Heerenveen pakt nummer één ticket, Herentals en Eaters pakken zeges


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Drie duels op de zondagavond, waarbij UNIS Flyers Heerenveen de nummer één positie defninitief opeiste met winst op Leuven, Eaters de punten pakte tegen Mechelen en Herentals geen genade kende voor Trappers.

CHIEFS LEUVEN – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-2

Amper 24 uur na de puck drop in de topper tegen Herentals, mocht Heerenveen aantreden in Leuven. Flyers kon bij een zege de nummer één vlag hijsen voor de play-offs. Leuven wilde graag de punten in huis houden in het kader van de play-offs.

Heerenveen legde niet de beste wedstrijd van het seizoen op het ijs en Chiefs is dan altijd een lastige tegenstander. Martijn Oosterwijk hield zijn team op de nul, aan de andere kant deed Ryan Malinowski dat ook. Toch sloegen de Friezen in de slotfase voor de eerste dweil toe. Trevor Petersen was de gevierde man, met Brent Janssen als aangever.

Ook in de tweede periode bij fases niet heel goed spel, maar wel ontzettend veel spanning voor de supporters. Leuven werkte zich een slag in de rondte, was bij fases ook de betere, maar de Friese defensie gaf geen krimp. Die van Leuven deed hetzelfde en dus bleven de bordjes onveranderd na 40 minuten ijshockey.

Vroeg in de derde periode sloeg Heerenveen zijn slag, net als de avond ervoor tegen Herentals. Opnieuw was Petersen trefzeker voor zijn ploeg. Ietwat gelukkig kwam Chiefs weer terug in de wedstrijd. Het schot van Nathan Compere maakt een aantal stuiters en verdwijnt tegen de netten. Chiefs zette aan, maar kon geen tweede goal op deze avond noteren. De zege betekent dat Heerenveen het nummer één ticket voor de playoffs in de tas heeft en het thuisvoordeel tijdens alle series in handen heeft. Voor Leuven komen er nog een aantal spannende weken aan in de strijd met Geleen, Nijmegen, Zoetermeer en Mechelen.

MICROZ EATERS LIMBURG – MECHELEN GOLDEN SHARKS 5-1

Het team van Mechelen kwam letterlijk naar Glanerbrook gewaaid. Eaters wist dat het opnieuw de punten in eigen huis moest houden, terwijl Mechelen de punten wenste mee te nemen in de strijd om plaats zeven en acht.

Eaters opent goed, want In de derde minuut knalt Yoren De Smet de puck al in het Mechelse net. Toch is het spel niet denderend te noemen in periode één van beide teams. Dat laat zich ook in de score zien na twintig minuten: 1-0 bij de eerste pauze.

Na de dweil trilt het net van Mike Gyesbrechts twee maal als de Eaters zich in wat meer in de aanvalsmodus schaatsen. De Tsjech Marek Malinski scoort in duet met Yan Turcotte en De Smet schiet zijn tweede van de avond in het doel, op aangeven van Marco Postma. We gaan naar de tweede theepauze bij een 3-0 voor de thuisploeg. De Sharks zullen hun tanden moeten slijpen tijdens de pauze om als echte haaien nog terug te komen in de wedstrijd.

De klok tikt de 42e minuut als Stefaan Swennen samen met Mick Op De Beeck en Kim Mettinen een sprintje trekken richting Rowan Delil. Swennen tikt de puck in het net, 3-1. Ondanks dat de Limburgers beter zijn, excelleert het niet, maar trekt het de score wel verder op. De Smet tekent voor zijn hattrick en als Eetu Moksunen en Luca Heutmekers de schaatsen op gang trekken naar de Mechelse kant van het ijs, hoeft Mitch Koumans het enkel af te maken.

Door de zege heeft Geleen plaats nummer vijf in handen. De voorsprong op nummer negen Mechelen bedraagt nu vijf verliespunten. Zie hier het belang van de Limburgse winst.

ERA RENOMAR HYC – TRAPPERS TT 19-1

Een dag na de topper in Heerenveen moest ERA Renomar HYC aan de bak tegen de jonge Trappers. Zij pakten vrijdag het eerste punt van de competitie tegen Zoetermeer.

Als de Brabanders enige hoop hadden dat kunststukje te herhalen, dan kon die hoop snel de afvalbak in. Na amper tien minuutjes spelen hadden ‘de Roden’ er al zes in de Tilburgse touwen liggen. Met 8-0 werd de eerste pauze ingezet.

Roy Ansems knalt vroeg na de pauze de eretreffer voorr Trappers achter Arne Waumans, maar er is geen houden aan voor de jonge Trappers. De teller stopt pas bij 19-1, waarmee Herentals over Luik heen gaat in de stand. Preston Shupe noteerde drie goals en vier assists.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 18 16 0 1 1 49 +61
2 CAIROX HIJS Hokij 17 11 2 1 3 38 +43
3 ERA Renomar HYC 15 10 2 0 3 34 +68
4 Luik Bulldogs 15 10 1 0 4 32 +36
5 Microz Eaters Limburg 17 8 0 2 7 26 +27
6 Select 4-u Devils 16 7 0 2 7 23 +29
7 Chiefs Leuven 16 6 1 1 8 21 -2
8 Zoetermeer Panters 16 5 3 0 8 21 -5
9 Mechelen Golden Sharks 16 6 0 0 10 18 -1
10 Antwerp Phantoms 17 2 0 1 14 7 -116
11 Trappers BNL Team 17 0 0 1 16 1 -137
Previous Tilburg Trappers walst over hekkensluiter Krefeld heen
Next Nashville, Winnipeg houden hoop op wild card, Oilers nu eerste in Pacific