Willen is nu veranderd in moeten bij Microz Eaters Limburg


Microz Eaters Limburg BeNe League
Foto: Robert Bos

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de ploeg die afgelopen seizoen als derde eindigde en drie maal halve finalist was: Microz Eaters Limburg.

EATERS: DOORDRUKKEN LUKTE NIET

Microz Eaters ging als een malle van start afgelopen seizoen in de beker. Het plaatste zich als eerste én als nummer één voor de halve finales. Ook in de BeNe League ging het allemaal naar tevredenheid, met uiteindelijk plaats drie. Tóch was er (opnieuw) sprake van het niet door kunnen drukken op beslissende momenten. In de halve finale werd een 1-0 voorsprong in de serie uit handen gegeven tegen Den Haag en datzelfde HIJS schakelde de Eaters ook uit om de landstitel. Een goed gevoel kon men in Limburg wél overhouden over de manier waarop de play-offs in de BeNe League afgewerkt werden. Een krankzinnige serie leverde winst op tegen Nijmegen en Herentals werd het vuur aan de schenen gelegd, beiden in drie duels. Maar wederom: ook tegen Herentals kon het niet doordrukken. Drie halve finales, drie uitschakelingen. Er was op meer gehoopt, misschien zelfs wel op meer gerekend in Geleen.

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

Om de volgende stap in het proces (het daadwerkelijk prijzen halen) te bewerkstelligen zat Eaters niet stil deze zomer. De ploeg van coach Andy Tenbult verwelkomde Jens Engelen en Wannes Moons vanuit Antwerp Phantoms en Yoren de Smet en Akim Ramoul van Luik Bulldogs. Mike Verschuren rijdt weer samen met broer Nick in één ploeg na de overgang uit Den Haag, Danny van Rijswijk gaat Rowan Delil en Sander Kosters scherp houden en uit de eigen jeugdgelederen heeft Julian Markgraaf een definitieve plek op het roster. De wellicht grootste verrassing deze transferperiode kwam uit Heerenveen: Marco Postma gaat een kleine 280 kilometer verderop de ploeg in Geleen versterken.

Marco Postma Microz Eaters Limburg
Foto: Peter Majolee

Er waren ook spelers die de deur op Glanerbrook afgelopen seizoen achter zich dichtgetrokken hebben. Thom Smits gaat in het tweede van de Eaters spelen en Sebastián Kragt zien we terug in het shirt van Eindhoven. Jord Smit gaat de omgekeerde route van Postma afleggen en gaat in Heerenveen aan de slag. Lukasz Bartak is geschorst, terwijl Glenn Bakx, Remco KnorenDean Moors en Michael Sterkens allen, tijdelijk of definitief, gestopt zijn met het beoefenen van de sport op het hoogste niveau.

VOORUITBLIK

Wie de selectie van Geleen van een afstandje bekijkt kan maar één ding concluderen: dit Eaters wil dit seizoen, meer dan ooit, voor de prijzen gaan spelen. Klasbakken als Postma, Ramoul, De Smet en Verschuren haal je niet om alleen maar leuk mee te doen. En eerlijk is eerlijk, daar is de mentaliteit van de spelers in kwestie ook niet naar. Stuk voor stuk hebben zij afgelopen seizoen niet de persoonlijke doelstelling gehaald die zij wellicht voor ogen hadden: prijzen pakken. De keuze om naar Geleen te komen is er dan ook maar één: zij zien in Limburg de meeste kans op succes komend seizoen.

KEEP AN EYE ON

Marco Postma natuurlijk. Wie zo’n opvallende transfer maakt, weet dat er op hem gelet gaat worden. De veteraan, die in de afgelopen vier BeNe League seizoenen liefst 282 punten (65G, 217A) noteerde neemt natuurlijk een bak ervaring mee. Is hij in staat om de andere spelers (waar nodig) de winnersmentaliteit nog verder bij te brengen als leider van de groep?

Mitch Koumans Microz Eaters Limburg
Foto: Peter Majolee

Onopvallend voor velen wellicht is Mitch Koumans. De bijna 20-jarige aanvaller gaat zijn derde seizoen in de BeNe League in en afgelopen seizoen richting de eindfase viel hij offensief gezien steeds meer op. ‘Volwassener’ zou je bijna zeggen. Hij legt lekker wat energie in zijn spel en als hij deze lijn door kan trekken, kan hij in de loop van de jaren een grote rol in de aanval van Eaters gaan spelen. Wellicht dat hij de komst van mannen als Postma en Ramoul kan gebruiken om nóg sterker en beter te worden, ook op het mentale vlak.

VOORSPELLING

Geleen zien we terug in de strijd om de bovenste plaatsen. Maar om dit seizoen écht tot een succes te maken is (minimaal één van de) prijzen pakken echt wel een must. Kan Tenbult met zijn staf de onoverwinnelijkheid kweken die met dit materiaal voor handen is? Of komt de ‘kwaal van Glanerbrook’ ook deze winterperiode weer om de hoek spieken en roet in het eten gooien? De ploeg zal komend jaar echt op de ‘do or die’ momenten moeten laten zien dat het ‘do’ wordt. Wanneer dat laatste aspect lukt op Glanerbrook en het stapje naar ‘volwassenheid’ wordt gezet, voorspel ik een heel mooi seizoen voor de Limburgers. Dan kunnen zij zich écht gaan meten in de finale van de BeNe League om de titel.

Previous Anaheim Ducks zet in op de jeugd
Next Play-Off format Eerste Divisie bekend: alle teams naar post-season