Oranje brengt met moeite Spaanse Armada tot zinken in OKT


Na een kleine maand werden alle tellers voor het beslissende duel op het Olympisch Kwalificatie Toernooi tussen Nederland en Spanje weer op nul gezet. Op 16 december werd de wedstrijd na de eerste periode afgefloten door de slechte kwaliteit van het ijs in Barcelona. De stand was nog steeds 0-0 maar de hele wedstrijd moest worden overgespeeld. Vandaag zou dan eindelijk duidelijk worden wie Groep L zou winnen en doorgaat naar derde ronde van het OKT.

Er wordt weer geijshockeyd in Barcelona!

Nederland begon als meest aanvallende ploeg aan de wedstrijd en kreeg de betere kansjes. Na iets meer dan drie minuten op het ijs te hebben gestaan werd de 1-0 gescoord. Een hard schot van Gionanni Vogelaar bereikte Bartek Bison die de puck achter Ander Alcaine wist te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Bartek Bison (Foto: IIHF.com)

Oranje had de overhand maar met Thomas Borgman op de strafbank wist Spanje de 1-1 te scoren. Oriol Rubio was de maker van de goal. Deze goal deed Spanje kennelijk goed want er kon wat meer druk worden gezet op het doel van Ian Meierdres.

De tweede powerplay voor de Spanjaarden was daar ook een goede kans voor, maar de Nederlandse penalty-kill was deze keer feilloos. Het was Oranje dat zelfs de betere kansen kreeg en door een straf van een Spanjaard, op het einde van de penalty-kill, zelf de eerste powerplay kon spelen. Daarin werd niet gescoord en ook in de resterende tijd van de eerste periode niet waardoor de Zamboni met een 1-1 tussenstand het ijs op mocht.

Rommelige tweede periode

De korte siësta deed de Spaanse ploeg goed. Al snel in het middenstuk scoorde Angel Fernandez-Pola de 1-2. De eerste keer dat Nederland in dit OKT tegen een achterstand aankeek. Nog sneller was de reactie van Oranje. Zeventien seconden had het nodig om de stand weer gelijk te trekken via Reno de Hondt. Het spel was in het eerste deel van de tweede periode aan beide kanten wat rommelig maar door een fraai back-hand-shot van Jonne de Bonth kwam Nederland op 3-2 voorsprong. Een teken voor de ploeg om de grip op de wedstrijd wat te verstevigen. Dat wilde niet zeggen dat Spanje geen kansen meer kreeg. Integendeel. Met zijn tweede goal van de middag zette Rubio de ploegen weer gelijk: 3-3. Het vervolg van de periode bleef rommelig. Nederland had, met de betere spelers, meer kansen maar echt grip op de Spanjaarden kon het niet krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Nederland – Spanje (Foto: IIHF.com)

Twee Oranje goals in derde periode

Het spel in de derde periode werd niet beter ondanks de 4-3 van Raymond van der Schuit binnen vier minuten. Spanje concentreerde zich voornamelijk op verdedigen en Nederland bleef de meer aanvallende ploeg, dat moest opletten voor Spaanse uitbraken. Goed optreden van Meierdres voorkwam in de laatste tien minuten een paar keer de vierde Spaanse goal. Vijftig seconden voor tijd nam de Spaanse coach nog een time-out om de laatste instructies te geven voor het eindoffensief. Alcaine werd aan de kant gehouden voor een extra veldspeler. De Spaanse aanval kwam ook, maar via een empty-netter van Danny Stempher werd de eindstand 5-3.

Tekst gaat verder onder de foto

Nick Verschuren (Foto: IIHF.com)

Nederland kan zich nu op gaan maken voor de derde ronde van het OKT. Daarvoor zal het afreizen naar Kazachstan waar het naast het gastland ook Polen en Oekraïne als tegenstander zal ontmoeten. Dit OKT zal plaatsvinden van 6 tot en met 9 februari.

Previous Sprong, Inter Region Cup, staat van de BeNe League en voorzitterschap
Next Tampa kleineert Vancouver, Nashville gaat ook onderuit met nieuwe coach