euforie in het Limburgse supportersvak! Met nog twaalf minuten op de teller kan alles nog. Eaters en HIJS schaatsen zich de ziel uit het lijf. Maar dan gaat Geleen gruwelijk in de fout. Eaters-goalie Rowan Delil komt uit zijn goal, schaatst achterom om de puck terug te spelen naar zijn medespeler, maar schat de snelheid van de Haagse spelers verkeerd in. Door alle tumult om de puck, is de goalie te laat terug in de goal. Levi Boer en Marco Bommezijn maken hier gebruik van en scoren de goal die Den Haag naar de halve finales brengt van de BeNe League.

Euforie ten top bij Den Haag, einde seizoen voor Geleen. Den Haag ontmoet de winnaar van de serie tussen Herentals en Leuven. In Geleen is er heel veel stof tot nadenken na een zeer matig seizoen, waarin de torenhoge verwachtingen totaal niet werden waargemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Microz Eaters Limburg
Foto: Jan Hofstede

ERA RENOMAR HYC – CHIEFS LEUVEN 2-3 OT
STAND IN DE SERIE: 1-1

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Wedstrijd twee van deze kwartfinale tussen Chiefs Leuven en HYC Herentals. In de eerste wedstrijd won een overtuigend HYC Herentals met 0-6 in Leuven. Het was dus een wedstrijd waar Chiefs Leuven anders en beter voor de dag moesten komen. Waar ze moesten winnen om een derde wedstrijd af te dwingen en in de competitie te blijven.

In de eerste periode viel vooral op dat HYC Herentals traag begon. Heel anders dan in die eerste wedstrijd van deze kwartfinale. Beide teams tastten elkaar af zonder veel dreiging aan beide doelen. Na twaalf minuten kon Boris Kolyashnikov de 0-1 score laten aantekenen. De eerste power play kwam er na dik een kwartier voor HYC Herentals. Ze sprongen er slordig mee om met onnauwkeurige passen en weinig geïnspireerde aanvallen. Een beetje tekenend voor die eerste periode van de thuisploeg. Zo eindigde het eerste deel met een 0-1 voorsprong voor de ploeg uit Leuven.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

De tweede periode begon en er stond een energieker HYC Herentals op het ijs. De Leuvense goalie Ryan Malinowski had onmiddellijk meer werk. Een vlijmscherpe counter na vier minuten werd fraai uitgespeeld en afgerond en bracht het scorebord op 1-1. Een doelpunt van Robert Lepine na een assist van Jordy Van Dyck. Chiefs Leuven wilde duidelijk wel, maar de aanval was weinig georganiseerd en steeds stond daar Kevin Van Looveren om HYC recht te houden. Beide teams gingen nadrukkelijker op zoek naar een tweede treffer maar de verdedigingen van beide ploegen stonden ook sterk te spelen. Plots vond Mitch Morgan een klein beetje ruimte om snel uit te breken in zijn bekende stijl. Hij bediende Nathan Pancel die Malinowski geen kans gaf en de 2-1 voor HYC Herentals optekende. Op het einde van die tweede periode werd een speler te veel bij Chiefs Leuven opgetekend.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Daarom startte de derde periode met een power play voor HYC Herentals. Maar, net zoals bij alle andere overtal situaties, werd deze ook nu weer niet uitgebuit. Leuven ging op zoek naar de gelijkmaker, maar het was HYC Herentals dat daardoor de kansen kreeg en meer en meer druk op Chief Leuven kon leggen. Het was de Leuvense goalie Ryan Malinowski die zijn ploeg recht hield met ijzersterke reddingen. In de twaalfde minuut dan toch een schot van Chiefs Leuven. Het was Dean Thurura wiens poging afgeweken werd door Alec James waardoor Kevin Van Looveren verrast werd en de puk in de netten lag. De score stond terug gelijk op 2-2. Nu ging het terug op en neer met kansen voor beide teams. Het bleef bijzonder spannend tot op het einde van de wedstrijd, maar gescoord werd er niet meer. Overtime dus. Toch onverwacht na de eerste wedstrijd in deze kwartfinale, omdat het team uit Herentals toen zoveel overwicht had vertoond. Razend spannend.

Ryan Malinowski Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

HYC Herentals zag zijn kans en dreef de druk op, maar toen pikte Adam Logozzo de puck op en ging helemaal alleen op doel af. De Leuvense spelers schaatste rond het doel en scoorde het winnende doelpunt. Wat Chiefs Leuven lukte in het reguliere seizoen, namelijk HYC Herentals in eigen huis verslaan, lukte hen vandaag opnieuw (in overtime). Daardoor dwingen ze een beslissende derde partij af. Ze hebben er enorm hard voor gewerkt en mogen hun goalie zeker bedanken. Op naar die volgende, beslissende ontmoeting tussen deze twee Belgische clubs. Puck drop dinsdag 10 maart om 20:30 uur.

Previous Devils winnen 'Battle of the Hudson', Lightning en Bruins scoren 99 strafminuten
Next Pittsburgh verliest door rookie en veteraan, wildcard race naar hoogtepunt