UNIS Flyers Heerenveen wint Beker van Nederland


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

In een goed gevuld IJssportcentrum in Eindhoven werd de bekerfinale gespeeld tussen Unis Flyers Heerenveen en Select 4U Nijmegen Devils. De Friezen maakten de favorierenrol waar en versloegen de regerend kampioen met 5-2.

HEERENVEEN OPENT STERK

In de eerste periode was het vooral Heerenveen met de beste kansen, maar Deniz Mollen hield zijn goal vooralsnog schoon. Daarentegen waren er wel gevaarlijke speldenprikken van Nijmegen richting de goal van Martijn Oosterwijk. Na twaalf minuten pakte Heerenveen de terechte voorsprong. Een pass vanachter de goal van Marc Nijland kwam terecht bij Pim van der Meulen. Hij klopte Mollen in de bovenhoek met een one-timer.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Barend Hoogteijling Face-Off

In de achttiende minuut schoot Luke Zwartbol vanaf de blauwe lijn richting goal. De puck werd lichtjes van richting veranderd door Ritchie van Hulten en daardoor was Martijn Oosterwijk kansloos: 1-1. Oliver Pataky pakte nog een late penalty voor slashing, waardoor Heerenveen in de tweede periode kon beginnen met de powerplay.

Flitsende start Heerenveen in tweede periode

Al na 25 seconden lag de puck opnieuw achter Deniz Mollen. Lars den Edel stond helemaal vrij in het midden voor de goal en kon de puck vrij makkelijk binnen tikken.

Nijmegen was niet echt scherp uit de kleedkamer gekomen, want even later kreeg Mark Hoekstra een grote kans op de 3-1 maar Mollen stond weer scherp. Een check to the head (die in mijn ogen geen check to the head was), werd bestraft met twee+tien minuten voor Nick de Jong. Hij kreeg er nog eens twee extra vanwege protesteren. Tijdens de daaropvolgende powerplay gingen Ronald Wurm en Viktor Nordemann alleen op Mollen af, maar wederom was hij niet te passeren.

De 3-1 viel toch twee minuten daarna toen Trevor Petersen knap binnenschoot vanaf rechts. Vier minuten later kon Petersen weer opstomen en die gaf een mooie assist op Juha Kiilholma. De Fin versloeg Mollen in de korte hoek: 4-1 na 32 minuten. Was dit al de Vorendscheidung? Een time-out werd gepakt door Nijmegen om even het momentum te breken van Heerenveen.

Nijmegen kreeg de kans om toch voor het einde van de periode in de powerplay wat aan de stand te doen. Levi Houkes kon uithalen maar ook Martijn Oosterwijk was op zijn post. In de laatste minuut kreeg Nijmegen een overtal toen Jord Smit naar de strafbank ging voor roughing.

BEKER IN ZICHT VOOR HEERENVEEN

Met een 4-1 tussenstand na veertig minuten leek de beker haast al in het bezit van de Friezen.  Nijmegen kreeg al na twee minuten een drie op één kans, maar Oliver Pataky ging voor eigen succes en miste zelfs de goal. Toch werd er kort na deze mogelijkheid wél gescoord. Vanuit de powerplay was het Jeffrey Melissant die de achterstand verkleinde naar nog maar twee goals verschil. Zou het dan toch weer?

In minuut 46 kreeg Nijmegen weer twee grote kansen. Beide mogelijkheden werden gestopt door Martijn Oosterwijk. Dan volgt er een straf voor too many men op het ijs voor Heerenveen. Nijmegen scoort in de powerplay een goal maar het doel werd van zijn plek geschoven door Oosterwijk. Nijmegen dringt sterk aan in deze fase, waarbij een goal het duel weer volledig open zou gooien.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Barend Hoogteijling Face-Off

Nog geen twee minuten daarna was er een high stick door Heerenveen. Nijmegen kon Oosterwijk niet passeren tijdens de powerplay. De tijd begint te dringen voor Nijmegen. Twee minuten voor het einde van de tijd krijgt Nijmegen een penaltyshot, als opnieuw het goal verschoven wordt bij een scoringskans. Helaas voor Nijmegen mist Jeffrey Melissant deze uitgelezen mogelijkheid.

Nijmegen ging alles of niks spelen en haalde Deniz Mollen van het ijs, waarna Juha Kiilholma scoorde vanuit het eigen verdedigingsvak voor Heerenveen. Hij tekende daarmee voor de 5-2 eindstand. Na twee jaar de beker niet in bezit te hebben gehad, pakte Heerenveen de eerste prijs van het seizoen.

 

Previous Islanders en Penguins pakken ruime overwinning, 'Lacrosse' goal Filip Forsberg
Next Senna Peeters op 62e plaats in NHL Draft 2020 midterm-ranking