Heerenveen de baas in Den Haag, Nijmegen in ondertal langs Herford


Flyers Heerenveen HIJS Hokij Den Haag
Foto: Robert Bos

Een bekerduel en een duel om de Inter Region Cup. In de beker won UNIS Flyers Heerenveen volledig verdiend van CAIROX HIJS Hokij en Nijmegen rekende na een heerlijk duel met het Duitse Herford af.

CAIROX HIJS HOKIJ – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-3

De kampioenen van 2018 en 2017 moesten gaan uitmaken wie er ongeslagen bleef in het bekertoernooi. Na 60 minuten ijshockey was het antwoord ‘Heerenveen’ en over de gehele wedstrijd was de zege verdiend te noemen.

In de eerste 20 minuten was Flyers de bovenliggende partij. Het wist elkaar veel makkelijker te vinden dan de thuisploeg, maar veel kansen kreeg het niet. Den Haag had moeite om elkaar te vinden en kon niet langdurig in het aanvalsvak blijven. Lars den Edel miste een kans op de 0-1, waar de grootste kans van de eerste periode wellicht voor Marco Bommezijn was, maar ook hij liet het net niet bollen.

Flyers Heerenveen HIJS Hokij Den Haag
Foto: Robert Bos

De thuisploeg begon met een 5-on-3 aan het middenstuk, maar was niet bij machte om een vuist te maken. Na vijf minuten kon Jasper Kick naar binnen met een game voor kneeing. Pippo Limnell bleef liggen op het ijs, maar kon gewoon verder. Niet veel later lag de 0-1 binnen. Jasper Nordemann was het snelst bij de puck, nadat Brett Magnus de puck moest lossen. 90 tellen later scoorde Trevor Petersen uit een nagenoeg identieke situatie de tweede treffer van Flyers.

In het slotstuk zagen we het ‘echte’ Den Haag weer. De strijd en inzet die de eerste 40 minuten veelal ontbrak, was weer terug. In de 42e minuut zette Alan van Bentem zijn ploeg op één goal verschil. Daarna drukte HIJS aardig door, maar Heerenveen kon rekenen op goalie Martijn Oosterwijk. De Friezen herstelde de marge van twee weer na een puike aanval. Brent Janssen was het eindstation voor de treffer. Reinier Staats kogelde vijf minuten voor tijd de 2-3 binnen en dus werd het spannend. Zeker toen Jasper Nordemann vier minuten de strafbank op moest drong Den Haag aan, maar het kon geen overtime afdwingen.

Een verdiende zege voor Heerenveen dat met negen uit drie een prima start kent aan het bekerseizoen.

SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN – HERFORD DRAGONS 6-5

De eerste wedstrijd van Nijmegen in de Inter Region Cup leverde naast spektakel ook nog eens drie punten op. Herford Dragons werd in het Triavium met 6-5 verslagen.

De Duitsers namen vroeg in de wedstrijd een voorsprong. In de omschakeling werd Killian Hunt op rechts vrijgespeeld en hij legde de puck panklaar voor Florian Böhm. Devils had moeite om het gaatje te vinden bij de Duitsers, die verdedigend hun zaakjes op orde hadden. Dragons kreeg na een kwartier spelen de mogelijkheid om op 0-2 te komen, maar Deniz Mollen maakte de poging van Guillaume Naud onschadelijk. Niet veel later lag de gelijkmaker tegen de touwen. Jurryt Smid pikte puck op en schoot hard binnen.

Nijmegen Herford IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

In het middenstuk nam Nijmegen de eerste voorsprong; Nick de Jong kogelde vanaf de blauwe lijn in ondertal raak. Twee minuten later verzilverden de bezoekers de power play wél. Hutt, aangever bij de eerste goal, was nu het eindstation. Na dik een half uur spelen kantelde het voordeel weer richting Herford, toen puckverlies keihard werd afgestraft. Mollen was kansloos tegen twee Dragons-aanvallers die voor zijn neus opdoken. Gleb Beresovskij rondde beheerst af op aangeven van opnieuw Hunt.

Nijmegen Herford IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

In het slotstuk ontbrandde het duel pas écht. Vroeg in de periode lag de gelijkmaker tegen de touwen. Met een man meer werd Branden Eden op links vrijgespeeld en hij ramde de puck hard binnen. Nijmegen drong steeds meer aan en werd beloond. Oliver Pataky rondde na zeer knap voorbereidend werk van Eden netjes af. In de laatste tien minuten kwam het stuivertje wisselen op gang. Raymond van der Schuit leek de beslissing te forceren op acht minuten voor het einde, tijdens een 5-on-3. Met nog vijf minuten op de klok ging het mis voor Devils. Binnen 30 tellen zetten Jorn Weikamp en Niels Hilgenberg de stand weer op 5-5. Toen Luke Zwartbol eraf moest met een game, leek Nijmegen de grip te verliezen. Captain Levi Houkes besliste anders; in ondertal zorgde hij ervoor dat Nijmegen de winst met 6-5 pakte en de eerste zege in de Inter Region Cup kon bijschrijven.

Nijmegen Herford IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen
Previous Overtuigende thuiszege op Erfurt voor Tilburg Trappers
Next Zevenklappers voor Penguins en Sabres, Oilers en Canadians scoren er zes