Herentals en Nijmegen moeten diep gaan voor bekerzeges op Leuven en Zoetermeer

HYC IJshockey

Drie bekerduels, twee in Nederland en éen in Belgie, en een duel om de Inter Region Cup vormden het programma van de zaterdag. Geleen nam de Tilburgse horde met dubbele cijfers, Luik Bulldogs ging onderuit in eigen huis tegen Neuwied en zowel Nijmegen als Herentals moesten flink aan de bak voor hun zeges.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – MICROZ EATERS LIMBURG 0-10

Vorig week baarde Trappers opzien door regerend kampioen Nijmegen bijna pootje te haken. De Limburgers waren dus gewaarschuwd op voorhand om het duel tegen de jonge Brabanders niet te onderschatten. De boodschap was luid en duidelijk overgekomen, want Eaters ging met een 10-0 zege van het ijs af.

Yan Turcotte opende de score na zes minuten, in een duel waar Sander Kosters de start bij Geleen kreeg. De Limburgers lieten de gastheren niet in de wedstrijd terugkomen. In de twaalfde minuut legden Lars van Sloun en Luca Heutmekers binnen 40 tellen de 0-2 en 0-3 binnen. Ook Mike Verschuren, terug van een blessure, deed in de eerste periode een duit in het Geleense zakje.

Tekst gaat onder de foto verder

Lars van Sloun

Waar Trappers vorige week brutaal kon bijbenen met Nijmegen in de score, draaide Van Sloun de wedstrijd direct in het middenstuk de nek om door de vijfde treffer te noteren. Uiteindelijk zegevierde Geleen met 0-10, een uitslag die als ‘logisch’ gezien mag worden. Na de bijna stunt van Tilburg vorige week, zat het er gisteren geen moment in. Julian Markgraaf en Jens Engelen noteerden hun eerste goal in Limburgse dienst aan, Van Sloun stapte met een hattrick van het ijs. Het betekende de eerste zege voor Geleen dit bekertoernooi, na nederlagen tegen Nijmegen en Heerenveen.

LUIK BULLDOGS – EHC NEUWIED ‘DIE BÄREN’ 3-6

De Bulldogs uit Luik hadden wat goed te maken, na de tik die Herentals in de beker uitdeelde (0-4). De start van de Walen was meer dan uitstekend. Het duel was twaalf tellen onderweg of Bryan Kolodziejczyk had de eerste Luikse treffer al achter doelman Schroers liggen. De thuisploeg kreeg kansen op meer, maar de Duitsers sloegen twee maal binnen een minuut toe via Maximillan Herz. Die voorsprong hield amper tien seconden stand; AxL Milpas vond Alexandre Bremer en de sterke Belg rondde bekwaam af.

Picture : Ice Hockey Photography

De wedstrijd was goed in balans en het was Luik dat in de 29e minuut opnieuw een voorsprong pakte via captain Jordan Paulus. De thuisploeg vergat echter door te drukken en moest vlak voor de pauze de gelijkmaker slikken van Neuwied, toen Sven Schlicht de 3-3 noteerde. In het slotstuk ging het volledig mis voor Bulldogs. Twee powerplay van Wilson en Klingsporn bleken de ‘vorentscheidung’. Toen Jeff Smith in ondertal de zesde Bären-treffer noteerde was het licht uit voor de Luikse Bulldogs. Geen flitsende start voor de Walen in de Inter Region cup dus.

ZOETERMEER PANTERS – SELECT 4-U NIJMEGEN DEVILS 2-3 OT

Nijmegen nam de zege mee uit Zoetermeer, maar gemakkelijk ging het niet. In de preview hadden we al aangegeven dat menig team ‘Panters uit’ als lastig bestempelt. De thuisploeg nam brutaal een voorsprong. Dean Versteeg nam het doel onder vuur, Mollen moest lossen en Marko van Leeuwen reageerde attent. Wat Nijmegen daarna ook probeerde, het wilde gewoon niet. Ook door het sterke keeperswerk van Cas Neuman die de Devils-aanval menigmaal frustreerde.

Pas in de 40e minuut, met een 5-on-3, kwamen de bezoekers langszij. Branden Eden schaatste vanaf rechts naar binnen en vond Oliver Pataky. In het slotstuk zette Nijmegen aan, maar Zoetermeer hield stand. Opnieuw een overtal situatie leverden de bezoekers de eerste voorsprong op. Smit vuurde op het doel, Neuman kon niet klemmen en captain Levi Houkes werkte binnen. Panters knokte zich evenwel weer snel in de wedstrijd. Een snelle aanval werd op aangeven van Berry Donders knap afgerond door Thomas Borgman. Het duel werd uiteindelijk in overtime beslist. Puckverlies deed de thuisploeg de das om; Houkes schaatste weg op rechts en vond de inschaatsende Jurryt Smid. Een moeizame zege voor de Devils, een opsteker voor Zoetermeer.

ERA RENOMAR HYC – CHIEFS LEUVEN 5-3

De Chiefs uit Leuven waren naar Herentals gekomen om het de regerend kampioen zeker niet cadeau te geven. Herentals had het moeilijk om het fel en sterk verdedigende Chiefs te ontregelen. De bezoekers kwamen op voorsprong uit de eerste échte kans voor beide doelen. William Kangasniemi kwam van de rechterkant opzetten en verraste iedereen, goalie Van Looveren incluis, met een gemeen schotje.

foto : Kurt Tops

Pas in het middenstuk vond Herentals iets meer van de bravoure terug. Nathan Pancel werd gelanceerd door Mitch Morgan en de Canadees verschalkte Ryan Malinowski met een verdekt schot. Op het half uur nam de thuisploeg de eerste voorsprong. Op de powerplay was Pancel het eindstation om af te werken. Leuven sloeg echter snel en genadeloos terug. Alec James vond Pieter-Jan Wouters die met een heerlijke knal de touwen vond. Herentals deed de Chiefs echter pijn; vier tellen voor de tweede pauze, leverde Pancel een huzarenstukje af. Hij legde zowel Logozzo als Malinowski met één beweging in de luren om fraai de hattrick compleet te maken.

Ook in de slotperiode gaven de Pietermannen niet op. Na amper vijf minuten was de stand weer gelijk en ook deze goal was om door een ringetje te halen. Logozzo lokte met een slimme beweging doelman Van Looveren uit het net, waarna het voor Mickey Evers een koud kunstje was het lege net te vinden. Dat Pancel niet alleen scoort, maar ook assisteert was bij de vierde goal zichtbaar. Hij legde panklaar af op Tyler Mayea die hard van de blauwe lijn binnenvuurde. Chiefs zette nog eenmaal aan om de gelijkmaker te forceren. Een fout in de defensie van Logozzo werd de ploeg echter fataal. Jacques de Ceuster vond Ben Coolen en de jongeling besliste het duel in het voordeel van HYC. Één ding werd duidelijk op het Netepark: Chiefs Leuven heeft een ploeg waar men voor op dient te passen.

Previous Zevenklappers voor Penguins en Sabres, Oilers en Canadians scoren er zes