Dapper Nederland houdt favoriet Kazachstan redelijk goed tegen


Oranje Polen OKT

Nadat het eerste duel met Polen dik verloren werd (8-0), kon Nederland in het tweede duel de borst natmaken. Favoriet Kazachstan, voor de gezelligheid uitgerust met een aantal ex NHL-ers en actieve KHL-ers, kwamen echter niet zó goed voor de dag. Nederland bood defensief goed weerstand, verloor wel, maar hoefde zich verre van te schamen.

NEDERLAND REDELIJK OVEREIND

Martijn Oosterwijk kreeg de start in het tweede duel. Na amper een minuut lag het rubber voor het eerst tegen de netten. Jesse Blacker liet een schot los van de blauwe lijn en dat zoefde tegen de touwen. Daarna kwam Nederland een aantal keren brutaal het vak in van de Kazachen, maar écht gevaarlijk werd het niet. De thuisploeg speelde snel, met grote druk naar voren, maar ook zij werden in eerste instantie niet gevaarlijk. Oosterwijk pareerde wat afstandschoten en dat was het wel. Darren Dietz vond echter na ruim acht minuten spelen wél het gaatje. Hij trok naar binnen en klopte de Flyers-goalie voor een tweede maal. Twee minuten later lag ook nummer drie erin. Knoop werd ‘gedold’ door Yevgeni Rymerev, Oosterwijk had twee keer een antwoord op het schot, maar moest zich overgeven op de derde poging van Rymerev. Nederland nam in ieder geval het doel van de opponent nu wat meer onder vuur. Met vijf schoten waren er al bijna net zo veel pogingen ondernomen als tegen Polen. Oosterwijk hield zijn doel puik leeg verder. Met 3-0 ging men naar de eerste bak thee.

Oranje Polen OKT

PRIMA PERIODE EN GOAL ORANJE

Het spelbeeld verandere aanvankelijk niet in periode twee. Na 23 minuten spelen prikte Kazachstan de vierde treffer binnen; een prima combinatie werd door Valeri Orekhov goed binnengeschoten. Oranje kwam dik vier minuten later zelf op het scorebord op fraaie wijze. Danny Stempher had een prima pass in petto voor Raymond van der Schuit, die in één tijd door de benen van Sergei Kudryavtsev binnenprikte. Het was loon naar werken voor Nederland, dat het eerste half uur beter voor de dag kwam dan in het duel met Polen. Ook in het restant van de periode bleef Kazachstan beter, maar de defensie en doelman Oosterwijk hielden de zaak dicht. In de 33e minuut was er nog even oponthoud toen Pavel Akolzin tegen Jord Smit opreed en met een bebloed gezicht van het ijs af moest. Gescoord werd er niet meer en dus kun je stellen dat Nederland deze periode 1-1 speelde tegen een WK grootmacht. Ondersteunend feit: Kazachstan schoot slechts veertien keer op het Oranje doel.

Kazachstan

Kazachstan moest iets beter voor de dag komt en opende in ieder geval aardig. Na twee minuten frommelde het goal nummer vijf binnen via Sagadayev. Een combinatie van gemakzucht, te veel galery play, een hard werkend Oranje en een uitblinkende Oosterwijk zorgden ervoor dat het gastland geen monsterscore op het bord zette. Twee treffers van Talgat Zhailauov in de laatste fase zorgden voor een 7-1 eindstand. Een eindstand, hoe raar ook, waar Nederland best mee kan leven met Martijn Oosterwijk als grote uitblinker aan Oranje zijde. Hij keerde 50 van de 57 Kazacshe schoten die hij te verwerken kreeg.

Morgen is de rustdag alvorens Oranje het toernooi afsluit tegen Oekraïne. Kazachstan en Polen gaan uitmaken wie de laatste ronde van het OKT ingaan.

Previous Jets en Predators naderen wild card spot, Marc-Andre Fleury pakt 460 overwinningen
Next Gekortwiekt Trappers verliest winning streak in Rostock