Divisie 1 België: Wie raakt voorbij HYC?


HYC Toekomstteam - Beaufort Knights 2-1 foto : Kurt Tops

Op vraag van heel wat liefhebbers, willen we graag ook aandacht geven aan de Eerste Divisie, zowel in Nederland als in België. Starten doen we met een maandelijks overzicht op de ontwikkelingen op Divisie 1-niveau. In België zijn er in deze divisie uitgesproken Beloften-teams van BeNe-clubs, clubteams die (nog) geen BeNe League-ambities hebben en teams die inzake spelers wat gemixt zijn inzake ambitie en leeftijd. Maar het is duidelijk dat in deze Eerste Divisie de competitie volop aanwezig is.

Foutloos HYC aan de leiding

Koploper dit seizoen is momenteel het HYC Herentals Toekomstteam. Ondanks dat het Kempens BeNe-team vaak als voorbeeld inzake het brengen van eigen jeugd is, heeft ook het Toekomstteam een sterke kern. Met vier zeges in vier wedstrijden zal HYC Coach Philippe Cools best tevreden zijn. Ook de ontwikkeling van zestienjarige knapen als Josse Dens, Axl Van Gorp, Ward Peeters of Rik Cuylen stemmen positief. Goed omringd worden deze jonge tieners door enkele prille twintigers als Wouter Eysermans, Arno Van Reeth en Thomas van Springel.

Seizoensopener : HYC Toekomstteam – Olympia Heist 5-3                                     foto : Kurt Tops

Leuven Chiefs, mix van tieners, twintigers en dertigers.

Eén van de rivalen inzake het kampioenschap is zonder twijfel Leuven Chiefs. De gemiddelde leeftijd is bij de Brabanders echter wat hoger. Meer dan ervaren kleppers als Carl Luypaert, Patrick Callaert en Captain Tom Dillaerts genieten nu van het spelletje een reeksje lager. Jonge twintigers als Nicolas Crins, Jerôme Despallier en Walt Van Hoef draaien vlot mee binnen de groep van Coach Julien Zwikel. En jonge veulens als Reyn Van Welssenaers, Nick Puninen en Matteo Vandezande werken er richting BeNe League.

BeNe-niveau heeft topschutter Paul Glévéau bij de Leuvenaars zeer zeker. Geboren en getogen in het Mont Blanc gebied, was Glévéau op zijn negentiende al een vaste waarde bij Franse tweedeklasser Avignon. Studie en carrière kregen voorrang. Beroepshalve verhuisd naar België, was de ondertussen 28-jarige aanvaller vorig seizoen bijvoorbeeld goed voor veertig punten.

Future Golden Sharks, it’s all in the name

Ondanks de nipte nederlaag het voorbije weekend thuis tegen Phantoms, horen de Future Golden Sharks ongetwijfeld bij de top in deze Divisie 1. Toppertjes in wording bij de Mechelaars zijn tieners als Peik Walden, tweeling Adrien en Gabriel Koscher-Ganslandt, Alen Filipovic of Captain Vincent Janssens. Met de thuiszeges tegen Charleroi en het Luxemburgse Beaufort zal Coach Raf Ceulemans verder kunnen werken met deze jonge kern.

Future Golden Sharks – Charleroi Red Roosters 6-3                            foto : Dominique Levecque

Ervaring te koop : Olympia Heist

Olympia Heist is dan weer een team vol met ervaring. Routiniers die toch twee erg nipte nederlagen moesten incasseren bij seizoenbegin. Met knapen als Jonathan Rymenants, Kevin Glassée, Kenneth Van Breedam en Alexander Verherstraeten in de line-up heb je een pak kracht en ervaring in huis. Door de infrastructuurproblemen in Turnhout wisselden daarenboven onlangs ook kleppers als Don Geerts, Thomas Vekemans en Bjorn Melis naar Olympia. Dit team heeft het potentieel om voor de titel te gaan; maar regelmaat zowel inzake opkomst als spelkwaliteit is een vereiste om de aanwezige ambities alsnog waar te maken.

Olympia Heist – HYC Toekomstteam 2-3                                    foto : Kurt Tops

Bulldogs Luik, cocktail aan de Maas

In de tweede helft van het klassement hebben we naast Charleroi Red Roosters, Beaufort Knights ook de Luik Bulldogs.

Onder leiding van Coach Jac Scholtes wordt er aan de Maas naarstig verder gewerkt met een cocktail van jeugd en ervaring. Veelbelovende knapen als Sasha Emonts-Pohl, Julien Devriendt of Paul Van Sambeek worden klaargestoomd voor het grote werk. Flinke dertigers als Fabio Kieltyka, Raphael Slongo of Dimitri Monsieurs zorgen voor ervaring in het Luikse team. De doelstelling van heelwat jongens is een selectie voor het BeNe-team af te dwingen. Dit B-team mist alzo wat stabiliteit om resultaten te kunnen bestendigen.

Charleroi heeft met de jonge Tsjech Martin Davidek en “gouden oudjes” als Gil Krnac, Gaetan Rondia en Lorenzo Lipari weliswaar enkele sterke pionnen. In de breedte is het nog wat dunnetjes maar daar wordt aan gewerkt vanuit de eigen jeugd.

Jaren in de Duitse competities spelend, is Beaufort Knights sinds drie jaar een vaste waarde in de Belgische Eerste Divisie. Met de broers Mossong, Welters en Meyers en jonge talenten als Dino Mededovic werken de Luxemburgers aan de uitbouw van club en team.

Phantoms en Spurs, potentie en ambitie aanwezig

Antwerp Phantoms heeft dit weekend zijn eerste zege binnengehaald. Met knapen als onder meer Bram Eggers, Joery Hanzen of Tex Claessens is het talent met groeimarge aanwezig. Ook het Antwerps goalie duo Bruce HallewaertCisse Vander Weyde oogt flink en met groeipotentieel. Voeg daar nog routiniers als Kevin Claessens, Brandon Orts of Jannick De Vilder bij en je weet dat de Sinjoren niet onderschat mogen worden.

Vorig weekend speelden de vroegere Gullegem Jets, zeg vanaf nu Kortrijk Spurs, eindelijk ook hun eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Op het eigen, gloednieuwe, ijs werd een hard omvochten eerste driepunter binnengehaald tegen het Luxemburgse Beaufort. Ook in Kortrijk gaat men voor de mix van jong talent en ervaren kunde. Niels Wittouck, Theotime Nuttin, Charles Maes en zeker Valters Ozolins zijn blikvangers in dit team. Ozolins, een 27-jarige Let, speelt al twee jaar de pannen van het dak voor het team van Coach Davy Deryckere. Als je als 19-jarige vaste waarde was bij een Zweedse derdeklasser en opgeroepen werd voor de nationale selectie U20 van Letland; dan kan je meer dan goed spelen.

Kortrijk Spurs vs Beaufort Knights 4-2
Previous Sprong en San Diego blijven puntloos onderaan bungelen
Next Vancouver legt Florida over de knie, Arizona verslaat koploper Buffalo