Wordt de ‘verwachte finale’ in de Beker van België onderuit gehaald?


ERA Renomar HYC Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

Dit weekend worden de halve finales om de Beker van België gespeeld. Twee mooie affiches, met het altijd beladen duel tussen Luik en Leuven, alsook de tweekamp tussen Mechelen en Herentals. We cruisen even door de voorronde en lichten de teams kort voor jullie door.

Bulldogs licht favoriet met drie keer winst op rij

Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

Door de jaren heen worden de wedstrijden tussen Chiefs en Bulldogs sportief en extra-sportief vaak met een tikkeltje meer peper gespeeld. Dit seizoen ligt het psychologisch voordeel ongetwijfeld bij het Waalse team uit Luik. In de voorronde om de Belgische Beker ging Luik tweemaal met winst aan de haal. Deze twee zeges voor Bulldogs dateren echter wel van oktober. Eerder deze maand gingen de Chiefs in eigen huis echter opnieuw onderuit tegen Bulldogs.

Tekst gaat verder onder de video

Luik wist in die drie wedstrijden vijftien maal te scoren. De Luikse power forward Jessyko Bernard nette er op zijn eentje vijf voorbij Chiefs-goalie Ryan Malinowski. De overige tien treffers werden verdeeld over negen andere Bulldogs-spelers. Duidelijk dat de offensieve slagkracht van Luik breed gedragen wordt. En defensief moest de ploeg uit de Vurige Stede zich slechts zesmaal gewonnen geven. Het Bulldogs doel wordt flink verdedigd door het hele team en Pasquale Spano is een sobere en secure sluitpost.

Chiefs moet knallen, raak knallen

Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

De Chiefs, vooral offensief vaak uitblinkend, lijken de Luikse defensie maar moeilijk te kunnen overwinnen. Zes treffers in drie duels is niet bepaald erg productief te noemen. De Leuvense aanvalslijnen met onder meer William Kangasniemi, Alec James, Dries Blockx, Adam Logozzo, Jeffie Versin en Borya Kolyasnikov zullen dit weekend echter productiever moeten zijn in deze dubbel om door te stoten richting Bekerfinale.

Tekst gaat verder onder de video

In deze halve finale tussen de Canadese coaches, Paul Vincent voor Luik en Gil Paelinck voor Leuven, kennen de jongens elkaar door en door. De juiste wedstrijdmentaliteit omzetten in efficiënt spelen zal de uitdaging zijn. Ex-Leuvenaars Frank Neven, Bryan Henry en Maxime Pellegrims moeten favoriet Luik behoeden voor nonchalance. Terwijl bij Leuven sterkhouders als Ben Boute, P.J. Wouters en Dean Thurura moeten waken over de defensieve betrouwbaarheid om niets te laten aanbranden achterin.

Golden Sharks Mechelen met jokers

Golden Sharks Mechelen Tilburg TrappersDe 9-5 zege mid-oktober van de Maneblussers tegen regerend bekerkampioen Herentals was een opsteker van formaat voor coach Jesse Raekelboom en zijn troepen. Jongens als Timo Dewin, Arne Van Espen, Mike Gysbrechts en Tomas Necpal glunderden terecht na afloop. Een weekje later volgde al een flinke revanche. HYC stuurde, onder aanvoering van goalgetter Preston Shupe, Golden Sharks met een droge 6-0 naar huis. De Mechelaars blijven stappen zetten. Amper het tweede seizoen actief op het hoogste seizoen is de groeicurve nog stijgend.

Tekst gaat verder onder de video

Jongens als Kenneth Pittoors, Ben Van den Bogaert en Kevin De Winter injecteren werkkracht en ervaring in het jonge team. Enkel de imports waren tot dusver niet echt een voltreffer. De clubleiding greep in. Mike Robinson werd enkele weken geleden binnengehaald. Die Amerikaan scoorde al 23 punten in zes BeNe League-games. En deze week werd de Canadese winger Kevin Miller nog naar de Dijlestad getransfereerd. Nog wat meer offensieve slagkracht. Benieuwd met welk tactisch plan de Golden Sharks de dubbele kamp zal aanvatten.

HYC Herentals raakt weer op dreef

ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

Dit seizoen is HYC nog geen certitude. Natuurlijk zijn er enkele belangrijke uitvallers zoals Peter Bartek, Jordy Van Dijck en Thijs Van Laere. Ook zijn er heel wat jonge spelers in te voegen. Net als in alle andere teams trouwens. Wat de jonge knapen betreft; bij coach Jeffrey van Iersel krijgen die jongens wel hun portie ijstijd. Beterschap is op komst. Op Phantoms werd er vorige week indrukwekkend (negentien maal) gescoord.

Tekst gaat verder onder de video

De veerkracht van HYC is nog steeds een handelsmerk. Vraag dat maar aan Luik of zelfs aan Bären Neuwied. 0-5 op voorsprong staan en dan nog de wedstrijd zien kantelen, zie je als bezoekende supporter niet vaak; wel op het Netepark. Anderzijds is 0-5 achter komen, niet goed voor onze regerende BeNe-League kampioen uit de Kempen. Nu Vinnie Morgan weer op pad is, Preston Shupe opnieuw knalt en de ziekenboeg stilletjesaan leegloopt? Kan het enkel beter.

Traditionele Bekerinale in de maak?

Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks
Foto: Ice Hockey Photography

Twee mooie affiches alleszins in deze halve finales. De verwachting van velen is opnieuw de vertrouwde Bekerfinalisten HYC en Bulldogs zien doorstoten. Nu dat er slechts over twee wedstrijden gespeeld wordt, hebben de outsiders misschien een licht voordeel. Een misstap is moeilijker rechtgezet. Zeker in het duel tussen Luik en Leuven liggen de kansen beider teams dichtbij elkaar. En in Mechelen is de overtuiging voor een nieuwe stunt er wel in. HYC zal van bij het begin bij de les moeten zijn om de Golden Sharks niet te veel zuurstof te geven. De thuismatch op zondagavond zou wel eens de doorslag kunnen geven. We kijken er alleszins naar uit!

Previous De best of two in de beker: alles nog één keer op een rijtje
Next De druk ligt bij Heerenveen. Geleen, Den Haag en Nijmegen moeten opstaan