Geleen pakt zege tegen Nijmegen, Heerenveen koploper in beker


Eaters IJshockey
Foto: Jan Hofstede

Vier duels in het bekertoernooi op de zondag. In Nederland greep Heerenveen de koppositie, omdat Nijmegen in Geleen verloor. In België zagen we een zege van Leuven in de derby tegen Mechelen en een moeizame winst van Herentals op Antwerp.

MICROZ EATERS GELEEN – SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN 4-3

De Eaters wisten voor aanvang heel goed dat ze moesten winnen van Nijmegen. De eerste vijf duels leverden een teleurstellend aantal van zes punten op. De eerste 40 minuten stond Geleen niet als een team op het ijs. Verdwaalde spelers, verloren passes, geen samenspel. Daardoor viel in de vierde minuut de openingstreffer voor Nijmegen door Ritchie van Hulten op aangeven van Oliver Pataky. Als Cas Staps op de strafbank komt voor hooking, kan Vadim Gyesbreghs de gelijkmaker scoren op assist van Marco Postma en Nick Verschuren. Met die 1-1- stand staat de thee klaar voor de ploegen.

Foto: Jan Hofstede

Het thuispubliek van Geleen verwacht een betere tweede periode maar vanaf de 21e minuut vliegen de penalty’s in het rond. In totaal wordt de strafbank zeven keer gevuld. Met een man meer op het ijs komt de thuisploeg op voorsprong. Nick Verschuren werkt mooi afknap binnen na een opbouw met Postma en Yoren de Smet.
Tijdens de 2+10 straf (boarding) voor Mike Verschuren trillen de netten van Rowan Delil, na een goal van Raymond van der Schuit op aangeven van Jeffrey Melissant en Levi Houkes. Opnieuw gaan de teams met een gelijke stand naar binnen.

Houkes Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Direct in het slotstuk pakte Nijmegen opnieuw een voorsprong. Pataky knalde de puck in het Limburgse doel, waarmee de angst bij het Geleense publiek om het hart sloeg. In de 50e minuut kwam Eaters opnieuw langszij en voor de derde keer deze avond, doet het dat via de power play. En wederom is het duo Nick Verschuren/Marco Postma erbij betrokken. Zestien tellen later kantelt het duel voor de laatste keer als Akim Ramoul de game winning goal achter Deniz Mollen weet te schieten. De eerste zege van Eaters op een directe concurrent is een feit, vrijdag reizen de Limburgers af naar Heerenveen voor de volgende grote test.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-10

Heerenveen wist dat het bij een zege als koploper in de beker van het ijs kon stappen. De Friezen stelden de zege in de eerste 40 minuten veilig en wonnen met 1-10.

De Friezen wilden zich niet laten verrassen door de jonge Trappers en pakten in de eerste periode ook stevig uit. Na 20 minuten ijshockey stond er al een onoverbrugbare 0-6 op het bord. Na de eerste rust werd Junior van den Hout gewisseld voor Brad van Ierland.

Foto: Barend Hoogteijling

Jasper Nordemann verschalkt binnen anderhalve minuut de nieuwe goalie. Niet veel later prikt Niels Lemans de Brabantse treffer binnen. Hoewel Tilburg wat meer te zeggen heeft in de tweede periode, weet Trevor Petersen weer een gaatje te vinden en maakt daarmee zijn hattrick compleet. Via een goal van Ronald Wurm stappen de ploegen van het ijs. In de derde periode werd het meer een fysieke strijd, waarin beide teams weinig kansen te creëren. Halverwege de derde periode tekende opnieuw Petersen voor het laatste doelpunt van de avond. Na afloop verschenen Niels Lemans en Juha Kiilholma voor de camera.

CHIEFS LEUVEN – MECHELEN GOLDEN SHARKS  6-3

Leuven wist dat er maar één resultaat telde tegen de mannen uit Mechelen. Winst was geboden in de derby tegen Golden Sharks, dat zaterdag stuntte tegen bekerkampioen Herentals.

De thuisploeg had de boodschap begrepen en greep vanaf het begin de macht in de wedstrijd. Na amper een kwartier stond er 2-0 op de bordjes door William Kangasniemi en captain Dean Thurura. Vlak na de pauze sloegen de Chiefs van Gil Paelinck opnieuw toe, door een 5-on-3 te benutten via Alec JamesJeffie Versin gooide nog wat extra zou in het wondje van Mechelen, door rap in het middenstuk een vierde Leuvense treffer te noteren.

Het Mechels spel werd fysieker op de ijsbaan in Leuven en dat ontregelde het spel van de gastheren enigszins. Stefan Swennen zette de eerste Mechelse treffer op het scorebord, maar vlak voor de thee herstelde Basim Laeremans het verschil van vier. In het slotstuk een opzettend Golden Sharks dat via Arne van Espen naar 5-2 kwam, maar de Chiefs duwden nog een zesde treffer binnen via Rhino Dhondt. Het slotakkoord was voor Zoltan Erdel, die de 6-3 eindstand noteerde. Een broodnodige zege voor Leuven, dat daarmee afstand nam van Antwerp.

ERA RENOMAR HYC – ANTWERP PHANTOMS 8-4

Met wat vertraging wegens teveel water op het ijs, trachtte thuisploeg HYC de wedstrijd in handen te nemen en de bezoekers uit Deurne naar achter te drukken. Halfweg de eerste periode stond het 2-0 op het scorebord na treffers van Ben Coolen en Mitch Morgan. Een kwieke Junior Van Noten beloonde zijn Phantoms met de aansluitingstreffer. Kort voor de dweilpauze sloeg sluipschutter Nathan Pancel toe en gingen we met 3-1 rusten.

Foto: Kurt Tops

De Phantoms bleven hard schaatsen en de sterke Rihu Koskinen scoorde twee maal op aangeven van maatje Anton Johansson. Tussendoor scoorde HYC-captain Morgan zijn tweede van de avond. Die 4-4 tussenstand bezorgde menig HYC supporter een flauw gevoel na de zaterdag-nederlaag in Mechelen, want dit Antwerp speelde vrij en vrank mee . Kersverse papa Preston Shupe knalde, net voor rust en op powerplay, de thuisploeg op voorsprong.

Foto: Kurt Tops

In de derde periode schakelde HYC een tandje bij. De sympathieke Shupe en hard werkende Ben Vercammen fusilleerden de Antwerpse goalie Neil Bruynickx. Eindelijk had regerend BeNe kampioen HYC de kloof geslagen. Een moedig Phantoms raakte nog moeilijk aan echte doelkansen. Integendeel, bij een dubbele man-meersituatie was het HYC dat via de vinnige Ebe Daems de 8-4 eindstand vastlegde. Herentals slaagde erin de drie punten in het Netepark te houden. Het wedstrijdverloop bezorgde Antwerp Phantoms-coach Gert Peeters echter tevredenheid. Zijn team zette een flinke prestatie neer waarop verder gebouwd kan worden

Previous Tilburg Trappers herpakt zich met winst op Rostock Piranhas
Next Pittsburgh raast langs Winnipeg, special teams bezorgen Vegas de winst