ERA Renomar HYC gaat opnieuw op titeljacht


HYC Herentals BeNe League
Foto: Kurt Tops

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Reginald Delmarche laat zijn licht schijnen op de ploeg die de Triple binnenhaalde het afgelopen seizoen: ERA Renomar HYC Herentals.

HYC had een topjaar met de triple

Het vorige seizoen was een absoluut topjaar voor de rood-witte brigade. Onder leiding van nieuwe coach Jeffrey Van Iersel werd er wat geschaafd aan de tactieken en nog meer aan de wedstrijdattitude. Onder het motto ‘op de strafbank kan je geen wedstrijd winnen’, werd dit HYC nog efficiënter. Het reguliere BeNe League seizoen werd net niet als leider afgesloten. De februari maand werd wat in mineur afgehaspeld met acht verliespunten in de laatste zes wedstrijden. De spannende Bekerwinst tegen Bulldogs Luik en de indrukwekkende 5-0 zege tegen Den Haag daarentegen deden deugd.

Jeffrey van Iersel Herentals BeNe League

In de play-offs leek HYC wel sterker en sterker te worden. Eerst werd Leuven Chiefs weggezet. In de super sfeervolle halve finale werd in overtime eerst gewonnen in Geleen. In de return knalde Nick Verschuren zijn Eaters in extra tijd naar de derde en beslissende halve finale match. HYC won deze en trok de finales in tegen Herenveen. In vier wedstrijden trok het de BeNe League-titel verdiend weer naar Herentals. En dat met een doelpuntenverhouding van 18 tegen 8 in het voordeel van HYC.

Aangetrokken & Vertrokken

Bij Herentals is er zelden een groot verloop. De Canadese topscorer Kyle Brothers, goed voor 94 punten in zijn BeNe League-seizoen, trok deze zomer naar Kiruna AIF. En Arne Van Espen vertrok vorige week wat verrassend op huurbasis naar Mechelen. De vrije plek in de aanval werd ingevuld met de aanwerving van Nathan Pancel. Deze 25-jarige Canadees scoorde in vier seizoenen OHL 217 punten en in vier seizoen USports 52 punten. Mooie stats. Anderzijds ‘scoorde’ hij ook meer dan 300 strafminuten; ongetwijfeld een werkpunt voor de coaching staff.

Tyler Mayea

De vrije plek in de defensie werd ook vanuit Canada bezet. Tyler Mayea is een two-way-D met een indrukwekkend lijf en stats. Daarnaast komen er vanuit de eigen jeugd weer wat talenten richting het eerste team aangeschaatst. Tieners als Ben Coolen, Jacques De Ceuster, Brent Bogaerts of Lowie Cuylaerts zijn al volwaardige BeNe-spelers. Straks komen ook jongens als Rik Cuylen, Stef Coolen, Axl Van Gorp of Jesse Dens aan de deur kloppen.

Vooruitblik

De titel verdedigen is altijd moeilijker dan de titel binnenhalen, zegt men vaak. Wel dit HYC heeft drie titels te verdedigen en lijkt er alweer klaar voor. Indien de mentale weerbaarheid op niveau blijft, is HYC, samen met Den Haag, Geleen, Luik, Heerenveen en Nijmegen, altijd een Finale-kandidaat. Zaak zal zijn om de honger te behouden. Indien de sterkhouders elk een vijftal percent minder sterk presteren, kan het snel de foute kant opgaan. Anderzijds is de mix in de kern weer geruststellend top.

De ‘veteranen’ van het team zijn sterk en worden nog sterker omkaderd door eigen jongens die nog volop aan het groeien zijn. Doorheen het seizoen zullen sommigen zonder twijfel nog meer opstaan binnen het team. Zaak wordt het voor de sportieve staff de volledige HYC-spelerskern op scherp te houden. Iedereen die de kansen afdwingt ijstijd gunnen, zal geen sinecure worden.

Keep an eye on

Tyler Mayea. Deze 26-jarige verdediger is defensief erg sterk en offensief meer dan slagvaardig. Dergelijke polyvalente verdedigers kunnen in onze BeNe League heel wat meerwaarde bieden aan hun team. Dat geldt zeker voor deze 1m90 sterke Canadees in een dominant spelend HYC.

HYC Herentals BeNe League
Foto: Kurt Tops

En natuurlijk de jonge garde in rood-witte kleuren. Naast de hoger vermelde namen heeft Herentals nog knapen als Ebe Daems, Chad Piccart, Jef van den Bosch of Arne Vervoort die stuk voor stuk nog sterker, nog beter kunnen.

Voorspelling

Zonder grote tegenslagen is dit Herentals weer volop in de strijd voor de prijzen. De drie prijzen weer naar het Netepark brengen wordt de uitdaging. De druk die daarbij hoort is één, de tegenstand lijkt ook erg flink gewapend. Schrijf toch maar op dat dit HYC er weer vol wil voor gaan.

Previous Chicago Blackhawks heeft nieuwe spelers, maar schiet er weinig mee op
Next Turnhout Tigers heeft geen ijs komend seizoen