De best of two in de beker: alles nog één keer op een rijtje


Chiefs Leuven Bulldogs Luik IJshockey
Foto: Kurt Tops

Voordat we gaan voorbeschouwen op de halve finales in de beker van Nederland en België, zetten we alles inzake de ‘best-of-two’ op een rijtje. Het best-of-three format moest de kast in, om het OKT van Oranje in te kunnen plannen.

Procedure Halve Finales nationale bekers

Voor de bepaling van de winnaar van de best-of-two serie wordt gekeken naar wedstrijdpunten, dus:

  • drie punten voor winst na reguliere speeltijd
  • twee punten voor winst in overtime (of na shootouts)
  • één punt voor verlies in overtime (of na shootouts)
  • nul punten bij verlies na reguliere speeltijd

Het doelsaldo telt niet mee.

Tekst gaat onder de foto verder

HIJS Hokij Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

HOE ZIT HET MET OVERTIME?

De eerste wedstrijd moet, net zoals in de reguliere competitie, een winnend en een verliezend team opleveren. Daarom zal er bij een gelijke stand na 60 minuten een sudden victory overtime worden gespeeld van maximaal 10 minuten. Deze overtime wordt 3-on-3 gespeeld. Indien er na de volledige overtime nog geen winnaar is, dan volgen penalty shots.

In het tweede duel wordt er alleen aan overtime begonnen als de stand in evenwicht is. Stel ploeg A heeft het eerste duel gewonnen in reguliere speeltijd en in het tweede duel is de stand na 60 minuten gelijk, dan wordt er geen overtime gespeeld.

Wanneer wordt er wél een 10 minuten overtime, 3-on-3, gespeeld? Als het eerste duel door ploeg A of ploeg B is gewonnen na overtime en het tweede duel is na 60 minuten gelijk. Dan kunnen beide teams nog op gelijke hoogte komen door een zege in overtime, of na shootouts.

Tekst gaat onder de foto verder

Microz Eaters Geleen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Jan Hofstede

WAT ALS DE STAND NA TWEE DUELS IN VOLLEDIG EVENWICHT IS?

Dan volgt een derde sudden victory speelperiode van maximaal 20 minuten gevolgd door shootouts indien noodzakelijk. Ook hier zal 3-on-3 gespeeld worden. Deze speelperiode is reglementair te zien als een nieuwe en (derde) wedstrijd. De winnaar van deze overtime, of penalty shots, wint de best-of-two serie.

Wanneer wordt deze periode gespeeld?

  • Wanneer beide teams allebei in reguliere speeltijd één duel gewonnen hebben, dan volgt direct de 20 minuten overtime periode (dus niet de 10 minuten overtime)
  • Wanneer beide teams allebei een wedstrijd na reguliere overtime (10 minuten) hebben gewonnen, of na shootouts, dan volgt na het complete tweede duel de 20 minuten overtime periode.

Tekst gaat onder de foto verder

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

HOE ZIT HET MET STRAFFEN?

  • Indien een speler voorafgaand aan de tweede wedstrijd op scherp staat en in het tweede duel een game misconduct krijgt, dan zal hij geschorst zijn voor de beslissende ‘derde wedstrijd’. Onder de derde wedstrijd wordt verstaan, de overtime periode van 20 minuten om een winnaar aan te wijzen, als de stand na twee duels (eventueel inclusief overtime) gelijk is.
  • Indien een speler tijdens de eerste of tweede wedstrijd een match penalty krijgt, dan telt de derde speelperiode als een wedstrijd waarin hij is geschorst. Indien een speler tot en met de tweede wedstrijd geschorst is, dan mag hij wel in de beslissende derde speelperiode meedoen.

Het is wat wennen ten opzichte van het best of three format, maar we hebben het zo helder mogelijk op een rijtje proberen te zetten voor de halve finales van de beker in beide landen.

Previous Prijsschieten in Arizona, Patrick Kane scoort meeste punten in dit decennium
Next Wordt de 'verwachte finale' in de Beker van België onderuit gehaald?