Ruime uitzeges Nijmegen en Herentals, Heerenveen is halve finalist


Luik Bulldogs Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Bulldogs de Liège Ice Hockey Photography

Drie duels op de zaterdagavond in de play-offs voor de BeNe League. Twee keer een game 1 en het tweede duel tussen Heerenveen en Mechelen. Nijmegen en Herentals begonnen uitstekend en pakte met ruime zeges een 1-0 voorsprong, terwijl Heerenveen flink aan de bak moest, maar zich halve finalist mag noemen.

LUIK BULLDOGS – SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN 1-6

De Devils uit Nijmegen kwamen met een goed gevoel naar het Médiacité toe. De Bulldogs kenden de opgave: Nijmegen verslaan zou geen gemakkelijk werk worden.

Luik en Nijmegen openden lekker en legden een mooie pot ijshockey op het ijs. Beide ploegen kregen hun kansjes na de inleidende beschietingen, maar gescoord werd er niet. Devils sloeg echter genadeloos toe in een tijdspanne van 240 seconden. Nadat Harley Verkroost op de power play de score had geopend in minuut dertien, vonden ook Branden Eden, Jurryt Smid en Luke Zwartbol het net achter Tom Prodi. Met een flits en een donder stond er 0-4 op het bord in Luik.

Luik Bulldogs Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Bulldogs de Liège Ice Hockey Photography

Alhoewel de score anders doet vermoeden, bleef het een gelijkopgaande strijd tussen twee teams die er echt vol voor gingen. Waar Nijmegen wel kon afdrukken, liepen de Luikse aanvallen stuk op een prima spelende Deniz Mollen. Rond het half uur kwamen de Bulldogs, overigens terecht, op het scorebord. Bryan Kolodziejczyk rondde af op aangeven van Michael Distate. Heet startsein voor een comeback van de Walen, werd door Nijmegen op een belangrijk moment in de kiem gesmoord. Een minuut voor de tweede dweil haalde Oliver Pataky de trekker opnieuw over.

Luik Bulldogs Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Bulldogs de Liège Ice Hockey Photography

Met 1-5 werd periode drie aangevangen. Luik probeerde het zeer zeker wel, maar geraakte niet voorbij goalie Mollen. De tijd verstreek in het voordeel van de bezoekers. In de 53 minuut zette Nick de Jong de 1-6 eindstand op het bord. Een knappe zege van Nijmegen, die met een 1-0 voorsprong vanmiddag gaan proberen om de halve finale zeker te stellen. De Bulldogs zullen echter alles op alles zetten, om niet voor het eerste in ronde één uitgeschakeld te worden.

CHIEFS LEUVEN – ERA RENOMAR HYC 0-6

De Chiefs uit Leuven keken reikhalzend uit naar de serie tegen ERA Renomar HYC. In de wetenschap dat de Pietermannen twee maal zegevierden, wilde men het eerste duel naar de hand zetten. 60 minuten ijshockey leverden een totaal ander beeld op: Herentals gaf op niet mis te verstane wijze een signaal af: 0-6.

Chiefs opende aardig, maar het was Herentals dat na vier minuten spelen op 0-1 kwam. Preston Shupe was de schutter van dienst. Ook na de treffer bleef het duel redelijk gelijkopgaand, maar zowel Kevin van Looveren als Ryan Malinowski stonden hun mannetje. Van die laatste was het nog even de vraag of hij aan zou treden, nadat hij in Deurne was uitgevallen, maar ‘Mali’ was present.

Chiefs Leuven ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

In het middenstuk nam Herentals langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. Met Ben Boute op de bank voor interference, liet de power play unit van de bezoekers van zich horen. Opnieuw Shupe was de gevierde man. Vier minuten later maakte de Canadees zijn hattrick compleet en stond er 0-3 op de borden in Leuven.

Chiefs Leuven ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

Na de laatste dweilpauze werd een eventuele comeback van Leuven direct de kop ingedrukt door HYC. Opnieuw kon de nummer 64 van Herentals een goal op zijn naam zetten. Met vier goals van Shupe stond er 0-4 op de bordjes na 42 minuten. Leuven werkte hard, kreeg power play mogelijkheden, maar kon deze niet benutten. Het zat er geen moment in voor Leuven en tien minuten voor tijd viel definitief het doek voor de thuisploeg. Ben Vercammen en Mitch Morgan bezegelden met hun treffers het lot van de Chiefs. Van Looveren pakte zijn shutout en met een duidelijke 0-6, kwam er 1-0 in de serie voor Herentals op de borden.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-5

Zaterdagavond stond de tweede wedstrijd van de kwartfinale tussen Mechelen Golden Sharks en Unis Flyers Heerenveen op het programma. Nadat UNIS Flyers de eerste wedstrijd met 8-1 overtuigend wist te winnen, leek de tweede wedstrijd een formaliteit. Leek, want dat werd het verre van.

De thuisploeg begon met Mike Gysbrechts op goal en Martijn Oosterwijk verdedigde opnieuw de goal van de Flyers. Mede door de uitblinkende goalie van de thuisploeg bleef het lang 0-0 ondanks dat de bezoekers meermaals het aluminium wisten te raken. Aan de andere kant doken de Sharks een aantal maal gevaarlijk voor het Friese doel op, maar Flyers kon rekenen op een sterk keepende Oosterwijk. Het zal velen verbaasd hebben, maar na 40 minuten ijshockey stond er 0-0 op het scorebord.

Pas in de derde periode werd er gescoord. De Golden Sharks kwamen verrassend op 1-0 door een doelpunt van Stef Vermeulen in de 43e minuut. Ondanks het aandringen van de Flyers hing een  verrassing voor de sterk spelende Golden Sharks in de lucht. Zeker nadat Mike Robinson een geweldige kans kreeg om Mechelen op 2-0 te zetten. Hij zag Martijn Oosterwijk zijn inzet keren op de break away.

Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

Met Timo Dewin op de bank voor tripping, werd het in de 46e minuut 1-1 door Lars Den Edel. Nog geen negentig seconden later bracht Adam Bezak Heerenveen op voorsprong, met een mooi wrap-around goal. Na deze treffer was het verzet van Mechelen gebroken en liep Heerenveen uiteindelijk uit naar  1-5. Ronald Wurm, Trevor Petersen en Jasper Nordemann tekenden voor de treffers.

UNIS Flyers Heerenveen is daarmee de eerste halve finalist en ontmoet de winnaar van de serie tussen Luik en Nijmegen. Voor Mechelen zit het seizoen erop, een seizoen waarin de Belgen tevreden terug kunnen kijken met het behalen van de play-offs.

Previous Blues streak gestopt op acht door Devils, Toronto weer onderuit
Next Devils winnen 'Battle of the Hudson', Lightning en Bruins scoren 99 strafminuten