Heerenveen landskampioen na explosieve finale tegen Den Haag


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: UNIS Flyers Facebook

Zondagmiddag speelden de twee beste Nederlandse teams van dit seizoen in het uitverkochte Thialf in Heerenveen om de landstitel. In eigen huis ontving nummer één Unis Flyers Heerenveen, nummer twee CAIROX HIJS Hokij. Dat het ergens om ging merkten de toeschouwers al voordat de puck op het ijs kletterde. Het leverde 60 minuten explosief ijshockey op, waarbij de Friezen de tweede hoofdprijs van het seizoen mochten bijschrijven.

Om half vier begon de wedstrijd, en het duurde niet lang voor de wedstrijd tot leven kwam, binnen twee minuten werden de eerste straffen al uitgedeeld. Donny van Musscher en Juha Kiilholma raakten met elkaar in de clinch en dat leverde voor beide heethoofden een double minor op. Niet lang daarna kon Heerenveen aanvaller Lars Den Edel al gaan douchen na een game misconduct penalty. Na een cross check van Den Edel, kreeg hij het aan de stok met Joey Oosterveld die daar een 4+10 roughing penalty aan overhield. In de elfde minuut kreeg Thomas Roosendaal een 2+10 penalty. Er werd ook nog gespeeld overigens.  Flyers kwam op de power play te staan, maar de puck lag aan de andere kant in het net. Na verlies van de puck in het aanvalsvak kon Stace van Benthem alleen op Flyers goalie Martijn Oosterwijk af schaatsen. Hij werkte keurig hoog af en zette Den Haag met een man minder op het ijs op een 0-1 voorsprong. Op dat moment zeker niet onterecht gezien de verhoudingen op het veld. Beide teams kregen wat kansen, maar echt veel waren het er niet in het eerste deel. Met een kleine twee minuten te gaan werd het 1-1. Trevor Petersen reageerde het meest alert op afgeslagen schot van Juha  Kiilholma. Beide teams konden met de gelijke stand een beetje afkoelen na een oververhitte eerste periode.

DEN HAAG NEEMT INITIATIEF

De tweede periode begon goed voor de mannen van coach Chris Eimers, Donny van Musscher wist 27 seconden na het begin van de tweede periode Den Haag opnieuw op voorsprong te schieten. Een op het oog ongevaarlijk schot wist Oosterwijk te verrassen die de puck onder zijn arm het net in zag vliegen. Ondank een aantal goede kansen van de Flyers bleef Den Haag de bovenliggende partij en kreeg in de 37e minuut een uitgelezen kans om de voorsprong verder uit te bouwen. Nadat Justin Evers onreglementair werd afgestopt voor de goal, kreeg hij een penaltyshot die Martijn Oosterwijk knap wist te keren. de teams gingen met de 1-2 voorsprong van Den Haag de derde periode in.

STERK FLYERS GRIJPT DE MACHT

Heerenveen moest in periode drie uit een ander vaatje tappen en dat deed het. Thialf ontplofte in de derde minuut van de derde periode, nadat wederom Trevor Petersen zijn tweede power play goal van de wedstrijd maakte op individuele klasse. Na een rush wist hij met een backhandschot de teams op gelijke hoogte te schieten. Heerenveen werd sterker, en vijf minuten later schoot Marc Nijland met een geplaatst schot , de puck hoog in het doel van Den Haag. De 3-2 betekende een ferme tik op de kin van Den Haag. Ook na deze voorsprong, bleef Heerenveen druk houden op de Haagse defensie, maar wist Brett Magnus zijn doel leeg te houden. In de slotfase haalde Chris Eimers de prima spelende goalie Magnus naar de kant voor een extra aanvaller. Nadat Trevor Hunt de puck wist te veroveren, schoot hij Heerenveen naar de 4-2 eindstand. Mike Nason wist met zich zijn Unis Flyers in de derde periode onder de druk van het sterk spelende Den Haag uit te spelen. Het pakte verdiend de landstitel in Nederland.

INTERVIEWS EN SAMENVATTING

Na afloop van het duel spraken wij met Jasper KickMartijn Oosterwijk, Chris Eimers en Adam Bézak. Ook de samenvatting van het duel, vanuit de collega’s van vpn.tv kun je nog eens terugkijken

Previous Tilburg Trappers klopt EXA Icefighters Leipzig met 7-2
Next Philadelphia de sterkste in 'Broadway versus Broad Street' battle