Leuven dompelt Geleen in rouw, ongekend spannende strijd om plaats twee


Chiefs Leuven

Vier lekkere duels in de slotfase van de BeNe League. Daarin wonnen Den Haag, Luik en Herentals allen om de hoop op plaats twee vast te houden en deelde Leuven een tik op de kin uit aan Geleen, door in Limburg te winnen.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – CAIROX HIJS HOKIJ 2-3

Koploper UNIS Flyers Heerenveen ontving HIJS Hokij Den Haag dat nog volop voor de tweede plaats knokt met Herentals en Luik om plaats twee. Beide concurrenten verloren in Thialf, HIJS wist dat het de Friezen in eigen huis al, in overtime, geklopt had.

Een vroege straf voor Donny van Musscher, leverde direct een treffer op voor de thuisploeg. Goalie Magnus moest lossen op een inzet van Trevor Petersen en Brent Janssen was er als snelste bij om binnen te werken. Vier minuutjes later was het duel in evenwicht. Stef Overweg vuurde van de blauwe lijn en Martijn Oosterwijk moest het antwoord schuldig blijven. Het duel ontspon zich zoals verwacht: twee teams die elkaar door en door kennen en een boeiend gevecht afleverde.

UNIS Flyers Heerenveen CAIROX HIJS Hokij

Den Haag greep het initiatief aan het einde van de eerste periode. Een inzet van Stijn Knoop werd door Mike van Oeveren van richting veranderd. 1-2 ruststand in Thialf bij de eerste dweil.

De bezoekers draaiden de duimschroeven aan in het middenstuk en kregen via Stijn Knoop de beloning voor het overwicht. Een knappe inzet van afstand verdween voor de derde keer tegen de touwen. Dat er altijd op scherpst van de snede wordt gespeeld tussen beide teams is bekend. Na een duel tussen Thomas Roosendaal en Juha Kiilholma, ontbrandde het vuurtje. Trevor Hunt kwam verhaal halen bij de Haagse Viking, waarna beide kemphanen met 4+10 en 6+10 mochten toekijken. Opvallend: Hunt was in eerste intstantie al op weg naar de kleedkamers. In de score veranderde niets meer voor de tweede pauze.

In het slotstuk brak Kiilholma het duel opnieuw open. Nadat Den Haag een time-out had gehad, won de Fin de Face-Off en schoot raak. De toeschouwers gingen er eens goed voor zitten in het laatste kwartier, maar in de stand veranderde niets meer. Drie zeer welkome punten voor HIJS, dat voor de tweede maal de zege pakte tegen Heerenveen

Golden Sharks Mechelen – Bulldogs de Liège 1-3

Met een ruime zege tegen Zoetermeer Panters denk je dat Golden Sharks Mechelen de perfecte opwarming had voor de komst van de Luik Bulldogs amper 24 uur later. Met die zege op vrijdagavond namen ze de achtste plaats in het klassement in en speelden ze zich in de play-off plaatsen. Dan denk je dat je klaar bent voor de komst van de nummer vier in de stand. Maar Luik Bulldogs is een taaie klant die niet naar Mechelen afzakte om zich zo maar gewonnen te geven.

Mechelen Golden Sharks Bulldogs Luik

De eerste periode toonde onmiddellijk dat dit een heel andere wedstrijd zou worden voor Golden Sharks Mechelen vergeleken met de partij in Zoetermeer. Vandaag was Luik Bulldogs bij de les en hielden ze de Mechelse sterkhouders Mike Robinson en Kevin Miller goed in toom. In die eerste periode was het wachten tot de laatste minuut voor een doelpunt. Brett Oliphant opende de score voor Luik Bulldogs, op aangeven van Maxime Pellegrims.

De tweede periode bracht meer doelpunten. Onmiddellijk na de pauze verdubbelde Bryan Kolodziejczyk de score voor de Bulldogs na mooi werk van Alexandre Bremer en Bryan Henry. Het bleef echter spannend want Elia Urlings scoorde een minuut later voor de thuisploeg, na een assist van Kenneth Pittoors. Ook periode twee trokken Luik naar zich toe, door te scoren in de vijftiende minuut. Opnieuw was het Kolodziejczyk die de puck tegen de netten knalde en opnieuw op aangeven van het duo Bremer-Henry.

Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

In periode drie kon geen van beide teams nog scoren. Beide teams stonden sterk te verdedigen. Beide goalies leverden een sterke prestatie af. Dat betekende dat de score niet meer veranderde.

Zo bleef het wel een spannende wedstrijd tot op het einde maar ging de winst naar Luik. De recente vormcurve en de stand in het klassement bleven vandaag zo gerespecteerd. Mechelen Golden Sharks kon niet verder bouwen op die ruime overwinning een dag eerder, maar blijft door resultaten elders nog wel op positie acht en dus in de play-off plaatsen.

Microz Eaters Limburg Geleen – Chiefs Leuven 3-4

Carnaval alom in Limburg, er zijn veel kleurrijke figuren in het publiek en carnavalsmuziek schalt uit de boxen. De Eaters zijn er klaar voor en willen het verlies van gisteren goedmaken. Beide ploegen gaan voor de winst met de play-offs voor de deur.

Er werd een stevige pot ijshockey gespeeld en dat loonde, de Leuvenaars kwamen 0-1 voor in de zesde minuut in een powerplay situatie waarin Dean Thurura het net vindt achter Rowan Delil. Een wake-up call voor de Limburgers. Twee minuten later een powerplay voor Geleen, Tom Marx brak door de Leuvense defence met Vadim Gyesbreghs die kon scoren. De  eerste dweil kwam eraan en de heren pauzeerden met 1-1 op het bord.

Microz Eaters Limburg

In periode twee zakten de Limburgers wat in waar de Chiefs net sneller en dreigender ijshockey gingen spelen. Dit resulteerde in twee goals voor Leuven. Rino Dhondt trok een spurt richting Geleens net, legde de puck voor en Dries Blockx werkte mooi af, 1-2. Jeffie Versin scoorde solo de 1-3 voor Leuven.

De Eaters moesten even bezinnen in de theepauze. De laatste twintig minuten moesten ze alles geven om hier nog de winst uit te gaan slepen.
Snel spel, stevig hockey en scherpe schaatsen aan beide kanten. Yoren De Smet zette de 2-3 op de kaart met Lars Van Sloun en Tom Marx. Even later was er euforie ten top. Van Sloun en Moons trokken richting Ryan Malinowski en Marx werkte netjes af: 3-3 in de 54ste minuut.

Chiefs Leuven
Foto: Robert Bos

Een time out Leuven. Beide teams kwamen aan de face-off met het besef dat het nu moest gebeuren. Het dubbeltje kon beide kanten opvallen. Met nog 42  seconden voor het eindsignaal viel het dubbeltje richting Leuven. De Chiefs deelden de genadeslag uit door de goal van Adam Logozzo in samenspel met Dries Blockx en Borya Kolyasnikov.

Nu een time out voor Geleen. Na de face-off schaatste Delil naar de bank voor een extra speler op het ijs. Druk zetten was de boodschap. De Eaters streden in het aanvalsvak van Leuven maar krijgen met zes spelers de puck niet in de kooi van Malinowski. De buzzer luidde het einde van de wedstrijd, eindstand 3-4. Teleurstelling in Geleen, euforie in Leuven. De Limburgers verliezen voor de vierde keer op rij en zien Leuven nu zelfs voorbij schieten op de ranglijst.

HYC ERA Renomar Herentals – Zoetermeer Panters 7-2

Na de bolwassing vrijdagavond in eigen huis, presenteerden de Panters zich vol frisse moed en ijver in het Kempens Netepark bij regerend BeNe-kampioen HYC. En de jongens van Coach Alex Andeljic beloonden zichzelf met de openingstreffer. Dusan Kmec lanceerde, via Ferenc Kocsis, Joy Turpijn en die knalde, met een verdekt schot, op Power Play de 0-1 op de tellers. De reactie van de thuisploeg liet niet op zich wachten. Emiel Goris met een strakke pass naar de vinnige Nathan Pancel en die nam alles en iedereen op snelheid en een listig dropje voor de gelijkmaker.

Herentals Luik Ijshockey
Foto: Kurt Tops

Het spel ging snel heen en weer. Bijna halweg de eerste periode spurtte Jacques De Ceuster, op aangeven van Chad Piccart, naar de 2-1. Een dubbele man-meersituatie werd door HYC niet benut. Even later zetten de broers Mitch en Vincent Morgan een nummertje op en Preston Shupe verdubbelde de voorsprong voor de roodhemden. En op snelheid bleken de Panters kwetsbaar. Even later draaide Vinnie Morgan Zoetermeer dol en topscorer Shupe maakte er puik 4-1 van in de slotfase van een knappe eerste periode.

Na de dweilpauze stak Zoetermeer een tandje bij. Flink werken, hard schaatsen, scoren lukte de bezoekers echter niet. Thuisgoalie Kevin Van Looveren kon de talijke doelkansjes makkelijk onschadelijk maken. HYC consolideerde rustig. Diep in de tweede periode zette energieke Jordy Van Dyck aanvalsmaatje De Ceuster op weg naar voren. De jonge Kempenaar duwde de puck, op karakter en met kunde, voorbije Panters-goalie Kevin Riedijk. 5-1 aan de tweede dweilbeurt.

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

In de slotperiode leken de HYC-troepen wat meer gefocust. Binnen de drie minuten raasde de thuisploeg twee maal met succes doorheen de Zoetermeer-defensie. Mitch Morgan spurtte op zijn gekende wijze ongehinderd naar voren en knalde droog rechtsboven de zesde HYC-treffer binnen. Een minuutje later toonde Robert Lepine ook zijn speed en skills door op een vrij gelijkaardige wijze de 7-1 te posten. Zoetermeer bleef moedig verder werken en de jongste Panters werden ervoor beloond. Een zoveelste aanval, opgezet door Joy Turpijn en Dean Versteeg werd door Jay Huisman mooi afgewerkt voor de 7-2 eindstand.

HYC behaalde een vlotte en verdiende thuiszege in het Carnavalweekend. Zoetermeer Panters haalde geen punten binnen, toonde echter wel een mooie reactie daags na de slappe thuisprestatie.

Previous Ovechkin in de 700 goals club
Next Boston, Tampa krijgen pak slaag, Ovi 700 goals, en zamboni chauffeur nekt Toronto