De druk ligt bij Heerenveen. Geleen, Den Haag en Nijmegen moeten opstaan


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

Twee rammers van halve finales in de beker van Nederland staan er dit weekend op het programma. UNIS Flyers Heerenveen neemt het op tegen Microz Eaters Limburg. In de andere halve finale staan CAIROX HIJS Hokij en Select 4-u Devils Nijmegen tegenover elkaar. Tijd om voor te beschouwen.

HEERENVEEN DE GROTE FAVORIET

UNIS Flyers Heerenveen

Voor aanvang van het seizoen zagen weinigen Heerenveen tot échte topfavoriet. Een kleine drie maanden later ziet de realiteit er heel anders uit. ‘Wie klopt UNIS Flyers Heerenveen?’ is een terechte vraag op dit moment. Niet minder dan alle achttien duels in beker en BeNe League werden in winst omgezet. Alleen in Neuwied (IRC) werd verloren. Tegelijkertijd is dit voor de Friezen ook een heel gevaarlijk weekend. De eerste misstap van het seizoen, zou hen een finaleplaats kunnen kosten.

Ook tegen Geleen kan Heerenveen over een 100% score bogen. Drie winstpartijen sieren het palmares dit seizoen. Aan de hand van Trevor Petersen, Juha Kiilholma, Trevor Hunt en Adam Bézak knalt Flyers door het seizoen heen. Koppel daar een solide goalie als Martijn Oosterwijk aan vast, een ervaren blok met Pippo Limnell, Brent Janssen en Aldo van Aalderen en je snapt dat de ploeg van Mike Nason, nu het op stoom is, een solide ploeg is.

GELEEN OP JACHT NAAR EERHERSTEL

Nick Verschuren Microz Eaters Limburg
Foto: Robert Bos

De harten bij de supporters van Geleen maakten vreugdedansjes voor aanvang van het seizoen. De toch al sterke kern van vorig seizoen, kreeg een nodige kwaliteitsinjectie. Eaters moest en zou dit seizoen voor de titel(s) gaan spelen. Intern gedoe, blessures en spelers die niet hun draai konden vinden lieten de Eaters vooral op een ploeg zonder vertrouwen lijken. Dieptepunt was wellicht de 6-0 afstraffing bij Zoetermeer Panters. De bodem werd in de Silverdome bereikt.

Waar het in Thialf rustig was, was het op Glanerbrook onrustig. Wisselingen alom in de ploeg, blessures, spelers die terugkwamen en nieuwe imports. Marco Postma leidt de ploeg in de BeNe League met ‘slechts’ elf punten. Het geeft aan dat de aanval in Geleen een impuls kon gebruiken. Nick Verschuren is er weer bij, waarmee de slagkracht voorin is toegenomen. Akim Ramoul is weer terug van een medische ingreep en Vadim Gyesbreghs is terug na een korte break na het vaderschap. Coach Andy Tenbult heeft nu zijn sterkste formatie voor handen en kan het vertrouwen een boost geven door de finale te halen.

UNIS Flyers Heerenveen Microz Eaters Limburg
Foto: Peter Majolee

Een duel tussen een ploeg waar alles tot nu toe op rolletjes draait en een team dat een broos vertrouwen heeft. Eaters opent op de eigen Glanerbrook en heeft het ‘nadeel’ van de lange reis op de tweede speeldag in Thialf. Geleen is in staat om de Friezen een halt toe te roepen, Heerenveen is echter ’the team to beat’.

DEN HAAG MOET PIEKEN

HIJS Hokij Den Haag
Foto: Robert Bos

Keurig tweede in de voorronde beker en een voorlopige keurige tweede plek in de BeNe League. CAIROX HIJS Hokij staat waar het wil staan, echter weet Chris Eimers dat deze statistieken niets waard zijn. Er moet gepiekt worden op het juiste moment en komend weekend is één van de momenten. Het is ook een uitgelezen kans voor de mannen uit Den Haag om een statement te maken, voor de rest van het seizoen.

De kracht van HIJS zit hem in het collectief. Er zijn niet uitgesproken uitblinkers in het team, maar wel enkele spelers die lekker draaien. Met Justin Evers die steeds meer zijn draai vindt, captain Alan van Bentem, Stace van Bentem, Thomas Roosendaal en Jasper Kick die altijd voorop gaan in de strijd, Joey Oosterveld als alleskunner, Brett Magnus als stabiele factor en de ontwikkeling van Björn Borgman als talent heeft de Haagse ploeg een mooie mix op het ijs staan.

NIJMEGEN MOET ER ECHT STAAN NU

HIJS Hokij Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Ook de mannen van Select 4-u Devils Nijmegen blijven op dit moment nog (ver) verwijderd van het benutten van het potentieel in de selectie. Een zevende plaats na acht duels, is verre van de positie waar de Devils op voorhand voorspeld werden door de kenners. Een coachwissel, een blok aan verdedigers dat afwezig is (De Jong, Van Hulten, Zwartbol, Hendriks en Smid) en het vertrek van enkele spelers droegen niet bij aan een consistent seizoen. Toch zullen de zeperds tegen Leuven en Zoetermeer de ploeg pijn hebben gedaan.

De nieuwe coach Frank Gentges zal de boel echter snel op orde moeten krijgen, te beginnen met dit weekend tegen Den Haag. De Duitse oefenmeester zal goede hoop hebben dat Zwartbol, Smid en Van Hulten mogelijk weer fit genoeg zijn. Met Jeffrey Melissant, Branden Eden, Raymond van der Schuit en Levi Houkes heeft Nijmegen offensief nog wel wat troeven in handen. De beste goalie van het afgelopen seizoen, Deniz Mollen, zal mogelijk ook een beslissende rol kunnen spelen dit weekend.

HIJS Den Haag Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

Den Haag en Nijmegen, het is altijd 50/50. Dat is dit weekend niet anders tussen twee karakterploegen, die elkaar zelden een duimbreed toegeven en vol de strijd aangaan. De vier duels (inclusies Ron Berteling Schaal) eindigden allemaal met één goal verschil. Het geeft eens te meer aan dat we vuurwerk kunnen en mogen verwachten in deze tweede halve finale.

ONDANKS ALLES ERG CLOSE

Ondanks dat Flyers de favoriet is van deze vier ploegen, kunnen we ons opmaken voor vier fantastische duels. Weet Eaters de ‘schok van dit weekend’ te plaatsen? En wie wint het titanengevecht tussen Den Haag en Nijmegen? Wie het weet mag het zeggen, we gaan ons opmaken voor een heerlijk bekerweekend!

Previous Wordt de 'verwachte finale' in de Beker van België onderuit gehaald?
Next Hongerig Tilburg Trappers pakt winst tegen Rostock Piranhas