Den Haag nipt langs Leuven, Nijmegen onderuit in Luik


HIJS Hokij Den Haag
Foto: Robert Bos

Vier duels in de BeNe League op de zaterdagavond. Daarin bleef Heerenveen opnieuw zonder nederlaag, na winst in Zoetermeer, pakte Luik de eerste zege van het seizoen tegen Nijmegen, won Den Haag met veel moeite van Leuven en had Mechelen geen kind aan Tilburg.

ZOETERMEER PANTERS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-6

Wie de uitslag leest, zal vermoeden dat koploper Heerenveen een makkelijke avond had in de Silverdome. De Friezen wonnen verdiend, maar geflateerd en mochten na 20 minuten van geluk spreken dat men niet op (een grote) achterstand was gezet.

Panters opende furieus; de bezoekers kwamen niet onder de druk van de thuisploeg uit. Joy Turpijn zorgde voor een 1-0 voorsprong door Oosterwijk laag te kloppen. Pas na twaalf schoten van Zoetermeer, zette Heerenveen het eerste schot op doel in de boeken. De koploper heeft echter dodelijke precisie in huis op de kansen die het krijgt. Dat bewees Trevor Petersen die op de power play de gelijkmaker scoorde. SOG 16-4: ruststand 1-1, waarbij Panters ook nog het ijzerwerk raakte.

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Gaandeweg het duel nam Flyers de regie over; Panters kreeg een mokerslag te verwerken met de 1-2. Michael van Rijswijk verdedigde uit, maar via de schaats belandde de puck op de stick van Lars den Edel. Die stond vogelvrij voor Riedijk en pakte het cadeautje dankbaar uit. In het slotstuk probeerde Panters het wel, maar had Heerenveen de controle. In een fase die meer spannend dan goed was, kwam Flyers op 1-3. Jasper Nordemann schoot, Adam Bézak prikte de rebound binnen.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

De thuisploeg maakte zes minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Marco van Leeuwen scoorde al vallend knap voor de 2-3. Iedereen ging er voor zitten, maar direct uit de volgende aanval liet Petersen zijn klasse zien. Hij schaatste iedereen eruit en rondde knap af. Daarmee was het verzet definitef verbroken en zorgden Juha Kiilholma en opnieuw Petersen voor een 2-6 eindstand. De zeventiende zege op rij voor Flyers die nog steeds ongeslagen aan kop gaan. Na afloop van de wedstrijd spraken we Brent Janssen en Trevor Hunt van Heerenveen en Joy Turpijn en Kevin Riedijk van Zoetermeer.

CAIROX Hijs Hokij – Chiefs Leuven 3-2

In De Uithof nam CAIROX Hijs Hokij het op tegen Chiefs Leuven. Den Haag coach Chris Eimers kon niet beschikken over Marco Bommezijn en Doug Rose. Leuven was compleet naar de hofstad afgereisd. De 1.300 toeschouwers zagen na 60 minuten ijshockey de thuisploeg, ondanks veel geploeter zo nu en dan, winnend van het ijs stappen: 3-2.

Voorsprong Den Haag

De bediener van het scorebord werd al vroeg in de eerste periode aan het werk gezet. Het allereerste Haagse schot op goal van Ryan Malinowski was direct raak. Via Justin Evers en Bjorn Borgman kwam Jelle Kronenburg in puckbezit. Op het geplaatste schot van Kronenburg had Malinowski het nakijken. In de resterende speeltijd werden door beide ploegen voldoende scoringskansen gecreëerd. Dat er na twintig minuten spelen slechts een tussenstand van 1-0 op het scorebord stond was te danken aan de saves van goalies Brett Magnus en Malinowski.

Gelijkmaker Leuven

In de tweede periode zette de Chiefs een tandje bij. Den Haag had hier geen gepaste reactie op; het spel ging er met de minuut op achteruit. Met 28 minuten op de klok werd het onvriendelijker op het ijs. Nadat Mike van Oeveren al een minor voor slashing aan zijn broek had gekregen, deden Jesse Gabrielle (5+20 roughing) en Adam Logozzo (2+10 boarding) daar nog een schepje bovenop. Voor de mannen van coach Gil Paelinck was dit een signaal dat er iets te halen viel.

HIJS Hokij IJshockey
Foto: Robert Bos

In de 29e minuut kwamen de Chiefs dan ook meer dan verdiend op gelijke hoogte. Dean Thurura stuurde Vladislav Afonin weg voor een breakaway. Afonin hield het hoofd koel en wist met een arsenaal aan schijnbewegingen Magnus te passeren. Den Haag mocht Magnus ontzettend dankbaar zijn dat Leuven maar één keer tot scoren wist te komen. Met een tussenstand van 1-1 gingen beiden ploegen voor de tweede keer pauzeren.

Evers scoort game winning goal

In de laatste twintig minuten is het Den Haag dat opnieuw op voorsprong kwam. Aan de rechterzijde kreeg Reinier Staats, vanaf de blauwe lijn, met een hard schot de puck in het net. Het voorbereidende werk was van Alan van Bentem en Stijn Knoop. Leuven raakte hier niet van in paniek en scoorde binnen een minuut al de gelijkmaker. Op aangeven van Rino Dhondt en Pieter-Jan Wouters werd Alec James richting het Haagse goal gestuurd. James wist zich wel raad met dit buitenkansje en schoot binnen voor de 2-2.

William Kangasniemi Chiefs Leuven
William Kangasniemi in actie tegen CAIROX HIJS Hokij

Met Dhondt voor twee minuten op de Leuvense strafbank voor tripping gingen de Hagenaars op zoek naar een nieuwe voorsprong. In de Haagse powerplay kreeg Malinowski op een schot van Stef Overweg de puck niet onder controle. Het was Evers die de losse puck het goal in frommelde. De Chiefs haalden Malinowski in de 58e minuut nog van het ijs maar dit resulteerde niet in een gelijkaker.

LUIK BULLDOGS – SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN 3-0

Luik was nog zonder overwinning in reguliere speeltijd en Nijmegen is nog niet op stoom. Ook op de vroege zaterdagavond in Wallonië bleef de ploeg van Frank Gentges met lege handen, zelfs zonder goal.

In de eerste periode waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Er werd hard gewerkt, hard geschaatst, er waren kansen, maar zowel Deniz Mollen als Pasquale Spano hielden de netten in de eerste twintig minuten schoon. Die trend zette zich lang door in het middenstuk, maar rond minuut 40 werd het duel beslist en op zijn kop gezet.

Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

Dik een minuut voor de tweede pauze moest Mollen voor de eerste keer de gang naar het net maken. Jessyko Bernard klopte de goalie voor een eerste maal. 40 tellen later lag de tweede Luikse treffer tegen de touwen, via Kristof van Looy. De ploegen waren amper terug op het ijs voor de derde periode, of de 3-0 stond op het scorebord. Ook Jordan Paulus, de ‘papi’ van Bulldogs, wist Mollen te kloppen. Wat de Devils ook probeerden, de defensie van Bulldogs gaf geen enkele krimp. Ook Spano bleek een onneembare vesting voor de Gelderse ploeg. Eindstand in Luik: 3-0. De eerste zege voor Bulldogs en de vierde nederlaag in zes duels voor Devils. Er is werk aan de winkel in het Triavium.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – TRAPPERS BNL TEAM 16-4

De Sharks uit Mechelen ontvingen de jonge knapen uit Tilburg. De toeschouwers hadden net een slok koffie genomen, of Olivier Bouchard zette de man van het scorebord al aan het werk. Na 19 tellen stond het al 1-0. Toch sloegen de dappere Trappers terug via Jonas Steeno. Sharks liep weg naar 3-1, maar Trappers haakte opnieuw aan via Niels Lemans. Nadat Mike Robinson al trefzeker was geweest, maakte hij zijn hattrick vol in het restant van periode één voor een 5-2 ruststand.

Golden Sharks Mechelen Tilburg Trappers

De genadeklap werd in de eerste tien minuten na rust uitgedeeld. Trappers moest liefst vijf maal de gang naar het net maken en toen was het gedaan met de Brabanders. Mechelen liet de teller uiteindelijk stoppen bij 16-4 en noteerde daarmee de eerste zege van het seizoen. Naast drie treffers was Robinson goed voor vier assists.

Previous Minnesota scoort er zeven, eerste nederlaag Toronto onder nieuwe coach
Next Colorado wast de oren van Chicago, shutout voor Chris Driedger bij debuut voor Florida