Oranje vliegt naar huis, OKT uitkomst nog onduidelijk


Oranje

Gisteren kwam er een abrupt einde aan het Olympisch kwalificatietoernooi voor Oranje. Na twee grote overwinningen op Mexico en Chinees Taipei, moest gisteren de beslissing vallen tegen Spanje. Er viel één beslissing: om 23.00 uur werden alle spelers naar hun hotels gestuurd, vanwege een gat in het ijs.

ORANJE: ALCAIDA NIET TE PASSEREN

Er werd wel gespeeld in Barcelona. De puck drop was netjes om 20.00 uur en beide teams gingen van start. Oranje was niet zo dominant als de eerdere duels. Toch dook het een aantal keren gevaarlijk op voor het doel van doelman Alcaida. De doelman, eerder actief met het Baskische Txuru Urdin tijdens de Continental Cup in Mechelen, bleek een sta-in-de-weg. Na twintig minuten spelen ging Nederland met 0-0 naar binnen.

In de pauze ging het mis. De zamboni maakte een gat in het ijs. Paniek. Overleg. En nog meer overleg. Duidelijk was wel dat het ijs écht beschadigd was.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Na twee en een half uur ‘slapstick-achtige taferelen’ te hebben uitgevoerd, waarbij de hervatting keer op keer op zich liet wachten, werden de spelers om 23.00 uur naar definitief naar binnen gehaald. “Na een uur ging de scheidsrechter nog eens kijken. Die zakte er gelijk met zijn schaats doorheen, toen was het eigenlijk al duidelijk. Wij vliegen straks om 11.00 uur naar Nederland en landen om 13.30 op Schiphol.” aldus Lars den Edel die dit ook nog nooit had meegemaakt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

DE OPTIES

Er werd direct al geroepen dat de wedstrijd straks om 10.00 uur zou worden hervat, maar dan zaten de Oranje mannen en het arbitrale trio al nagenoeg in het vliegtuig. Er is geen winnaar (vooralsnog) aangewezen. Welke opties zijn er dan nu?

  • Nederland en Spanje spelen begin januari dit duel nog een keer, of in Spanje, of in Nederland
  • De IIHF wijst de winnaar aan, ook al zijn er geen leidende reglementen voor

Één ding staat wel vast: Als Nederland deze OKT Ronde op zijn naam mag, of weet te schrijven, dan reist het in februari of naar Nur Sutan in Kazachstan. Daar zal Groep H dan gevormd worden met Oekraïne, Polen en Kazachstan. Voor nu rest ons alleen nog maar afwachten welk besluit er komt.

Previous Eerste overwinning voor nieuwe coaches New Jersey en San Jose
Next Winnipeg walst Philadelphia plat, Eric Staal scoort duizendste punt